Prin tema sa din acest an, “Crize. Cultura face diferenta”, festivalul incurajeaza artistii si oamenii de cultura sa ofere o alternativa la perioada dificila prin care trecem, spun organizatorii, programul cuprinzind spectacole ale unora dintre cei mai apreciati si importanti regizori de teatru de pe scena internationala, oferind publicului din Romania sansa de a vedea productii de exceptie.
Dar nici nu se uscase bine vopseaua de pe noul afis al festivalului, in al carui centru este reprezentat un robinet din care parea sa curga o apa infinita, ca robinetul Ministerului Culturii s-a inchis pe neasteptate, facind sloganul editiei sa poata fi citit si invers: “Cultura. Criza face diferenta”.
Fara banii promisI
Cu doar citeva zile inainte de start, festivalul s-a trezit fara o importanta sustinere financiara tocmai din partea statului roman. Mai exact, s-a creat un deficit bugetar in urma retragerii finantarii promise de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National.
“Bugetul Festivalului International de Teatru de la Sibiu a fost proiectat avind la baza o contributie de doua milioane de lei din partea Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Din suma propusa anul acesta, ministerul va putea acoperi mai putin de jumatate, si anume 700.000 de lei”, au anuntat reprezentantii Teatrului National “Radu Stanca” din Sibiu, principal organizator al festivalului.
Constantin Chiriac, directorul festivalului si al teatrului sibian, a explicat ca promisiunea fusese facuta de guvernul precedent, insa noul guvern nu i-a mai putut sustine si, in cele din urma, cu greu, ministerul a anuntat ca va putea oferi mai putin de jumatate din suma de anul trecut. “Este editia cea mai grea din cite am facut pina acum, cu o munca uriasa, in primul rind din cauza instabilitatii politice”, spune Constantin Chiriac.
Prin urmare, in ultima clipa au fost taiate din program reprezentatiile acelor companii cu care nu era inca semnat un contract, spune Constantin Chiriac, precizind ca inca se mai asteapta un sprijin suplimentar din partea guvernului, o posibila suma de 300.000 de lei. “A iesit un scandal foarte mare, la nivel international. Companii mari, cu care negociam de trei, patru ani, au reactionat”, spune directorul festivalului, adaugind ca “dincolo de toata aceasta bilbiiala uriasa”, tine sa multumeasca ministerului si noului guvern pentru bunele intentii. Totusi, trebuie precizat ca doar 23% din bugetul festivalului vine din bani publici, iar principalul sustinator este administratia locala.
Program stufos, bilete epuizate
Chiar si asa, spectacolele anulate – mai putin de douazeci de evenimente – au fost inlocuite cu altele, iar programul festivalului ramine extrem de stufos: se intinde pe douasprezece pagini dense. La peste douazeci de spectacole biletele erau epuizate cu citeva zile inainte de festival.
Aceasta editie are si sectiuni noi – cum ar fi cea de Film, anuntata de citiva ani, dar abia acum concretizata, spatii de joc noi – cum ar fi sala de sport a unui liceu sau curtea Mitropoliei, iar tirgul de carte s-a mutat din Piata Mica in curtea interioara a Muzeului Brukenthal. Tot datorita crizei, focurile de artificii sint gratuite, un dar de la o companie din Orastie. Tot cadou este si un spectacol regizat de Eugenio Barba, mare iubitor al festivalului sibian.
“Programul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu continua traditia unei oferte culturale la cel mai inalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogata si variata si aduce publicului productii reprezentative ale marilor companii din strainatate si din Romania, spectacole de strada in orasul vechi, in biserici si situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de papusi, circ, spectacole de lumini, muzica, pantomima, dar si conferinte, seminarii, expozitii, lansari de carte, instalatii si ateliere de lucru, ce au loc atit in spatii conventionale, cit si neconventionale, transformind Sibiul intr-o veritabila capitala culturala a lumii”, spune Constantin Chiriac.
Momente de top
Unul dintre cele mai asteptate momente este prezenta regizorului german Peter Stein, ce va prezenta Faust Fantasia, o melodrama pentru voce si pian dupa Goethe. TR Warszawa va prezenta spectacolul Intre noi totul e bine al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn. Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa, aduce o premiera dupa Goethe: Werther. Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul Printul Friedrich von Homburg in regia lui Armin Petras. Mirjana Karanovic, actrita care a jucat in cinci filme ale regizorului Emir Kusturica, va fi prezenta in doua spectacole: Iubirea Fedrei si Noptile lui Helver.
Italia prezinta cel mai consistent sezon din festival, cu treisprezece spectacole, urmata de Franta, cu zece spectacole, majoritatea in spatii deschise. Institutul Adam Mickiewicz, impreuna cu Ministerul Culturii din Polonia si IC Polonez, sustin financiar cinci evenimente din tara respectiva. Japonia, partener traditional, vine cu patru spectacole si o multime de voluntari.
Din Romania, vor fi prezenti regizori precum Silviu Purcarete, care prezinta in avanpremiera Calatoriile lui Gulliver. Spectacolul, prezentat tot ca o avanpremiera publicului sibian chiar inainte de festival, este bazat pe textele lui Swift si in special pe partea a patra a Calatoriilor si va avea premiera mondiala la Festivalul de la Edinburgh, in august.
Mult asteptate la Sibiu sint spectacolele de Alexandru Dabija, Radu Afrim, Gigi Caciuleanu, Mihai Maniutiu, Gavriil Pinte.
Bogata va fi si sectiunea spectacolelor de dans. Publicul se va putea reintilni cu minunata companie Vertigo din Israel, care va prezenta doua spectacole.
In sectiunea Film vor fi proiectate filmele Undeva la Palilula in regia lui Silviu Purcarete, Akropolis, performance regizat de Jerzy Grotowski, Prin ginduri si imagini, documentar de Liviu Ciulei, si Goldfish games in regia lui Jan Lauwers.
De asemenea, strada va fi animata de zeci de evenimente, iar seara vor fi concerte in Piata Mare. Pe toata perioada festivalului vor avea loc lansari de carte, spectacole-lectura si conferinte sustinute de personalitati ale lumii culturale nationale si internationale.
Programul detaliat al evenimentelor, pe www.sibfest.ro.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu si Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, Consiliului Judetean Sibiu si UNITER.