Asta fiindca, de la Piratii din Caraibe incoace, Hollywood-ul ajunsese la concluzia ca numele lui Depp pus pe un afis de film se traduce automat intr-un succes de Cartea Recordurilor.
Extrem de talentat ca actor, Depp era cit pe ce sa se lanseze intr-o cariera de rock star cind, la sfatul lui Nicolas Cage, s-a lasat masacrat, in 1984, de catre Freddy Krueger in primul film din seria Cosmar pe Elm Street. Aparind apoi intr-un serial TV de succes (21 Jump Street), cu priza uriasa la fete mai tirziu, Depp este deja o vedeta in ascensiune si incepe colaborarea cu partenerul lui obisnuit, alaturi de care realizeaza nu mai putin de noua filme pina in prezent.
Pina la succesul Piratilor (si al capitanului Jack Sparrow), din 2003 incoace, Depp isi construieste o cariera destul de coerenta, cu roluri care il fac un actor cult pentru mai multe generatii, cu prezente in filme comerciale, dar si in productii cit mai departate de spiritul Hollywood-ului (Kusturika, Jarmush etc.), fanteziile gotice ale lui Burton si, din cind in cind, in (doar citeva) productii de tare proasta calitate.
Odata cu Jack Sparrow, Depp ajunge in virful lantului trofic hollywoodian, postura totusi inedita pentru un actor cu tendinte “indie” atit de pronuntate. De unde si incercarile lui de a iesi din matrita de superstar creata in Cetatea Viselor din California. Cu mai mult sau mai putin succes: rolul din Finding Neverland (2004) i-a adus o nominalizare la Oscar; incursiunea in lumea scriitorilor torturati a lui Stephen King din acelasi an, Secret Window, este mai bine sa fie uitata; rolul lui Dillinger din Public Enemies (2009) a fost un succes, dar incercarea absolut ratata de thriller “art house”, Turistul (2010), alaturi de Angelina Jolie, a atras o avalansa de critici proaste din partea comentatorilor (care inca se intreaba daca au vazut o drama sau o comedie) si o serie de glume crude din partea lui Ricky Gervais la ceremonia Golden Globes.
Jurnalul unui iubitor de rom nu a convins
Anul trecut, Depp a reusit sa revina in lumea scriitorului Hunter S. Thompson, parintele gonzo-jurnalismului, intr-o adaptare a cartii acestuia, Jurnalul unui iubitor de rom. Un proiect cinematografic in care Depp – care a mai jucat intr-o adaptare dupa Thompson, Fear an Loathing in Las Vegas (1998), de Terry Gilliam – a trebuit sa se implice si ca producator executiv, prin compania lui, pentru a-l aduce pe marile ecrane.
De fapt, Thompson a scris aceasta carte in 1961, dar ea a vazut lumina tiparului abia in 1998. Doi ani mai tirziu, romanul a intrat in moara Hollywood-ului, insa au survenit atitea probleme de parcurs incit Thompson (care a murit in 2005) a explodat public intr-o scrisoare furibunda si obscena.
Dupa atitea belele si greutati, cu un regizor/scenarist (Bruce Robinson) foarte bun, dar care a trebuit sa redevina alcoolic pentru a trece de un blocaj enervant, filmul a ajuns pe marile ecrane anul trecut.
In ciuda tuturor bunelor intentii, aceasta poveste din tineretea recalcitrantului Hunter S. Thompson – ajuns la Porto Rico in anii ‘60, el descopera consumul industrial de rom si calcatul pe bataturi cu rechinii capitalisti americani – nu a reusit sa convinga. Cu toate eforturile regizorului Robinson, ale lui Johnny Depp (investit trup, suflet si portofel) in proiect, ale actorilor Aaron Eckhart, Michael Rispoil, Giovanni Ribisi si Amber Heard, Jurnalul unui iubitor de rom e prea privit prin fundul paharului pentru a-l lauda foarte tare. Dinspre box office, asa cum era de asteptat, dezastru – ceea ce i-a facut pe multi sa creada ca Depp bate recordul doar deghizat in pirat. Mai ales ca, in acelasi an, o productie mult mai slaba (adica al patrulea Piratii din Caraibe) trecea cu o lejeritate absolut nemeritata peste hotarul miliardului de dolari incasari.
Oferta romaneasca este impresionanta
Acum, daca vreti sa va completati colectia de DVD-uri sau Blu-ray cu Johnny Depp, oferta romaneasca este impresionanta. Jurnalul unui iubitor de rom tocmai a aparut pe rafturi, dar, alaturi de el, gasiti (pe linga inevitabilele episoade din seria Piratilor) multe dintre productiile mai recente ale acestuia. Greu de evitat sint filmele cu Tim Burton (chiar si prima lor colaborare, Edward Scissorhands sau Calaretul fara cap), sint si Inamici publici, si Dr. Parnassus (unde Depp are doar un rol mic, pe post de inlocuitor al lui Heath Ledger). Exista chiar si animatia Mireasa moarta, cu personajul central modelat dupa celebrul actor, dar, in acelasi timp, trebuie sa evitati cu grija sa nu cumva sa dati bani pe Turistul sau Sotia astronautului care va pindesc printre DVD-urile ce nu ar trebui aduse in casa sub nici un pretext.