Intelectuali la cratita
Daca in spatiul expozitional tonul a fost dat de bucataria franceza, in exterior lupta pentru cititorii subtiri veniti degraba sa cumpere carti cu reducere s-a dat intre bucataria orientala (o saorma cu numai 10 lei), cea balcanico-romaneasca (mici s-au ars pe gratare cu mult fum) si un vinzator de clatite (intre 4 si 5 lei, in functie de umplutura).
Lumea a fost destul de multa si de agitata, chiar din primele zile ale Bookfest. Nu au lipsit nici mult vinatele promotii, vizitatorii au putut gasi si carti la pretul unei clatite, si romane la acelasi tarif ca al unei saorme mari, cu de toate.
Cei care au venit la Romexpo au remarcat ca anul acesta spatiile ramase intre standurile editurilor au fost catalogate ca stradute si botezate cu numele unor scriitori francezi si romani care au lucrat in Franta. Jurnalistilor, mai ales, le-a atras atentia “Strada Victor Hugo”, fie si pentru ca aceasta taia perpendicular spatiul in care a fost amenajat standul Frantei. Pe care, in acest fel, “n-aveti cum sa-l ratati”, daca e sa preiau un cliseu din citeva publicatii centrale.
Evident ca aici nu putea lipsi amestecul dintre literatura si mincare, remarcat prin prezenta volumului Savoureuse Roumanie de Radu Anton Roman, alaturi de editii franceze care contineau sfaturi si secrete din aceasta bucatarie.
Nici Editura Humanitas nu s-a lasat mai prejos, asa incit a lansat la tirg o antologie cu intelectuali la cratita, care se numeste chiar asa: Intelectualii la cratita. Amintiri culinare si 50 de retete. Printre bucatarii cu stilou se numara Dan C. Mihailescu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Tania Radu, Mircea Cartarescu si Ioana Nicolaie.
“Tinerii citesc altceva”
Un punct de atractie in primele zile ale tirgului a fost prezenta jurnalistului cultural francez Bernard Pivot, care dincolo de degustarile de vin, a dat mai multe interviuri si a facut o dictare publica “pentru toti francofonii care au vrut sa isi testeze cunostintele de limba franceza” (dupa o formulare a celor de la TVR Info). “Aceasta criza a culturii este peste tot. E legata de progres, de sensibilitatea de astazi, de tehnica. Nu trebuie sa ne asteptam la aceeasi pasiune a tinerilor pentru lectura. Asta nu inseamna ca ei nu citesc. Citesc altceva: benzi desenate, carti de stiinta si mai putin romane”, a declarat jurnalistul, care a fost prezent mai multe zile la Bookfest. Pivot, venit pentru a doua oara in Romania, este realizatorul unor emisiuni care au marcat spatiul cultural francofon – “Apostrophes”, “Bouillon de culture”, “Double Je”.
Noaptea literaturii europene
Cei care nu s-au saturat de citit peste zi, au putut-o face si noaptea, dupa inchiderea primei zile a tirgului. “Distractia” intelectuala s-a mutat la sediul Fundatiei Lowendal, unde s-a desfasurat Noaptea Literaturii Europene, care s-a bazat tot pe un amestec de ingrediente: “literatura contemporana citita de personalitati din diferite domenii in spatii atipice special selectate pentru o anumita noapte din an” (citat dintr-un comunicat). Aici au fost pregatite la foc mic si servite lecturi din Julian Barnes, Fernando Pessoa si Antonio Gamoneda, polonezii Slawomir Mrozek, Olga Tokarczuk si Andrzej Stasiuk, Ryszard Kapuscinski, poeme de Wislawa Szymborska, laureata a premiului Nobel in 1996, fragmente din opera scriitorului si omului politic Vaclav Havel, interpretate de cineastul Hanno Höfer.
Peste toata aceasta salata de evenimente, organizatorii au turnat si un dressing cu film, pe principiul “Cinema dupa carte”. “Bookfest le lanseaza anul acesta vizitatorilor invitatia de a viziona, gratuit, pelicule cinematografice avind la baza scenarii adaptate dupa opere ale unor cunoscuti autori francezi. Printre productiile anuntate se afla si filmul realizat dupa volumul Particulele elementare al lui Michel Houellebecq”, au declamat aceeasi organizatori.
Romane vechi si noi la Polirom
Polirom a avut propria reteta la Bookest. Editura a combinat cartile cu pret promotional de 9,9 lei, cu volumele cu reduceri de 20%, la care a adaugat un mix de editii abia lansate. Printre lansarile care au atras atentia presei, s-au numarat: seria de autor “Andrei Oisteanu”, cu un prim volum – Gradina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice si Imaginea evreului in cultura romana; volumul de poezie Petrecere la Montrouge si romanul Sexagenara si tinarul (editia a II-a revazuta) de Nora Iuga; cele mai noi carti din seria de autor “Aurora Liiceanu” – Cuvinte incrucisate, Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti (editie noua), alaturi de Opere II. Proza de Gellu Naum.
Iar daca Franta si Michel Houellebecq au fost printre invitatii speciali, la standul Polirom s-au putut cumpara carti ale scriitorului, precum Platforma, Posibilitatea unei insule, Particulele elementare, Harta si teritoriul, Extinderea domeniului luptei.
Alte volume ce au stirnit interesul vizitatorilor: Blestemati de Chuck Palahniuk, Unde sint eu in toata povestea asta, autobiografia lui Emir Kusturica, Hollywood de Charles Bukowski sau mai vechea Spovedanie la Tanacu de Tatiana Niculescu Bran, acum cu o miza noua, dupa ce filmul Dupa dealuri, al lui Cristian Mungiu, bazat pe acest volum, a obtinut doua premii importante la Festivalul de film de la Cannes.
Cifre
» A saptea editie a fost cea din 2012 pentru Salonul International de Carte Bookfest.
» 300 de evenimente: lansari de carte, sesiuni de lectura si intilniri cu personalitati, concerte, proiectii cinematografice, reprezentatii de teatru pentru copii si cursuri de limba franceza.
» 4.000 de metri patrati pusi la dispozitia editurilor, distribuitorilor de carte, tipografilor si companiilor partenere.
» 150 de participanti au fost prezenti cu standuri.