Lansind in mai anul acesta un al treilea episod, la un deceniu de la ultima intrare in serie, producatorii au stat foarte crispati pina sa vada daca, dupa atita vreme, magia Men in Black mai functioneaza. Asta fiindca in 1997 succesul primului film din serie capata alura unui mic fenomen: incasari uriase la box office, mega-succes al hitului omonim al lui Will Smith, un serial de animatie, perspective mai mult decit apetisante etc.
Aceasta poveste umoristica a agentilor din agentia atit de secreta care pazesc pamintenii de extraterestri pica in epoca pe un teren mai mult decit fertil, avind de partea ei toate atuurile unui succes. Bazat pe o serie de benzi desenate foarte putin cunoscuta, Barbati in negru venea la capatul unui deceniu dominat fara drept de apel de teoriile conspirationiste promovate de fenomenul Dosarele X, constituindu-se intr-o replica amuzanta (la modul inteligent) la seriozitatea sinistra a Fumatorului care le facea zile fripte agentilor Mulder si Scully.
Barbati in negru avea un regizor capabil sa amestece umor si SF, Barry Sonenfeld (cele doua Familia Addams), combinatia aparent improbabila intre ursuzul Tommy Lee Jones si megavedeta Will Smith, pe Vincent D’Onofrio pe post de extraterestru rau, si o intreaga galerie de alieni realizati de un maestru al efectelor speciale, Rick Baker.
Pentru Barbati in negru 2, fanii au trebuit sa astepte cam prea mult, pina in 2002, iar rezultatul, desi foarte bun din punct de vedere financiar, nu a mai fost la fel de reusit. Poate si de aceea, seria a intrat intr-o lunga si necesara pauza, pentru a renaste cu forte proaspete anul acesta, in plin sezon al supereroilor.
Lumea de dincolo 4
Tot la capitolul francize trebuie trecut si Lumea de dincolo: Trezirea la viata, al patrulea episod din seria Resident Evil, inceputa de britanicul Len Wiseman in 2003. Iata subiectul pe scurt, pentru cei care nu i-au dat importanta pina acum: un razboi fara mila se duce de secole, in secret, intre vampirii aristrocratici si salbaticii Licani (vircolaci), fostii lor sclavi. Povestea de dragoste intre o Julieta vampirica (Kate Beckinsale dupa ce a vazut Matrix de prea multe ori) si un Vircolac cu un ADN special schimba regulile acestui razboi vreme de trei filme. In al patrulea, razboinica Selene se trezeste la viata intr-o lume in care oamenii normali au aflat ce se petrece in culise si intra in lupta contra creaturilor supranaturale. Acest al patrulea Underworld, la fel ca Resident Evil 4, a fost realizat avind ca unica motivatie nevoia de a profita de noua tehnologie 3D, cu consecintele de rigoare la nivelul calitatii. Prin urmare, vaduvita tocmai de dimensiunea 3D, este bine de aflat pe cine va interesa versiunea DVD a acestui episod al patrulea, teribil de inutil. Macar Resident Evil 4 a fost suficient de distractiv pentru a justifica si un al cincilea film.
Conspiratia – Asasinarea lui Abraham Lincoln
In tot filmul asasinarii lui Abraham Lincoln si al pedepsirii faptasilor, accentul s-a pus, in special, pe actorul ucigas Booth si pe ilustra lui victima. Dincolo de scenarii si teorii ale conspiratiei, in poveste a mai existat un personaj teribil de interesant, al carui rol in aceasta afacere ramine, astazi in zona controversei.
Este vorba despre Mary Surrat, mama unuia dintre cei implicati si proprietara pensiunii unde se stringeau conspiratorii. La capatul unui proces intens, dupa dovezi circumstantiale, martori nesiguri si un juriu neconvins, doamna Surrat a sfirsit in streang.
Acest personaj cu o vinovatie neclara devine eroina principala a filmului Conspiratia – Asasinarea lui Abraham Lincoln, realizat anul trecut de un mare actor convertit in regizor apreciat, Robert Redford.
Bazindu-se pe un scenariu de James D. Solomon, Redford realizeaza o “courhouse drama” fara “glamour”-ul unui film de multiplex si mult mai aproape de o piesa de teatru. Este si servit foarte profesionist de actori excelenti cum ar fi Robin Wright (Mary Surratt), James McAvoy (tinarul avocat idealist care o apara pe presupusa conspiratoare), Justin Long, Evan Rachel Wood, Kevin Kline si Tom Wilkinson, evoluind intr-o poveste care nu vrea sa traga concluzii definitive si care face aluzii (au remarcat unii critici) la atmosfera post 9/11.
Conspiratia nu este unul dintre marile filme ale lui Redford, a fost un insucces de box office, dar merita macar o privire. Nu stiu sigur daca si merita achizitionat pe DVD.