Henson si-a inventat celebrele papusi (termenul de “muppet” provenind din combinatia cuvintelor englezesti “marioneta” si “papusa”) la sfirsitul anilor ‘50, cunoscind cu adevarat succesul un deceniu mai tirziu, odata cu lansarea celebrului serial Sesame Street in care incep sa apara majoritatea personajelor celebrei menajerii Mupptes, iar echipa lui Henson incepe sa se populeze cu celebrii lui colaboratori, cum ar fi Frank Oz.
E greu de crezut ca, in 1976, Henson a avut probleme in a gasi finantatori pentru noul lui serial, legendarul The Muppet Show, primind refuzuri pe motiv ca “emisiunea ar fi prea pentru copii”. A fost nevoit sa apeleze la sir Lewis Grade, impresarul si producatorul londonez (care daduse banii pentru Iisus din Nazareth) si sa isi mute echipa la Londra. Trei ani de succese mai tirziu, in 1979, Henson realiza primul film pentru marele ecran, The Muppet Movie, care avea sa se dovedeasca un triumf de public (inclusiv in Romania, unde autoritatile comuniste n-au avut nimic de obiectat in a-l difuza in cinematografe). Ba chiar melodia The Rainbow Connection, cintata de broscoiul Kermit (recunoscut drept un alter-ego al lui Henson), a ajuns in topul Billboard si a fost nominalizata la un Oscar.
Au urmat alte seriale, experimente (Oz l-a interpretat de Yoda in Razboiul stelelor, Muppets au realizat Dark Crystal, unul dintre cele mai fascinante filme fantasy din istorie). Henson a incetat prematur din viata in 1990, munca lui fiind continuata de echipa sa si de fiul sau Brian).
Papusile Muppets, una dintre cele mai placute surprize din ultimele luni
Papusile Muppets, poate mai putin populare in ultimul deceniu, sint personaje de legenda. Cu toate acestea, multi s-au intrebat daca ideea unui nou film pentru marele ecran avindu-le ca personaje este o idee buna, financiar vorbind. Cine ar putea garanta ca aceste marionete delicios de depasite de vremuri ar putea avea succes intr-o lume dominata fara drept de apel de animatia digitala 3D? Cum ar putea reusi realizatorii atragerea in sali a unei noi generatii de pusti care, probabil, n-au auzit niciodata de Kermit si Miss Piggy?
Succesul filmului Papusile Muppets avea sa lamureasca toate aceste probleme si sa demonstreze ca si in era post-Avatar marionetele lui Jim Henson sint o forta teribila. Din punctul de vedere al criticii, noul film este cel mai bine primit din toata seria de lungmetraje Muppets, de la cel din 1979 incoace; financiar vorbind, fara a stringe muntele de bani adus de The Avengers, este filmul cu cele mai mari incasari din serie.
Prin urmare, Papusile Muppets este una dintre cele mai placute surprize din ultimele luni si achizitionarea lui pe DVD sau Blu-ray poate fi o idee macar interesanta. Daca nu l-ati vazut la cinema, va puteti astepta la un show de peste 100 de minute al carui subiect conteaza mai putin, dar care constituie un bun prilej de a aduna laolalta toate vedetele Muppets si o lista de vedete in carne si oase, dintre care nu lipsesc Jack Black, Emily Blunt, Whoopi Goldberg, Dave Grohl, Mickey Rooney, Alan Arkin etc.
Jules Verne, reformulat pe intelesul tinerei generatii
Raminind tot in lumea divertismentului pentru pusti intre 7 si 77 de ani (a fost 1 iunie, nu?), trebuie semnalata aparitia pe DVD si Blu-ray a Calatoriei 2: Insula misterioasa, un film ca un parc de distractii in care Jules Verne este reformulat pe intelesul tinerei generatii.
Primul film din serie, lansat in 2008, in 3D (luni bune inaintea Avatarului), s-a dovedit un succes consistent care i-a mirat, cred, pina si pe realizatori. In sine, filmul era cam prea limitat la nivelul unei aventuri pentru cei mici si foarte mici, dar, cu un Brandon Fraser pe post de unchi aventurier si o gramada de efecte speciale (nimic nou sau uluitor, totusi), se dovedea o aventura pentru toata familia suficient de amuzanta.
Al doilea film, lansat in februarie anul acesta, nu se indeparteaza de la formula stabilita. Exit Brandon Fraser, inlocuit cu musculosul, dar simpaticul The Rock, enter o vedeta tinara (Vanessa Hudgens), una ceva mai virstnica (Kristin Davis din Totul despre sex), o vedeta veterana (Michael Caine, intre doua episoade din Batman). Se iau apoi un alt roman vernian celebru (Insula misterioasa) si un nou pretext de aventura (cautarea bunicului disparut pe insula din titlu) si astfel se da startul unei noi aventuri cu aer de parc de distractii ultrasofisticat american din care nu lipsesc peisajele exotice, o lista intreaga de animale gigantice, eruptii vulcanice, Atlantida si, cum altfel, fabulosul submarin Nautilus.
Prin urmare, o alta productie distractiva, dar usor de uitat sub un val mult mai spectaculos de blockbustere, care insa a pavat deja drumul spre un al treilea episod din serie.
De asemenea, trebuie spus ca aceasta Calatorie 2 nu poate sa nu reaminteasca fanului science-fiction alte productii de acelasi gen, realizate mai ales de americani prin anii ‘50-’60. Este vorba de o serie de filme astazi clasice care nu beneficiau de tehnologia de azi, dar a caror poezie fac ca ele sa nu cada in uitare nici dupa citeva decenii, insa care, din pacate, sint greu de gasit pe DVD la noi.