Cele cinci romane finaliste ale concursului au fost FEM de Magda Carneci (Cartea Romaneasca, 2011), Viata lui Kostas Venetis de Octavian Soviany (Cartea Romaneasca, 2011), Emotia de Mirela Stanciulescu (Humanitas, 2011), Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici (Polirom, 2011) si Ploile amare de Alexandru Vlad (Charmides, 2011).
Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Stefanescu, Dan C. Mihailescu si Daniel Cristea-Enache din cele 59 de romane inscrise in competitia pentru premiul in valoare de 10.000 de euro. Romanele finaliste au intrat apoi in etapa a doua de jurizare, care a avut loc intre 10 octombrie si 2 noiembrie.
20 de bloggeri au ales astfel cistigatorul premiului, acordind puncte de la 1 la 5 fiecarui roman finalist. Autorul al carui roman a primit cel mai mare punctaj a fost rasplatit cu Premiul literar “Augustin Fratila”, aflat la prima editie.
Ceremonia de acordare a premiului a avut loc la Hotel InterContinental din Bucuresti. In cadrul aceleiasi ceremonii a fost acordat un premiu de popularitate, decis de ascultatorii postului Europa FM. Premiul, in valoare de 2.000 de euro, i-a revenit Mirelei Stanciulescu, pentru volumul Emotia. Cele cinci romane finaliste vor fi promovate in librariile partenere din Bucuresti si din tara.
Augustin Fratila (1953-2010), scriitor si cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stanescu si membru al Cenaclului de Luni. A publicat in cele mai importante reviste culturale, iar intre 1995 si 2010 a fost redactor-sef al Editurii ALLFA, departamentul de literatura al Grupului Editorial ALL. Premiul “Augustin Fratila”, aflat la prima editie, este creat de Asociatia Casa de Cultura.
La primirea premiului, Lucian Dan Teodorovici a tinut sa ii multumeasca in primul rind sotiei sale, inclusiv pentru faptul ca se afla in sala. “Cred ca stim cine este cea mai emotionata persoana din sala… este sotia mea”, a glumit autorul, care a marturisit ca ii datoreaza acesteia foarte multe, inclusiv faptul ca se afla la Bucuresti, deoarece el nu are carnet de sofer si cea care a condus a fost sotia. Autorul s-a referit si la cei cu care a concurat pentru acest premiu. “Este o onoare pentru mine. Sint in aceasta finala cu niste scriitori pe care ii admir foarte mult”, a spus acesta. “Sint bucuros si pentru ca premiul se numeste «Augustin Fratila»“, a adaugat el.
Romanul lui Lucian Dan Teodorovici nu este doar una dintre cele mai premiate carti romanesti ale anului, dar are si o cariera internationala.
Volumul va fi tradus in curind in limba franceza, de Laure Hinckel, si va aparea la Gaïa Editions la inceputul anului 2014. Romanul semnat de Lucian Dan Teodorovici va aparea in curind si in Ungaria si Bulgaria.
Versiunea maghiara va fi publicata la editura Libri, in 2013, iar cea bulgara, la editura Paradox, in acelasi an. Matei Brunul a obtinut Premiul pentru proza al revistei “Observator Cultural”, Premiul national pentru proza al “Ziarului de Iasi”, a fost desemnata “cartea anului 2011” de catre revista “Contrafort” si nominalizata la premiile Uniunii Scriitorilor din Romania. De asemenea, a obtinut Premiul special al publicului la prima editie a Galei Industriei de Carte din Romania 2012.
Lucian Dan Teodorovici propune o ampla naratiune despre spatiul concentrationar comunist, despre victime si tortionari, despre destin si insingurare ca mijloc de autoaparare in fata adversitatilor unei societati politienesti care domina individul si ii supravegheaza fiecare clipa a vietii.
Dupa ce va fi cunoscut ororile inchisorilor si lagarele de munca, Matei Brunul pare sa fi uitat de sine insusi pentru a se dedica marionetelor, ducind un trai anonim si anodin, intr-o lume cenusie si primejdioasa. Impreuna cu tovarasul Bojin si cu Eliza, doua personaje care-l insotesc permanent, misterul din viata lui trecuta se impleteste cu un altul, nou, a carui rezolvare ii va schimba perspectiva asupra istoriei sale personale. Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciati scriitori din noua generatie.
Cartile sale sint traduse in limbile italiana, engleza, germana, maghiara, spaniola. Textele sale au fost publicate in numeroase reviste si antologii din Romania, Ungaria, Polonia, Croatia, Franta, Germania, Marea Britanie, SUA etc. Cea mai recenta aparitie, in Best European Fiction 2011 (SUA), a atras semnalari elogioase in publicatii importante precum “The New York Times” si “The Guardian”. A reprezentat Romania la Festivalul de literatura al Sardiniei (iulie 2011) si a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatura de la Edinburgh (august 2011) si Mantova (septembrie 2011). La Editura Polirom i-au mai aparut: Circul nostru va prezinta: (ed. I, 2002; ed. a II-a, 2007), Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (ed. a II-a, 2005); Atunci i-am ars doua palme (povestiri, 2004), Celelalte povesti de dragoste (povestiri, 2009).