Este un clasament intocmit de romancierul si jurnalistul britanic Robert McCrum pentru “The Observer”, un top de zece carti despre care autorul crede ca, daca reusesti sa le parcurgi, te descurci foarte bine in lumea literaturii.
Primul pe lista lui McCrum este Umbrella de Will Self – un “experiment literar” care a fost foarte aproape sa cistige premiul Booker in 2012. Cartea este descrisa drept o “nota de subsol foarte inteligenta a modernismului lui James Joyce”. Pentru Robert McCrum, Umbrella ramine una dintre cele mai “dificile” carti publicate in ultimii ani, iar Will Self, un “hierofant in templul dificultatii, care nu se sfieste sa isi solicite cititorii”.
Alphabetical Africade Walter Abish. Abish este considerat unul dintre cei mai mari autori contemporani americani, iar cartea de fata este un “straniu si solicitant experiment avangardist”, o proza “reglata de o regula pseudo-aliterativa: primul capitol contine doar cuvinte ce au in componenta litera «a», al doilea numai cuvinte ce au litera «b» etc.”. In a doua jumatate, procesul este inversat…
The Unconsoledde Kazuo Ishiguro este un roman “lung si hipnotic, o comedie stranie si trista ce abia recent a inceput sa fie recunoscuta drept o capodopera”.
Omul fara insusiride Robert Musil este un roman in trei volume “cunoscut ca fiind foarte dificil”, spune McCrum, “pentru mine, experienta lecturii s-a situat intre jena si exasperare. Poate suna bine in germana, dar pentru multi cititori englezi Musil il face pe Proust sa para Agatha Christie”.
Curcubeul gravitatieide Thomas Pynchon. “Pynchon”, sustine McCrum, “si-a facut o cariera din dificultate. Este interesat mai putin de personaj si mai mult de efectul unor circumstante bizare asupra sortii omului, favorizind naratiuni picaresti bazate pe cautari ciudate”.
Alte carti “dificil de terminat”, adunate de Robert McCrum in clasamentul sau, sint Veghea lui Finnegan de James Joyce (“ai carui cititori stiu cu cine au de-a face”), Capitalul lui Karl Marx (“ca multe alte texte «sacre» este notoriu de greu de parcurs”), Sub vulcan de Malcolm Lowry, The Unfortunates de B.S. Johnson (conceput ca o meditatie pe tema mortii si a prieteniei, carte pe care “cititorii trebuie sa o asambleze”) si Etica de Baruch Spinoza.