Noua melodie Where Are We Now anunta un nou album al celebrului glam-rocker, The Next Day, prevazut sa apara in luna martie. “Lansat chiar in ziua aniversarii a 66 de ani, primul lui cintec nou din ultimii zece ani este plin de imaginea Berlinului, orasul in care a disparut in 1976 pentru a inregistra cele mai importante albume ale sale, inclusiv capodopera electronica Low”, scrie Paul Trynka, autor al cartii David Bowie – The Definitive Biography.
Versurile lui Where Are We Now fac referire directa la aceasta perioada si la locurile din Berlin preferate de Bowie: magazinul KaDeWe, clubul Dschungel, unde se distra cu artistul rebel Martin Kippenberger, si apartamentul din Hauptstrasse, pe care il impartea cu alt refugiat rock’n’roll, Iggy Pop.
Intr-un interviu publicat de “Le Monde”, producatorul lui Bowie, Tony Visconti, recunoaste aceasta influenta nostalgica: “Am reascultat discurile Scary Monsters si Heathen, precum si trilogia zisa «berlineza» (Low, Heroes, Lodger) inainte de a ne apuca de lucru la noul album”.
In 1976, Bowie venise in Berlin de la Los Angeles, sleit de droguri si de faima. Avea sa ramina acolo vreme de doi ani, timp in care s-a familiarizat cu opera lui Brecht si miscarea artistica Brucke, “scufundindu-se” in muzica electronica germana, in scris si pictura.
“A avut parte de o viata stranie, naufragiat in mijlocul Germaniei de Est comuniste, in apartamentul lui vest-berlinez, inconjurat de arta expresionista, baruri, muzicieni si artisti”, spune Tobias Ruther, autor al cartii Heroes: David Bowie and Berlin, citat de “The Guardian”. “Orasul a avut un efect profund asupra sa, fiind la originea celei mai creative faze a carierei sale. Berlinul de Vest l-a primit cu bratele deschise.”