Era Gheorghe si colegii rautaciosi il strigau Ghita. Numele de George a fost ales ca ambalaj al poetului, pentru a nu fi facut Ghita de catre tovarasii de breasla, de altfel foarte invidiosi (este stiuta mincatoria dintre scriitori).
Folosirea repetata a substantivului „plumb“ are menirea de a da creatiei greutate in ciuda faptului ca are doar doua strofe. Probabil ca i-a fost si lui greu sa scrie o poezie mai lunga aflindu-se intr-un cavou. Cui naiba ii vine sa compuna una mai lunga in asemenea conditii?
Sint sigur ca si Luceafarul ar fi avut doar doua strofe (prima si ultima) daca lui Eminescu i-ar fi placut sa se plimbe prin cimitir si sa doarma prin maruntaie de monumente funerare.
Pentru a nu ne provoca un atac de panica si a refuza sa citim poezia, autorul ne asigura ca sicriele dorm adinc. In caz contrar ar fi putut scrie ca erau treze si fugeau prin curtea cimitirului si nu l-ar mai fi citit nici dracu’. Cavoul ne este prezentat ca fiind prost zidit, probabil de catre niste cirpaci de a cincea speta, intrucit nu doar ca patrunde aerul, ci efectiv bate vintul, atit de tare, incit coroanele, desi de plumb, scirtiie.
Ideea de solitudine este una echivoca, intrucit desi textul precizeaza: „stam singur in cavou“, poetul afirma ca impreuna cu el se mai aflau amorul sau si un mort cu aripi. La George Bacovia se remarca un apetit erotic straniu, morbid, pe fondul unei iubiri neimplinite, intrucit desi isi doreste o partida de amor, ma scuzati, pe la spate, partenera sau partenerul (nu se precizeaza in text) adoarme, lucru care ar scoate din pepeni orice barbat: „dormea intors amorul meu de plumb“. Autorul nu cedeaza in fata tertipului „lasa-ma, sint obosit/obosita“, ci insista si incepe sa strige catre amorul sau in incercarea de a-l trezi.
Un alt aspect confuz reiese din versul: „Stam singur linga mort… si era frig“… pai, ori esti cu amorul tau care doarme intors, ori esti singur linga mort… ori mortul este cel care doarme intors, lucru care ar complica simtitor planul erotic. Frigul de care se plinge autorul este unul credibil si pe deplin justificat de proasta executie a zidariei.
Acest cavou ar putea fi utilizat in cazul unui atac nuclear, intrucit se stie ca plumbul protejeaza impotriva radiatiilor. Autorul nu precizeaza insa numele cimitirului si parcela.