Din cind in cind insa avem si noi dreptul la cuvint. Din patru in patru ani. Sau din cinci in cinci cind e vorba de presedintele tarii. Atunci putem alege ce-i mai bun din galetile cu candidati la Senat, la Parlament, dar mai ales la functiile locale. Alegem adica primari, consilieri locali, consilieri judeteni – functionarii cei mai apropiati de noi, cei pe care, sa zicem, ii cunoastem cel mai bine si care ne pot face viata mai dulce, in ciuda gloatei strinse in Palatul Parlamentului, aia de-i mai zice asa, mai modest, ca pentru prostime, Casa Poporului.
Iar daca parlamentarii, ba chiar consilierii locali de pe listele de candidati nu sint intotdeauna foarte cunoscuti, macar primarii, cei mai vizibili si mai reprezentativi lideri de comunitate, ar trebui sa fie niste oameni pe alese, capabili, seriosi si demni, pe care cetateanul sa-i cunoasca si in care sa poata avea incredere. Asa ca, normal, aici, la primarie, ii alegem pe cei mai buni.
Hai sa vedem si care sint cei mai buni. Cum ar fi greu sa luam toate primariile din tara, o sa ne oprim doar la citeva, incepind, desigur, cu capitala. Bucurestenii l-au reales scurt, dintr-un singur tur, in functia de primar general al orasului lor pe Sorin Oprescu. Sa fi fost el un primar capabil in mandatul anterior? As indrazni sa spun ca nu. A facut un pasaj. Soseaua zburatoare e inca in proiect. A cheltuit o gramada de bani asa, ca sa fie cheltuiti (imi vin in minte doar pistele de biciclete), in mandatul lui serviciile s-au scumpit, s-au retrocedat si distrus spatii verzi, are si el, ca toti oamenii puternici, un grup de amici si de interese despre care presa a tot scris, iar orasul nu arata deloc mai bine. Dimpotriva, as zice. Intre timp, in noul mandat, a darimat pe sest un monument istoric, Hala Matache, si nu a patit nimic. Nici nu va pati. E genul de primar sigur pe el, guraliv si autoritar, adopta cu usurinta cind tonul smecheresc, cind pe cel agresiv, ca un politician roman din prima liga (asta nu-i un compliment), si emana forta. Cred ca din cauza asta, ultima, a si fost reales. E tare, frate! E mascul alfa. Ce, mai trebuie si altceva ca sa administrezi un oras? Din cite se pare, votantii bucuresteni cred ca nu. Unul dintre contracandidatii sai, Nicusor Dan, un om cu adevarat interesat de destinul orasului sau, fondatorul Asociatiei „Salvati Bucurestiul“, abia a obtinut opt procente si ceva. Asadar, poporul a ales. Stie el mai bine.
S-ar putea spune ca totusi Sorin Oprescu e un administrator mai bun decit pare la prima vedere si ca primarii sectoarelor au si ei responsabilitatea lor. Asa e – iar primarii de sectoare sint alesi tot de cetateni, ba chiar de cetateni care ii cunosc sau ar trebui sa-i cunoasca bine. La sectorul 5 a fost reales, de exemplu, vesnicul Marian Vanghelie. La sectorul 4 a devenit primar Cristian Popescu „Piedone“ (cu 80% din voturi!), fost vinator de precupete si sofer cu carnetul luat in mod dubios. La sectorul 3, noul primar e Robert Negoita, care s-a evidentiat deocamdata doar printr-un scandal cu „fetite“ de lux. Dar asta nu inseamna ca nu sint primari buni, ca sectoarele lor nu rivalizeaza cu cele din Amsterdam sau ca bucurestenii nu au votat dupa cum i-a dus capul. Sint intr-adevar primari competenti? Istoria ne-o va spune. Dar mari sperante nu se arata.
Iar traiul de zi cu zi in orasul acesta cu populatia unei tari mai mici este reflexia alegerilor sus-pomenite. Oricit de vinovati ar fi alesii neamului sau ai sectorului, vina lor, ca si responsabilitatea, este una reprezentativa: reflecta vointa si mentalitatea alegatorilor. Daca oamenii politici se imbogatesc din afaceri dubioase, traiesc in lux si administreaza tara ca niste vatafi pusi pe capatuiala, sa nu uitam ca noi i-am pus sa faca asta. Le-am dat dreptul sa faca orice au ei chef in numele nostru. Cumva, participam la fiecare initiativa de-a lor, fie ca e vorba de o ctitorie sau de o magarie. Iar asta nu e valabil doar la centru, in capitala, cum ar lasa sa se inteleaga rindurile de mai sus. Mai sint si alti primari, tot din cei mari, despre care o sa vorbim data viitoare.