In viziunea ONG-urilor care au protestat impotriva acestuia, prevederea incalca flagrant libertatea de exprimare – inviolabila, potrivit articolului 30 din Constitutia Romaniei. In cadrul unei dezbateri ce a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social pe 27 octombrie, scriitorul Ion Vianu a subliniat ca „noi nu sintem o tara islamica, fundamentalista, dar adoptarea unui asemenea articol ne-ar apropia mai mult de acest tip de tari decit de cele crestine. Nu vreau ca ortodoxia sa devina un fel de islam crestin, ar fi o eroare politica fundamentala”.
Adoptarea senina de catre deputati a fatidicului Articol 13 din Legea Cultelor va trece aproape neobservata. Poate doar citeva organizatii civice vor incerca proteste. Un articol care lasa judecatorilor o libertate (ironic acest cuvint in contextul dat) de interpretare aproape totala. Celebrul episod al caricaturilor „antiislamice” aparute in presa daneza au determinat si Liga Islamica din Romania sa propuna acest amendament. Unul pe care Biserica Ortodoxa Romana (altfel, principal beneficiar al prezentei Legi, inclusiv financiar; a se vedea si analiza realizata de Matei Bejenaru) l-a imbratisat calduros, avind in memorie si episodul Evanghelistii, care se consuma acum circa un an. Daca sub raport juridic ducem realitatea romaneasca inspre „practica bunului plac”, vorba domnului Buduca (vezi si „Ziua” din 11 noiembrie a.c.), sub cel artistic o imbalsamam de-a dreptul.
Lucrari precum cele analizate de Matei Bejenaru in ultimele doua numere ale „Suplimentului” ar putea deveni istorie. Caci cum am putea stabili daca ironizarea proiectului Catedralei Neamului (realizata de Vlad Nanca) este sau nu o „ofensa” adusa cultului religios majoritar? Sau afisul publicat in cadrul proiectului MindBomb, care arata ca se construiesc mai multe biserici decit locuinte pentru copiii strazii?
Intr-un stat in care Biserica are un cuvint atit de greu de spus, laicii nu reusesc sa patrunda pina in Parlament pentru a-si exprima un punct de vedere. Vorba secretarului de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, legea este „in spiritul si pe fondul celor convenite cu cultele religioase”. Atit si nimic mai mult!