Nici nu-i de mirare: doar asteptam cu totii, de mai bine de un deceniu, incalzirea globala, care sa faca inutila incalzirea centrala. Faimoasa incalzire globala e una din dogmele epocii noastre: au validat-o oficial mai toate institutiile oficiale de pe glob. In ultimii citiva ani Romania a trecut prin citeva ierni dure, anul acesta am avut parte de o vara scurta si o toamna deocamdata iernatica, si totusi vorbim in continuare despre aceeasi himerica incalzire globala, care ba topeste banchizele polare, ba sporeste mereu temperatura globala cu un grad, cu doua, cu cinci – in timp ce simturile proprii imi spun ca, parca, an de an se face tot mai frig. Dar pielea unui om friguros nu poate lupta cu oamenii de stiinta, care spun ca planeta se incalzeste, indubitabil – sau chiar dubitabil, dar parca totusi se incalzeste, iar daca ar mai primi niste fonduri, ar putea demonstra ca fie se incalzeste, fie nu, insa trece totusi prin niste schimbari climaterice.
Termenul asta, „schimbari climaterice“, incepe sa fie folosit tot mai des in discursurile stiintifice in locul celui de „incalzire globala“. „Incalzirea globala“ e deja un cliseu bun pentru vulg. Savantii stiu ca lucrurile sint mai complexe, ca exista anumite caracteristici si evolutii specifice, la scara globala, cu variatiuni la scara locala (adica stiinta asta, climatologia, nu-i de nasul oricui), sau, cum spunea Dinescu, parodiind cliseele ideologice comuniste, „ca zeci de avantaje decurg si-n orice caz, va fi iconomie de fusta si de gaz“. Fiindca discursul asta stiintific seamana al naibii de mult cu cele propagandistice, multiplicate dupa tipic de activistii comunisti.
Si nici asta nu-i de mirare, fiindca sursa originara de popularizare a „incalzirii globale“ a fost un film facut de un politician, democratul american Al Gore, si intitulat cam tendentios An Inconvenient Truth/ Un adevar incomod. Zic „tendentios“ fiindca filmul n-a fost chiar atit de incomod, de vreme ce guverne si autoritati de pe intreg globul l-au imbratisat rapid, si nici chiar atit de adevarat, de vreme ce a trintit cam cu de-a sila diverse concluzii legate de efectul de sera, de raportul dintre cresterea concentratiei de dioxid de carbon si sporirea temperaturii globale etc. Exista destui oameni de stiinta care au criticat concluziile radicale cam pripite ale democratului Al Gore, dar nu asta conteaza. Conteaza ca, din cite se pare, le-a dat oamenilor – sau cel putin unor oameni – ceea ce si-au dorit: un tel, un motiv de lupta, o idee in care sa creada. A concentrat intr-o forma accesibila publicului larg un ideal usor de imbratisat: lupta globala impotriva incalzirii globale. Dupa caderea comunismului, lumea ducea lipsa de asa ceva.
De aceea avem acum in U.E. becuri ecologice in loc de becuri cu filament: fiindca luptam impotriva incalzirii globale. Luptam prin lege, de voie, de nevoie, asa cum luptam pentru pace, doar ca acum luptam cu becul. N-o fi becul cine stie ce arma, dar macar luptam impreuna si asta ne leaga, chiar daca becurile astea ecologice sint o pacoste – si inca una costisitoare. De aceea stingem lumina o ora pe an, Ora Pamintului, tot ca sa luptam impotriva aceleiasi afurisite de incalziri, adica sa mai racim un pic planeta. Si ne simtim mai mareti, mai buni si mai eroici atunci cind, dupa o ora de intuneric, aprindem becurile noastre ecologice, care pilpiie greoi, la fel de obosite ca si oamenii de atita lupta globala.
Si-apoi exista savanti care ne asigura ca incalzirea globala e, cum spuneam, un fenomen mult mai complicat, in cadrul caruia unele zone se incalzesc, iar altele se racesc, fiindca asta inseamna „schimbari climaterice“, nu? Adica e tot un fel de incalzire globala, savantii nu s-au inselat – cum sa se insele? –, doar ca e un fenomen mai complex, care n-are nimic de-a face cu ideologia, cu nevoia de o religie laica globala sau conformarea fata de dogmele prezentului. Uite, ii schimbam si numele, numai sa luptam pe mai departe si sa credem, sa credem in incalzirea globala sau in schimbarile climaterice, in numele Mamei-Pamint, nascatoare a tot ce e viu. Poate ca unuia ca mine i se pare ca in ultimii ani e mai frig asa, in general, dar astea sint doar ispite diavolesti. Fiindca pina la urma aici vorbim de stiinta, nu?