Recentele afaceri Wikileaks si Snowden/NSA i-au atras atentia lui John Le Carré – care, inainte de a deveni scriitor, a lucrat ca agent pentru serviciile secrete britanice – prin faptul ca „se incearca tot ce este posibil pentru a distruge pe acesti «whistleblowers»“. „In afara de «The Guardian», nimeni in Marea Britanie, nici macar BBC-ul, nu a deschis vreo dezbatere pe marginea continutului mesajului trimis de Snowden“, spune autorul englez.
Ultima carte a maestrului romanelor cu spioni este A Delicate Truth (2013) in care doi diplomati descopera un scandal politic si se transforma progresiv in „turnatori“, sfisiati intre constiinta lor si loialitatea pretinsa unor functionari de stat. Este greu sa nu remarci similaritatile intre romanul lui Le Carré si recentele scandaluri Wikileaks sau Snowden – Simon Jenkins de la „The Guardian“ vede A Delicate Truth aproape ca o alegorie a povestii lui Edward Snowden, fostul agent CIA care a dezvaluit lumii intregi practicile agentiei NSA.
Intr-un articol scris pentru „The Guardian“, in iunie, John Le Carré a vorbit despre tribunalele secrete, despre supravegherile ilegale si influenta crescinda a CIA si MI6 asupra institutiilor democratice. „Influenta spionilor a devenit mult prea mare. Este timpul ca politicienii sa spuna «nu»“, scria fostul agent secret. „La fel ca alti scriitori de gen, am contribuit la statutul mitologic al spionilor, desi personajele mele isi pun intrebari despre lucrurile pe care trebuie sa le faca. Imi amintesc ca, in urma cu 50 de ani, pe vremea cind operatiunile secrete erau la moda, politicienii erau cei care decideau daca o astfel de actiune urma sau nu sa aiba loc. Si ca, pe atunci, politicienii erau cei care decideau cind si cum sa se verse singe, si nu spionii profesionisti.“