Tirgul International Gaudeamus a ajuns deja la a XX-a editie, asa incit organizatorul sau, Radio Romania, poate declama acum, fara teama de a fi contestat, ca manifestarea a devenit de traditie. Si chiar o face, daca e sa citim comunicatul de presa: „Cel mai longeviv si mai dinamic tirg de carte din Romania revine in fata publicului cu o oferta de exceptie sub toate aspectele, pe masura prestigiului cistigat de-a lungul celor 19 editii precedente si, speram, a asteptarilor tuturor celor care vor participa la aceasta editie, sub o forma sau alta. La editie aniversara, Gaudeamus propune celor care ii vor trece pragul – peste 100.000 la fiecare dintre cele mai recente editii – o reintilnire cu traditia si o serie de noutati“.
Desigur, „noutate“ e un concept la fel de important pentru cel care vrea sa vinda. La urma urmei, noutatea aduce acel dram de fainosag, vorba reclamei, care te face sa cumperi, dupa ce traditia ti-a atras atentia.
„Cool Nordic Bucuresti“
Noutatea, la cea de a XX-a editie a Gaudeamus, care se desfasoara intre 20 si 24 noiembrie, este reprezentata de faptul ca tirgul din acest an are ca invitat de onoare cinci tari – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia – si scriitorii lor reuniti sub sloganul „Cool Nordic Bucuresti“. Iar acestia nu au venit cu mina goala, ci cu un program de evenimente care include 30 de lansari de carte, conferinte, proiectii de film, ateliere creative. „Sintem foarte fericiti sa fim oaspetii de onoare ai Tirgului Gaudeamus. Vor participa 10 autori nordici si vor avea loc noua lansari ale unor carti noi pe piata romaneasca“, a declarat Anders Bengtcen, ambasadorul Suediei in Romania, la festivitatea de deschidere a evenimentului. Printre scriitorii de la standul nordic se numara islandeza Yrsa Sigudardottir, suedezii Jan Wallentin, Anders Roslund si Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund si Jacob Weinreich, finlandezii Salla Simukka si Antti Tuomainen, cartile celor opt invitati fiind publicate la Editura Trei, precum si autoarea norvegiana Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale carei volume sint publicate la Editura All.
Prezenta invitatilor a fost completata de Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania (GADIF), partener privilegiat al tirgului din acest an, potrivit organizatorului. „Prin intermediul unui stand dedicat literaturii francofone din intreaga lume, marcheaza a XX-a aniversare a intrarii Romaniei in Organizatia Internationala a Francofoniei.“
Punctul de atractie al editiei din acest an a Gaudeamus il reprezinta, in ceea ce priveste invitatii din strainatate, prezenta scriitorului Andrei Makine. Acesta a venit in Romania pentru mai multe zile, la invitatia Institutului Francez, cu prilejul aparitiei in limba romana a romanului sau O femeie iubita, publicat de curind in colectia „Biblioteca Polirom“, si in editie digitala. Duminica, Andrei Makine va dialoga cu jurnalistul Luca Niculescu, dar si cu publicul.
Carti romanesti pentru Timoc
Dar sa revenim la produsele deja traditionale ale tirgului. Printre acestea, se numara concursul National de Lectura „Mircea Nedelciu“, initiat de Radio Romania, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Gaudeamus. Aflat la a XI-a editie, evenimentul doreste, conform organizatorului, „sa retrezeasca interesul pentru lectura al elevilor de liceu“. Anul acesta, in competitie au intrat opt participanti, „cistigatorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului de studiourile regionale Radio Romania“. Finalistul va fi anuntat in penultima zi a tirgului.
La Gaudeamus sint adunate din nou carti pentru bibliotecile rurale din Romania, in cadrul proiectului „Cartile se intorc acasa“. „De la lansarea acestui proiect in 2010, peste 78.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozantilor si vizitatorilor, in biblioteci aflate in aria de acoperire a posturilor Radio Romania.“ Anul acesta, donatiile vor ajunge la scolile cu predare in limba romana din Valea Timocului (Serbia).
Cifrele Gaudeamus
» 400 de expozanti, acoperind integral cei 14.000 mp ai Pavilionului Central Romexpo, participa la editia din acest an;
» 5 tari invitate de onoare: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia;
» 600 de evenimente anuntate;
» 120.000 de vizitatori au fost inregistrati la editia precedenta.
Ofertele Polirom si Cartea Romaneasca
Editurile Polirom si Cartea Romaneasca participa la cea de-a XX-a editie a Tirgului International de Carte Gaudeamus cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (carti la 10 lei), dar si cu pachete promotionale accesibile publicului larg (30-40% reducere). 39 de noi titluri sint lansate la aceasta editie Gaudeamus.
Printre evenimentele care au atras atentia la standul celor doua edituri se numara lansarea primei carti a actorului Mircea Diaconu, La noi, cind vine iarna, „un roman cu unchi si matusi“, si a ceea ce unii au numit „primul roman gay romanesc“, Soldatii. Poveste din Ferentari, scris de Adrian Schiop.
Atentie, se plateste
Intrarea la Gaudeamus se face pe baza de bilete, o singura intrare fiind 5 lei, iar un abonament valabil pe toata durata tirgului 10 lei. Totusi, organizatorii nu sint foarte vigilenti, astfel incit numerosi vizitatori au intrat, cel putin in primele doua zile ale tigului, fara sa mai treaca si pe la casa de bilete.
Nu lipsesc de la tirg nici reducerile – o alta traditie a tirgurilor de carte, poate principala la care tin si cititorii. Desi mai putin consistente in comparatie cu Bookfestul de anul acesta, si la Gaudeamus se pot cumpara volume cu discount de pina la 70% in cazul aparitiilor editoriale mai vechi, si in medie 30-35% in cazul celor ceva mai noi. Nu lipsesc nici ofertele de 10 lei.