— Hai, te rog, spune-mi. Am noua ani deja.
— Bine. Nu stiu cum ii spuneti voi in engleza, dar la noi se cheama vinerea neagra. Si, daca ai observat, anul acesta se sarbatoreste pe 22 noiembrie, asa cum ar fi si normal sa fie, imediat dupa sfinta sarbatoare de pe 21.
— Ce sarbatoare?
— Intrarea Maicii Domnului in biserica. Vezi tu, parintii Maicii Domnului sint Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Apoi, un inger le-a vestit ca vor avea o fata pe care o vor numi Maria. Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si, la trei ani de la nasterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu.
— A, da? Si ce a facut acolo?
— Aici a fost intimpinata de marele preot Zaharia, tatal Sfintului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfinta incapere din acest loc, in Sfinta Sfintelor, unde a stat pina la virsta de 15 ani. A fost condusa in acel loc sfint, pentru ca ea insasi avea sa devina „Sfinta Sfintelor“ lui Dumnezeu, salas al lui Dumnezeu-Cuvintul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Vesnic avea sa ia trup, sa se faca cuprins in pintecele ei. Desi sint persoane care sustin ca lucrul acesta era cu neputinta, totusi Biserica, in cintarile ei, afirma: „Ceea ce s-a hranit in Sfinta Sfintelor, celei imbracate cu credinta si cu intelepciune si cu neintinata feciorie, mai marele Gavriil i-a adus din ceruri inchinaciune“.
— Sa stii ca nu prea inteleg ce zici. De ce vorbesti asa de incilcit?
— Nu vorbesc incilcit, puiule, spun ca la carte. Ai vazut biserica cea noua de linga scoala?
— Da, am vrut sa ne jucam acolo si ne-a fugarit un nene.
— Da, pentru ca ala nu e loc de joaca. L-am vazut pe parintele care slujeste, e frumos ca un inger. Si vreau sa-i arat ca stiu sa vorbesc frumos despre din astea.
— Bunico, dar tu esti baba, nu cred ca o sa se uite la tine.
— Eu incerc, oricum. Vrei sa-ti mai zic despre vinerea asta sau nu?
— Zi-mi.
— In timp a aparut obiceiul ca tot mai multi negustori sa ieftineasca marfurile de pe tarabe in ziua urmatoare acestei sarbatori, ca un omagiu adus fecioarei. Totul devine mai ieftin, fasolea, uleiul, faina, televizoarele, iar credinciosii se infrupta cu bucurie, direct la tarabe sau, mai nou, online.
— Imi dai bani de o tableta?
— Nu, ca m-ai facut baba!