Pe plan international
Am consemnat aparitia celui de-al treilea roman din trilogia futurista a scriitoarei Margaret Atwood (MaddAddam) inaugurata fix cu 10 ani in urma, un nou roman semnat Thomas Pynchon (Bleeding Edge, l-am citit, poate vom vedea curind si-o traducere) si un roman politist, The Cuckoo’s Calling, semnat de un oarecare Robert Galbraith, care s-a dovedit a fi pseudonimul lui J.K. Rowling, aflata, se pare, intr-o perioada a cautarilor de gen/stil dupa incheierea seriei Harry Potter. De mentionat ca in prezent o copie semnata a volumului in chestiune se vinde pe internet cu peste 5.000 de dolari!!!, asta dupa ce, initial, cind nu se stia nimic despre autor, romanul se vinduse in doar 1.500 de exemplare. Cine a avut inspiratia sa cumpere cartea, poate acum s-o vinda si sa-si ia o masina! Sa mai spuna cineva ca nu poti cistiga bani din literatura!
Tot in 2013 am avut surpriza s-o vedem pe Alice Munro cistigind premiul Nobel pentru literatura! Putini stiau in Romania cine e Alice Munro (o scriitoare canadiana din provincia Ontario care a scris toata viata proza scurta!), dar ma mindresc cu faptul ca pentru studentii de la Litere ea nu era o enigma. Sper ca in anii ce vor urma sa vedem aparind cit mai multe traduceri din cartile acestei talentate si prolifice prozatoare, careia la 82 de ani i-a fost aratata suprema recunoastere literara.
Pe plan national
Au aparut multe traduceri ale unor carti de prima mina, de la autori aflati la debut: M.L. Stedman, Lumina dintre oceane, Sahar Delijani, Copiii arborelui de jacaranda, Graeme Simsion, Proiectul Rosie, Madeline Miller, Cintul lui Ahile, Kevin Powers, Pasarile galbene, la cei consacrati si ultraconsacrati: Philip Roth, Teatrul lui Sabbath, Zadie Smith, Nord-Vest, Elif Shafak, Onoare, Tracy Chavalier, Ultima fugara, Siri Hustvedt, Tristetile unui American, Alasdair Gray, Sarmane creaturi, trecind prin nume cu greutate ca David Grossman, Caderea din timp, Yasmina Reza, Fericiti cei fericiti, Fabio Stassi, Ultimul dans al lui Charlot, Margaret Mazzantini, Nimeni nu se salveaza singur, Maria Duenas, Ce avem si ce uitam, dar neuitindu-i nici pe clasici: Joseph Roth, Iov, Walker Percy, Mirajul fericirii, Andre Breton, Nadja. Au aparut si suficiente romane autohtone din care as aminti: Un singur cer deasupra lor, de Ruxandra Cesereanu, Amortire, romanul lui Florin Lazarescu, Negru si Rosu de Ioan T. Morar etc. etc.
Anul 2013, sub semnul FILIT
Totusi, cred ca nu gresesc daca afirm ca, din punct de vedere literar, anul 2013 a stat sub semnul primei editii a FILIT, Festivalul International de Literatura si Traducere, care a adus la Iasi nume mari ale literaturii romane si straine deopotriva, intr-un regal de cinci zile care a pus Iasul pe harta culturala a Europei, unde am toata convingerea ca va ramine pentru mult timp de-acum inainte.