La 20 de ani de la premiera, Friends ramine un sitcom de referinta – cel mai bun serial pentru tinerii adulti, intr-un sondaj al ziarului „The Guardian“, si cel mai bun serial din toate timpurile, intr-un top al cititorilor revistei „Premiere“. „Vice“ nu este de acord.
Autorul articolului aminteste ca serialul a fost transformat in altceva decit scria in „pitch“-ul original. El trebuia sa fie un serial despre „sase oameni de peste 20 de ani care stau intr-o cafenea pentru insomniaci. Un serial despre sex, dragoste, relatii, cariere… despre un moment in viata in care totul este posibil. (…) Si despre prietenie, fiindca, atunci cind esti tinar si singur intr-un mare oras, prietenii tai sint familia ta“.
„Nu ne intelegeti gresit; Friends e un serial decent (…). Dar, de-a lungul nenumaratelor reluari, a avut un impact negativ asupra generatiei noastre. Mai precis, ne-a transformat in niste jigodii“, scrie „Vice“. Iata de ce:
In primul rind, personajele sint decalate in raport cu generatia lor. Friends ar fi trebuit sa vorbeasca despre tinerii cool din Manhattan, dar cultura anilor ’90 – inceput de 2000 in care evolueaza aceste personaje este absenta din show. Ei nu vorbesc despre politica, muzica sau filme. „N-am intilnit pe nimeni din generatia mea atit de putin implicat in lumea care il inconjoara“, scrie „Vice“. Apartamentele in care locuiesc sint alta problema – „cum si-ar permite unii dintre ei chiria unui apartament din Manhattan?“. De asemenea, vietile amoroase ale personajelor au fost prezentate intr-o lumina putin atragatoare – „Friends este sitcomul care a transformat sexul in birocratie“, noteaza „Vice“. „Din dorinta de a avea audienta, Friends ne-a vindut o idee reductionista a identitatii sexuale care, cumva, s-a lipit de noi pina astazi (…). Iar povestea dintre Ross si Rachel a legitimat ceva ce ar fi trebuit declarat idiot de la inceput, ducind la nasterea unei generatii de copii care discuta, de mai bine de un deceniu, despre relatii pseudo-psihologice.“