Printre filmele care vor fi avute in vedere pentru premii de juriul condus de James Schamus (cel care a produs Brokeback Mountain si a condus timp de 10 ani Focus Features) se numara The Grand Budapest Hotel (la a carui vizionare de presa nu e primita decit presa de cotidian!), Aimer, boire, chanter de Alain Resnais (cu nelipsita Sabine Azéma), Boyhood de Richard Linklater, Chiisai Ouchi/ The Little House de Yoji Yamada, La voie de l’ennemi de Rachid Bouchareb (cu Forest Whitaker si Harvey Keitel) si La belle et la bête de Christophe Gans (cu Vincent Cassel si Léa Seydoux). Din juriul international condus de James Schamus fac parte: Barbara Broccoli (care a produs mai multe filme din seria James Bond), actrita daneza Trine Dyrholm, pictorita si cineasta iraniana Mitra Faharani, actrita americana Greta Gerwig, cineastul francez Michel Gondry, actorul chinez Tony Leung (ca sa nu uitam ca Wong Kar-wai a fost anul trecut presedintele juriului) si actorul austriac Christoph Waltz.
Sectiunea Panorama numara in acest an 36 de filme din 29 de tari, dintre care 24 de filme in premiera mondiala. Panorama se deschide, tot in 6 februarie, cu un SF care se anunta o surpriza, N??c/2030 de Nghiêm-Minh Nguy?n-Võ. Asteptat e si filmul de debut 20 000 Days on Earth, de Iain Forsyth si Jane Pollard, prezentat in Panorama Dokumente, care imagineaza o zi din viata lui Nick Cave (da, apare si Kylie Minogue). Sau biopicul Yves Saint-Laurent, de Jalil Lespert, care deschide Panorama Special in 7 februarie si a carui actiune demareaza in 1957, cind tinarul Yves Saint Laurent e angajat, la 21 de ani, asistentul lui Christian Dior. In rolul lui YSL, tinara speranta Pierre Niney care are tot 21 de ani, fiind cel mai tinar actor de la Comédie Française.
Norman Manea, eroul unui documentar semnat de René Frölke
In sectiunea Forum, locul productiilor neobisnuite si inclasabile, a fost inclus documentarul lui Corneliu Porumboiu (mai degraba eseul cinematografic), Al doilea joc, in care un meci de fotbal dintre Steaua si Dinamo, arbitrat de Adrian Porumboiu in 1988, devine obiectul unui nivel secund de lectura prin comentariile din off ale tatalui si fiului Porumboiu. Filmul are 97 de minute si are proiectii in 11, 12, 13, 14 si 16 februarie. Abia astept sa il vad! Tot in Forum va fi prezentat si documentarul romano-german Padurea e ca muntele, vezi?, regizat de Christiane Schmidt si Didier Guillian, care e filmat intr-un sat de tigani de linga Sfintu Gheorghe. Filmul va fi proiectat in 10, 12, 13, 14 si 15 februarie. In 11 februarie are loc proiectia de presa a unui alt documentar, Le beau danger, productie germana semnata de René Frölke, al carei erou e scriitorul Norman Manea. Premiera are loc a doua zi, la Delphi Filmpalast, iar filmul va mai fi prezentat in 13, 15 si 16 februarie. Le beau danger ridica in cele 100 de minute ale sale o structura alambicata, alaturind cuvintului imagini pe 16mm si digital, color sau alb-negru, sau colaje sonore, si interogindu-se asupra posibilitatii artei de a capta experienta exilului si a alienarii.
Forum se anunta in acest an o sectiune interesanta; mai amintesc doar un titlu – L’enlèvement de Michel Houellebecq, de Guillaume Nicloux, care pleaca de la misterioasa disparitie a scriitorului din 2011, in toiul unui turneu de promovare, si vine cu „adevarul“ celor intimplate, intr-o poveste unde scriitorul se joaca pe sine. Michel Houellebecq e asteptat la aceasta editie literara a festivalului unde si Michel Gondry isi va prezenta, in Panorama Dokumente, productia Is the Man Who Is Tall Happy?, care pleaca de la dialogurile sale cu lingvistul Noam Chomsky, iar Martin Scorsese si David Tedeschi vor arata ca work in progress (in sectiunea Berlinale Special) proiectul Untitled New York Review of Books Documentary. Acesta retraseaza istoria prestigioasei reviste americane prin intermerdiul unor inregistrari de arhiva cu James Baldwin, Susan Sontag, Noam Chomsky sau Norman Mailer, alaturi de marturiile recente ale lui Joan Didion, Michael Chabon, Mary Beard si Timothy Garton Ash.
Romania la Berlin
Prezente romanesti la Berlin mai sint, dar nu cu filme. Cosmina Stratan a fost selectionata in programul „Shooting Stars“, care e organizat de European Film Promotion cu scopul promovarii tinerelor talente actoricesti europene. Ea va fi prezentata presei, laolalta cu ceilalti tineri actori, in 9 februarie. In aceasta grupa, Germania e reprezentata de o actrita nascuta in Romania, in 1994: Maria-Victoria Dragus (fosta Dragus), pe care o stiti din filmul lui Michael Haneke, Panglica alba/ Das weisse Band. In sectiunea Berlinale Talents, destinata cu precadere studentilor facultatilor de film, participa in acest an editorul Alexandru Petru, producatoarea Gabriela Suciu, regizoarea Adina Istrate si actrita Elena Andreea Vasile. In aceasta sectiune la care vin anual aproximativ 300 de participanti au fost invitati sa impartaseasca din experienta lor si romanii Ada Solomon, Corneliu Porumboiu si Razvan Radulescu. Pina la premiera romaneasca a lui Closer to the Moon, din 7 martie, mai e putin, dar Nae Caranfil deja se gindeste la urmatorul proiect. El vine la Berlin pentru a cauta finantare pentru noul sau proiect, 6,9 pe scara Richter, produs de Mobra Films. La Berlinale Co-production Market au fost selectionate in acest an 19 proiecte de lungmetraj. In juriul FIPRESCI se afla si un roman, Mihai Fulger, care va juriza filmele din Forum (sa speram ca are mina buna), iar standul Romaniei va fi, probabil, in acelasi loc bun din anii trecuti – Martin-Gropius-Bau, etajul unu, imediat linga scari. Standul e organizat de Centrul National al Cinematografiei, iar directorul interimar al acestuia, Mihail Ioan Kogalniceanu, va fi prezent Berlin.
Mai multe, de la fata locului.
George, Anca – aveti legatura!
FOTO: berlinale.de