Kim Jong-il si tatal lui, Kim Il-Sung, au fost constienti de puterea cartilor si, se pare, au scris multa literatura pentru cei mici. Cum este, de exemplu, povestirea Baietii care izgonesc banditii a lui Kim Jong-il. „E o poveste extraordinar de violenta si de exuberanta“, spune Christopher Richardson care studiaza literatura pentru copii nord-coreeana la Universitatea din Sydney. „Este o poveste despre reactionari si banditi lacomi care se ascund in dealuri, pradand pe satenii virtuosi si cu inimi pure care incarneaza toate virtutile traditionale ale revolutiei nord-coreene.“
Richardson crede ca, in ciuda mesajului politic, povestea nu trebuie considerata simpla propaganda si este convins ca, daca ar fi adaptata ca desen animat si prezentata unor „pusti occidentali de sase-opt ani, acestia ar fi teribil de incantati fiindca este, de fapt, acelasi nonsens violent si prostesc pe care baietii de pretutindeni tind sa-l placa“.
De asemenea, Kim Jong-il a scris si un tratat de literatura, iar in capitolul dedicat cartilor pentru copii a recomandat folosirea parabolei si a satirei pentru ridiculizarea dusmanilor statului.
Acesti dusmani variaza: uneori sunt coreeni „rataciti“ care se comporta ca stapanii feudali si nu se gandesc la „colectiv“, dar exista si multe povesti anti-americane care reflecta ideologia „Juche“ (dezvoltata si promovata de Kim Il-Sung care pune mare pret pe independenta nord-coreeana). Un astfel de exemplu este fabula Fluturele si cocosul, scrisa de Kim Il-Sung. Aici este vorba despre un cocos care simbolizeaza SUA si care vrea sa distruga o gradina idilica si agreseaza celelalte animale pana cand este oprit de un fluture reprezentand Coreea de Nord.
In alta poveste a lui Kim Il-Sung, Calul inaripat, sunt evocati dusmanii trecuti ai Coreei, in cazul de fata invadatorii japonezi care sunt ridiculizati prin text si ilustratii. Alte povesti sunt bazate pe fapte reale cum este Capturarea lui Dean, despre prinderea unui ofiter american in timpul razboiului din Coreea.
Parc acvatic si sali de cinema pentru copii
Christopher Richardson nu este convins ca liderii coreeni au scris ei insisi aceste povesti. De aceeasi parere este si activista Lee Hyeon-seo care a fugit din Coreea de Nord in 1997. Ea isi aduce bine aminte de aceste carti pe care le primea la scoala, mai ales de o poveste despre faptele eroice de arme ale lui Kim Il-Sung impotriva japonezilor si „niste povesti ridicole despre Kim Jong-il, cum a ucis el, la cinci ani, niste dusmani“. „Era o poveste imposibila, dar noi, copii fiind, am crezut-o fiindca, pentru noi, ei nu erau oameni, erau Zeii nostri“, spune Lee Hyeon-seo.
Liderul actual, Kim Jong-un, este constient de faptul ca trebuie sa gaseasca o modalitate prin care sa mentina loialitatea tinerilor si copiilor fata de statul creat de bunicul sau, scrie „BBC News“. De aceea, el a investit mult intr-un nou parc acvatic si in sali de cinema. Ocazional, sunt permise patrunderea unor produse vestice precum filmul de animatie Madagascar, difuzat de televiziunea nord-coreeana, sau personaje din Disney dansand pe scena la concertul formatiei Moranbong, un grup de fete creat de Kim Jong-un insusi. A fost o deschidere „revolutionara“, dar de foarte scurta durata.
„Statul este foarte paranoic atunci cand vine vorba despre efectul coroziv al culturii straine“, crede Christopher Richardson.