Aparent, scrie „Le Figaro“, Marea aventura Lego afiseaza toate semnele exterioare ale unui film pentru copii. (…) Am fi putut crede ca acest film bazat pe o jucarie celebra se va multumi sa isi trateze spectatorii cu dispret. Dar, surpriza, scenariul filmului functioneaza la mai multe nivele. Iata cateva chei de decriptare:
– Numele eroului filmului, Emmet, nu este ales la intamplare, ci este o aluzie la legenda Golemului. Creatura facuta din argila, Golemul este, in Vechiul Testament, „o fiinta neterminata“ care se animeaza atunci cand pe fruntea lui este inscris cuvantul „emet“ (adevar).
– Exista, de asemenea, multe referiri la trilogia Matrix, produsa de acelasi studio. Emmet, la fel ca Neo, parcurge etapele unei aventuri initiatice si invata sa distinga Matrix-ul creat de diabolicul Lord Business.
– De asemenea, filmul, care se bazeaza intr-o uriasa masura pe cultura populara, aduce in scena supereroii – doar cei ai Editurii DC Comics care este proprietatea conglomeratului Time Warner. Deci, nici un supererou de la Marvel, doar Batman, Superman, Wonder Woman, Green Lantern…
– Referintele la Star Wars sunt inevitabile cu atat mai mult cu cat intre Lego si studiourile Lucasfilm a fost semnat un acord in 1999 pentru dezvoltarea unei linii de jucarii si a scurtmetrajelor din seria Lego Star Wars.
– De asemenea, filmul este o relectura abila a codurilor hollywood-iene, mai ales a ceea ce Hitchcock numea „MacGuffin“ – un obiect misterios (colier, valiza, documente…) care serveste ca pretext pentru dezvoltarea intrigii. Un obiect care reprezinta punctul de plecare pentru o aventura care ajuta la dezvoltarea si transformarea eroului, „un arc narativ care corespunde canoanelor blockbuster-ului, asa cum a fost el conceput de Spielberg si Lucas“.