Meloclassic a publicat pana in prezent 60 de discuri, in majoritatea lor covarsitoare cu inregistrari provenind din arhivele istorice ale radiourilor german si francez. In catalogul companiei figureaza o serie intreaga de nume cu totul rar intalnite pe discurile comerciale ale ultimelor decenii cum sunt Aline van Berentzen, Janine Andrade, Alexander Uninsky, Lola Bobesco, Myriam Solovieff sau Cvartetul Strub etc. Toate celelalte aduc in atentie nume ilustre de pianisti, violonisti, violoncelisti si cativa dirijori, cu particularitatea ca toate imprimarile sunt din recitaluri si concerte inedite, niciodata publicate pe CD. Cum e greu de facut o selectie de mentiuni intre cei 60 de artisti si formatii, nu va pot indemna decat sa judecati singuri interesul lor, accesand site-ul Meloclassic la adresa sa pe internet (www.meloclassic.com).
Nu exista nici o indoiala ca alegerea arhivelor utilizate a fost facuta dupa criterii fiabile, in majoritatea lor recitaluri si concerte de cea mai buna calitate, adesea exceptionale. Este poate, discutabila, forma aleasa de editori, de a pastra de pe benzi anunturile facute de moderator pentru concertele radiodifuzate, ca si lipsa unui livret explicativ. Fiecare CD are insa precizate pe coperta retro, cu minutiozitate, data imprimarii de studio sau de concert si originea arhivei radio. Nu sunt insa precizate si data transmisiei radio si masura in care un recital sau concert au fost editate in prealabil. Si nu este exclus ca limita de 80 de minute a unui CD sa fi impus, nu o data, eliminarea unor piese, cel mai probabil a unor bisuri.
Proiectul Meloclassic, explica initiatorii sai – care au fost atacati in forumuri de discutie pe internet, punandu-li-se la indoiala uneori buna-credinta si utilizarea autorizata a benzilor de concert – ar fi deocamdata in faza de test. Productia discurilor si distribuirea lor sunt delocalizate in Thailanda, pentru a fi mai aproape de centrul lor de interes, piata japoneza. Site-ul web ar functiona din Singapore deoarece provider-ul de acolo le indeplineste cel mai bine cererile in termeni de calitate a serviciului si de pret.
Mai important, editorii precizeaza: „Am achizitionat direct imprimarile din arhivele radio in cauza. De cate ori a fost posibil (cautand nume si gasind adrese) am incercat sa obtinem aprobarea suplimentara pentru publicarea pe disc din partea membrilor in viata ai familiilor artistilor. Pentru acele discuri pentru care am putut contacta membrii familiilor am avut reactii deosebit de pozitive, iar cei mai multi dintre ei ne-au oferit din colectia lor fotografiile utilizate pe coperta“.
In plus, editorii Meloclassic anuntau in decembrie ca se concentreaza pe imprimari intrate in domeniul public si ca au decis sa produca fiecare CD din prima serie, in format CD-ROM, intr-un tiraj limitat la 100 de exemplare, ceea ce, impreuna cu investitiile pentru achizitionarea benzilor originale, ii obliga sa practice un pret fixat la 9,99 euro. Editorii mai adaugau ca in functie de interes si vanzari isi rezerva optiunea de a inchide compania sau de a dezvolta afacerea „furnizand note introductive, preturi mai ieftine etc.“. La ora actuala, „afacerea“ pare sa mearga, iar CD-urile au fost vandute de la Craciun incoace cu doi euro mai ieftin, in plus de o reducere progresiva a pretului, oferita pentru achizitionarea a cel putin cinci discuri.
Imprimarile sunt cu adevarat exceptionale, asa cum este recitalul dat la Leipzig in 1956 de Monique Haas, zece ani mai tarziu, tot acolo, de Tatiana Nikolaeva, sau cel de la Chartres, din 1959, de Monique de la Bruchollerie. Superbe sunt si intalnirea, ramasa pana acum inedita, a Clarei Haskil cu Arthur Grumiaux, intr-un recital la Strasbourg in 1956, sau, in acelasi an, in Berlinul de Est, concertul Filarmonicii din Leningrad, dirijata de Evgheni Mravinski, cu un David Oistrach in mare forma in Concertul pentru vioara No. 1 de Sostakovici.
Iar in viitor, Meloclassic promite, intre alte recitaluri de exceptie, unul inedit cu… George Enescu! Nu stiu cand va aparea, dar urmariti fie site-ul internet, fie pagina de Facebook a acestei minunate case de discuri istorice…