<pp>”Nadejdea e speranta omului” este motto-ul preferat al colegului nostru, Lucian Dan Teodorovici. Pe 22 decembrie, acesta a aflat ca este unul dintre cistigatorii celei mai recente sesiuni de finantare organizate de Centrul National al Cinematografiei (CNC), cu trei scenarii – unul de lungmetraj: Circul nostru va prezinta: (de asemenea, titlul romanului publicat de autor in 2002 si titlul rubricii sale din „Suplimentul de cultura”) si doua scurtmetraje: O zi buna si Bomboane de ciocolata. Scenariul filmului Circul nostru va prezinta: a obtinut a doua nota – 9,12. Regizorul acestei productii va fi Marius Theodor Barna. Lucian Dan Teodorovici este unul dintre initiatorii colectiei „Ego. Proza” de la Polirom (al carei coordonator este in prezent), co-scenarist impreuna cu Florin Lazarescu la serialul Animat Planet Show difuzat de Antena 1 si senior editor al „Suplimentului de cultura”. Puteti asculta pe Podcastul revistei un interviu cu autorul din emisiunea „Suplimentul de cultura” difuzata pe 22 decembrie 2006.</pp>
Concursul CNC, contestat de Radu Jude
Casa de productie „Hi Film” contesta oficial jurizarea proiectului Principii de viata, lungmetrajul de debut al regizorului Radu Jude, care a fost respins la concursul Centrului National al Cinematografiei (CNC). „Cel mai neplacut este cazul lungmetrajului lui Radu Jude, nu numai pentru ca un tinar cineast care se dovedeste urmatorul venit in acest «nou val» al cinematografiei romanesti nu este incurajat la el acasa, ci si pentru ca proiectul este unul foarte bun”, a declarat Ada Solomon, directorul „Hi Film Productions”. Principii de viata obtinuse, in prealabil, granturi de la „The Balkan Fund” (Salonic) si „The Hubert Bals Fund” (Rotterdam). Ministrul Culturii si Cultelor trebuie sa numeasca prin ordin o comisie de solutionare a contestatiilor, formata din cinci membri. Acestia au la dispozitie 30 de zile pentru a solutiona contestatiile.
Editat in URSS
Nascut in URSS, volumul de debut al lui Vasile Ernu, publicat anul trecut la Polirom, va fi tradus in primavara la Moscova, de Editura Ad Marginem, care l-a publicat si pe Vladimir Sorokin. Despre Nascut in URSS, directorul editurii ruse, Alexandr Ivanov, a spus ca „e o carte excelenta despre comunism, despre acea epoca nebuna si falsa”. Vestea ca volumul va aparea tradus in rusa a dat-o chiar Ernu in emisiunea „Suplimentul de cultura” din 6 octombrie 2006. Puteti asculta pe Podcastul revistei un amplu interviu cu autorul.
Nominalizarea saptaminii
Pianista de origine romana Luiza Borac a fost nominalizata intr-una dintre cele mai prestigioase competitii dedicate inregistrarilor de muzica clasica din Marea Britanie: „BBC Music Magazine Awards”, editia 2007. Juriul publicatiei a selectat 18 materiale discografice din circa 1500 pentru sase sectiuni. Cititorii sint invitati sa voteze la adresa http://www.bbcmusicmagazine.com/awards. Anul trecut s-au inregistrat peste 18.000 de optiuni. Luiza Borac a fost nominalizata pentru setul de doua CD-uri SuperAudio de la compania Avie Records.
Despre CD set, dar si cariera Luizei Borac a scris in „Suplimentul de cultura” autorul „Scrisorilor pentru melomani”, Victor Eskenasy, in numarul din 18 februarie 2006: „Este al doilea volum Enescu al Luizei Borac la Avie Records. Noul set include pe un prim disc Preludiu si fuga in do major (1903), Nocturna in re diez major (1907), Scherzo (1896) si Piesa pe numele Faure (1922). Cel de-al doilea disc este consacrat Sonatelor de pian, cea dintii si a treia, cum se stie (si se spune pentru necunoscatori si pe coperta discului), cea de-a doua nefiind asternuta pe hirtie, Enescu repetind adesea ca ea exista insa in mintea lui”.