cu un preparat sofisticat. Pentru ca, nu-i asa, doar o viata avem.
Este vorba despre friptura de vita argentiniana cu garnitura de legume grilate si sos de mustar Dijon cu alune caju. Stiu, la prima vedere pare un preparat scump. La a doua vedere pare la fel de scump, dar va garantez ca simfonia de gusturi si arome pe care o veti obtine isi merita fiecare banut.
Avem nevoie de un kilogram de muschi de vita argentiniana. La magazin costa intre 180 si 220 de lei. Haideti, ca nu e o avere, pana la urma vorbim despre celebra vita de Argentina. Care, probabil, este crescuta in puf de gasca, doarme pe un pat cu saltea de apa si mananca numai morcov dulce. Nu inteleg de unde atata moft, ca doar e tot o vaca. Adica ale noastre nu au tot doua coarne? Luati, fetelor, cu incredere, un kil de pulpa de baltata! Eu, personal, nici nu prea mananc carne, am luat doar niste oase, ca sa dea gust. Daca nu aveti putere sa le spargeti, va recomand tacam de pui.
Muschiul de vita se spala cu apa calduta si se condimenteaza cu patrunjel uscat, oregano, boia de ardei, coriandru macinat, dafin maruntit, cimbru si piper. Pentru a mai reduce din cheltuieli, puteti pune tacamul de pui la fiert, dupa ce l-ati sters in prealabil cu o carpa curata.
Carnea se frige la foc mediu, circa sase minute, intorcand-o de pe o parte pe alta. Daca ati optat pentru varianta cu pui, tocati marunt o ceapa si adaugati-o in oala.
Legumele se gratineaza cam opt minute, apoi se stropesc cu otet balsamic si brandy. Se poate folosi, cred eu, chiar si otet de mere si tuica de sfecla. Pentru varianta cu pui, adaugati un litru de bors de putina si doua lingurite de sare.
Mustarul Dijon se pune in tigaie, cu un cub de unt si un manunchi de busuioc tocat marunt, se lasa la redus, apoi se adauga alunele caju. Ca alternativa, adaugati in oala doi cartofi taiati cubulete. O lasati sa mai clocoteasca unsprezece minute, dupa care adaugati leustean si patrunjel.
Este foarte important modul in care ornam farfuria, pentru ca arta gastronomica presupune gust si aspect in egala masura. Se vor folosi farfurii patrate. Sosul se va intinde sub forma de curcubeu, mai mult spre partea dreapta. Carnea se asaza in partea stanga a farfuriei, iar legumele vor ocupa spatiul semicentral. Recomand si un vin rosu. Ca alternativa, turnati preparatul in castroane, cu grija sa nu varsati pe fata de masa. Se poate servi cu ceapa rosie.