Orasul Sibiu, care „va fi cartea de vizita a Romaniei in Europa pentru un an de zile” (apud Traian Basescu), pare sa se fi descurcat onorabil in noua postura. Publicul a avut parte de concerte East 17, Phoenix sau Chris Norman (de la Smokie), de inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Astra, un spectacol de muzica, lumini si pirotehnie semnat Groupe F. Oficialitatile au participat la un concert de orga la Biserica Evanghelica si la concertul extraordinar al Filarmonicii Natiunilor. Pentru „alternativi” a fost pregatit vernisajul expozitiei „Salve fiat romuli nepos” a artistului plastic Dumitru Gorzo. Astfel ca Sibiul a facut, in opinia celor mai multi, impresia unui oras civilizat si a avut evenimente pentru toate gusturile. Intreaga sarbatoare a fost garnisita cu artificii si comete de foc (in numar de 2.400), „cea mai frumoasa explozie de jocuri de lumini care a avut loc in Romania vreodata”, in opinia ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu.
Discursurile oficialilor, rostite pe 1 ianuarie incepind cu ora 23, in Piata Mare, n-au scapat din vedere potentialul electorat. Klaus Johannis, primarul orasului, le-a multumit cu fiecare ocazie sibienilor, care au contribuit, cu rabdare, la pregatirile pentru „europenizarea” Sibiului, dorindu-le sa aiba parte de o capitala culturala europeana care sa le faca cinste. Presedintele Traian Basescu, in uralele multimii, a vorbit despre revenirea Romaniei acasa, in „Europa noastra”, si intrarea tarii in Uniune cu Sibiul, „o capitala culturala care va face ca toata Europa sa priveasca Romania prin oameni, prin cultura, prin sufletul sibienilor”.
Fara lumina, dar cu un sediu nou
Doua dintre evenimente si-au propus sa dea tinuta culturala necesara: inaugurarea noului sediu al Bibliotecii Astra si concertul Filarmonicii Natiunilor. In prezenta lui Herve Bolot, ambasadorul Frantei la Bucuresti, de la ora 17, sediul bibliotecii a fost declarat deschis, iar presedintele Traian Basescu si ministrul Iorgulescu au taiat panglica inaugurala. Curentul a cazut pret de citeva minute, dar directorul Bibliotecii Astra, Onuc Nemes, a tinut sa precizeze ca lucrul a fost intimplator si ca e convins ca acum Traian Basescu poate face diferenta dintre lumina si intuneric. Noul sediu are patru etaje, un centru de informare, spatii pentru conferinte, o galerie de arta si o librarie, biblioteca electronica, iar numarul volumelor din depozitul de carte este de 500.000. Au fost amenajate si o sectie speciala pentru copii, o sectie audio-muzicala, un cabinet de informatica si cabinete individuale de studiu.
Concertul Filarmonicii Natiunilor de la Sala Thalia a inceput cu o intirziere de 30 de minute fata de ora stabilita in program, dar s-a lasat cu aplauze multe si trei bisuri. In spiritul multilingvismului, membrii orchestrei au salutat publicul in limbile materne.
Delegatia luxemburgheza, formata din Guy Dockendorf, presedinte al programului „Luxemburg si Marea Regiune – Capitala Culturala Europeana 2007” si Octavie Modert, secretar de stat pentru cultura, educatie si cercetare, a reamintit importanta „infratirii” capitalelor culturale europene. Manifestarile de la Sibiu s-au incheiat la ora 0.00, cu concertul lui Chris Norman si spectacolul de artificii „Fintina de Foc” in Piata Mare.