Ca serie de romane fantasy, ciclul un Cantec de foc si gheata ramane „dator“ clasicilor genului, a caror influenta este recunoscuta chiar de autor: Tolkien, Jack Vance, Robert Howard. In egala masura insa, Martin multumeste si autorilor de romane istorice precum Thomas B. Costain, Mika Waltari, Howard Pyle si, mai ales, Maurice Druon, autorul celor sapte romane din ciclul Regii blestemati.
„De-a lungul anilor, multi cronicari au descris seria mea fantasy drept o fictiune istorica despre o istorie care nu s-a intamplat niciodata, asortata cu ceva magie si dragoni. Am luat-o drept un compliment. Intotdeauna am considerat ca romanele istorice si cele fantasy sunt inrudite, doua genuri despartite la nastere“, comenteaza George R.R. Martin.
Ciclul Regii blestemati a fost pana acum putin cunoscut in Statele Unite, mai ales in traducere in limba engleza. Pentru cititorii francezi si romani insa, asemanarile dintre Urzeala tronurilor si cartile lui Druon ar trebui sa sara in ochi.
Saga Regilor blestemati a fost scrisa de Maurice Druon intre anii ‘’50 si ‘’70. Este o suita de sapte romane care consemneaza cronica luptelor dinastice pentru tronul Frantei in prima parte a secolului al XIV-lea, culminand cu declansarea Razboiului de 100 de ani.
Un „ghiveci istoric“
George R.R. Martin insusi nu a negat niciodata influenta avuta de romanele lui Druon asupra ciclului sau fantasy, dimpotriva, el le-a laudat public, in repetate randuri.
„Daca va place seria Un cantec de foc si gheata“, a scris Martin pe blogul sau, „si vreti sa cititi ceva «in genul asta», trebuie neaparat sa incercati Regii blestemati.“ De altfel, editorul lui Martin, Harper&Collins, a scos pe piata o noua editie a Regilor… prefatata, cum altfel, de autorul Urzelii tronurilor: „Regi de fier si regine sugrumate, batalii si tradari, minciuni si luxura, rivalitati, blestemul templierilor (…) si totul (sau macar cea mai mare parte) este scos din paginile istoriei. Fie ca sunteti un fan al genului heroic-fantasy sau un pasionat de istorie, epopeea lui Druon va va tine cu sufletul la gura. Este prima Urzeala a tronurilor.“
„Ambele sunt cicluri epice, bazate pe personaje puternice“, comenteaza Marc Denjean, un admirator francez al lui Druon, citat de BBC News. „In Urzeala tronurilor, Martin construieste un imens plot politic, in vreme ce Druon il ia din istorie, dar in ambele cazuri vezi istoria prin ochii celor mici.“
Cand asezi ambele cicluri unul langa celalalt, comenteaza BBC, se vede cum cartile lui Martin au devenit, asa cum zic unii, „fantasy pentru cei carora nu le place indeobste fantasy-ul“. Tehnica lui Martin poate fi descrisa drept un „ghiveci istoric“. Este aproape ca un roman istoric, numai ca are in plus suspans, si asta pentru ca nu stii cine pierde si cine castiga. Acest element al operei lui Martin i-a adus autorului american admiratia unor istorici. Pentru altii, ciclul Un cantec de foc si gheata a devenit un portal spre studierea istoriei reale. Scriitorul american Jamie Adair a fost inspirat sa inceapa blogul „History Behind Game of Thrones“ care, intre timp, numara 180 de pagini. „Nu stiam ca aceste romane contin atatea paralele cu istoria reala, in afara de cele legate de Razboiul celor doua roze“, spune Adair.
Adevarul este ca Regii blestemati nu e singura sursa de inspiratie a romanelor lui Martin. Scriitorul american a „tras cu ochiul“ si la faimosul Razboi al celor doua roze care a sfasiat Anglia medievala intre casele rivale York si Lancaster. Familia Lannister a fost comparata de multi cu clanul Borgia, Khal Drogo cu Attila sau Kubilai Khan, Brienne de Torth cu Ioana d’Arc, Mélisandre cu Rasputin, iar Nunta insangerata cu sangeroasa Noapte a Sfantului Bartolomeu.
O noua adaptare a Regilor blestemati
Cand Druon, fost sef al Academiei Franceze, a murit in 2009, presa franceza a scos in evidenta nu romanele sale, ci considerabila lui reputatie academica si activitatea sa.
„Regii blestemati a fost scris pentru a aduce repede si usor bani“, comenta corespondentul francez al ziarului „The Independent“, John Lichtfeld. „Druon insusi nu se mandrea cu aceste romane.“
Ciclul a devenit foarte popular in Franta dupa ce a fost adaptat ca serial TV, la inceputul anilor ’70. In ultimii ani, popularitatea Regilor blestemati a palit insa chiar si in Hexagon, desi, recent, cartile au fost adaptate din nou pentru TV, intr-o serie spectaculoasa, partial turnata la castelul Hunedoara. „Ma intreb cati dintre fanii francezi ai Urzelii tronurilor au auzit de Maurice Druon“, se intreaba John Lichtfield.