„Ziarul de Iasi“ a generat insa o dezbatere foarte corecta in privinta nevoii de bust paunescian resimtita ca o iluminare de subprefect si de viceprimar – in numarul de joi, 24 aprilie. Si foarte bine primita, as adauga, de o buna parte a oamenilor de cultura ieseni. In aceeasi saptamana in care Ponta mergea la inundatii in Teleorman si lansa de-acum celebrul refren „fa, Doina!“, la Iasi scorneala cu bustul bardului de la Barca reusea sa genereze revolta, fapt, sa o recunoastem, foarte strain pe aceste meleaguri in ultimii ani. „Un vice sarac cu duhul face strategia culturala a Iasului“ a fost supratitlul textului principal care trata subiectul amintit, caruia i s-au mai adaugat si alte luari de pozitie in paginile de opinie. Un cunoscut editorialist si politolog al aceleiasi publicatii imi spunea deunazi ca se gandeste foarte serios ca dupa foarte multi ani in care a abordat exclusiv teme de politica externa sa revina si la teme bahluiene, revoltat din acelasi motiv.
Cum despre „personalitatea lui Paunescu“ s-au spus si s-au scris foarte multe lucruri saptamana aceasta de catre persoanele potrivite, m-as margini sa comentez putin pe marginea supratitlului din „Ziarul de Iasi“. Nu neaparat un vice sarac cu duhul face strategia culturala a Iasului, nici macar el nu o face, pentru simplul motiv ca de asta nu se ocupa absolut nimeni – si asta nu de azi, de ieri. Toate lozincile legate de candidatura pentru Capitala Culturala Europeana palesc in fata realitatii. Nu vreau sa imi imaginez ce amuzament e pe la Cluj, Timisoara (ori chiar Craiova!) la auzul ambitiilor Iasului, dar intreb, retoric, ce si cat stiu iesenii despre viitorul parcurs cultural european al orasului in care traiesc.
Apoi, vicele nu a scos porumbelul (sau a „zamislit“ oul de aur, depinde de pozitia pe care te afli) pentru ca se gandeste la vreun viitor cultural al urbei, ci pentru ca a stiut ca in felul acesta va vorbi pe limba electoratului sau. In toate studiile despre consumul cultural, la capitolul scriitori cunoscuti apar, ca intr-o sarabanda, nume precum Creanga, Paunescu, Shakespeare, Eminescu sau Sandra Brown. Sigur ca pentru „popor“ Adrian Paunescu e un nume de mare fala nationala, „un poet care va deveni in timp mai mare si decat Eminescu“, „un mare patriot“, „un geniu“ (selectiuni din comentariile postate la finalul articolului citat mai sus, pe site-ul „Ziarului de Iasi“). Asadar, e doar inconstienta culturala, dar multa constiinta electorala: amintirea cenaclului „Flacara“, chiar si comunismul romanesc, cel idealizat, in care „te duceai in concediu si te mai intorceai si cu bani“, „iti dadea o casa si un servici“ etc., inca mai pot aduce voturi cui doreste sa si le mai revendice. Si nu va ingrijorati, o fac cu multa seninatate si politicieni mai tineri. Chiar saptamana aceasta un domn senator de Barlad se recunostea senin… comunist. Banda: „Sunt un pesedist adevarat si nu ma dezic de calitatea mea de membru de partid si nici de structura mea socialista si chiar, de multe ori, comunista. Cine are ceva de comentat sa vina sa-mi contraargumenteze. Da, recunosc ca sunt comunist. Dar un comunist luminat, unul care accepta armonia sociala si nu are in programul sau politic lupta de clasa“, a spus Adrian Solomon, citat de cotidianul local „Vremea Noua“.
Sa mai precizam ca toata dezbaterea despre amplasarea unui nou bust are loc in orasul Iasi, in care acum un an au fost furate din Parcul Copou altele trei mai vechi (Ciprian Porumbescu, Barbu Stefanescu Delavrancea si Nicolae Gane) pentru a fi valorificate la „fier vechi“?
In final, vin cu o propunere: sa se faca bustul lui Paunescu repede. Iar la inaugurarea sa propun sa cante Paul Surugiu alias Fuego (sau invers), care, se stie, era preferatul lui Grigore Vieru, care Grigore Vieru, se stie, era prieten cu Paunescu. Si poate vine chiar si bardul de la Barca, doar a mai fost trecut la Iasi in lista oficiala a invitatilor unui festival (de „spiritism“?), la vreun an dupa ce trecuse la cele vesnice.
FOTO: Andrei Disca