– Fragment –
Iunie 1891
Marti, 11/23 iunie
Foarte cald. Nando la examen. Spus Elisabetei despre Nando si E.V. Ea recunoaste si o doreste absolut, eu energic impotriva. Toata chestiunea poate sfarsi tragic. Ora 10½ G. Dem Teodorescu. Ora 11½ Vernescu. Nando imi recunoaste dragostea lui pentru E. Vacarescu. Eu discut calm cu el, il atentionez in legatura cu obstacolele de netrecut. A murit Elena Romalo. Dupa-amiaza, orele 3-5, Fonton, noul ministru plenipotentiar rus, care e foarte placut, vine de la Lisabona, imi aduce fotografii de acolo. Orele 6-7½ plimbare cu trasura, cu Nando. Seara discutat cu el pana la ora 12, apoi mai departe, toata noaptea, cu Elisabeta. Foarte bulversata, desi, din cauza dificultatilor…
Miercuri, 12/24 iunie
Foarte cald. Inainte de amiaza, cu Elisabeta si Nando, atins chestiunea delicata. Sturdza imi scrie ca situatia e grava. Ora 9½ Pössenbach. Ora 10½ audienta oficiala pentru noul ministru plenipotentiar rus Fonton, el tine o cuvantare frumoasa, eu ii raspund destul de calduros. Elisabeta il primeste dupa aceea. Ora 11 generalul Florescu. Elisabeta l-a chemat pe Catargiu, ca sa vorbeasca despre N. si E. Vorbit Elisabetei intre patru ochi. Dupa-amiaza audiente. Scris lui Leopold. Ora 5 la Cotroceni, ceai in gradina, invitat pe von Maerker.
Joi, 13/25 iunie
Enorm de cald. Inainte de amiaza Catargiu. Imi vorbeste despre F. si E.V., vede mari dificultati, impresie proasta. Olanescu. Dupa-amiaza scris in legatura cu Nando si E.V. Orele 5½-7½ inspectat ambele regimente de dorobanti de la Cotroceni, foarte bine.
Vineri, 14/26 iunie
Enorm de cald. Noapte proasta. Ziarele scriu despre legatura N. – E.V. Ora 10½ Lahovary, Elisabeta vine si ea, el este energic impotriva, spune ca tara nu va accepta niciodata o asemenea casatorie. Ora 11½ Vernescu, la Camera tarifele. Ora 12½ lunch, ii gasesc pe Nando si pe E. Vacarescu in deruta, ea vrea sa se retraga. Comedie. Dupa-amiaza Candiano mi-a vorbit indelung despre aceasta, imi spune ca diferiti oameni de stat au declarat ca vor deveni antidinastici. Orele 5-7 la Scoala de Aplicatii, examinat. Cu Nando la Cotroceni, foarte cald.
Sambata, 15/27 iunie
Foarte cald. Ziarele alarmate. Ora 10½ Florescu, vorbeste deschis despre chestiune, pe care o considera foarte periculoasa. Ora 11½ Esarcu. Le-am spus Elisabetei si lui Nando ca obstacolele sunt de netrecut. Amandoi tristi. Dupa-amiaza Sturdza la Elisabeta, inainte de aceasta ne-a declarat mie si lui Nando ca nu ar fi imposibil, dar ca tara insista pentru dinastia straina. Seara inca Florescu, hotarat ca Nando sa calatoreasca in strainatate. Seara la Cotroceni, acolo Elisabeta, E. si de asemenea Paun.
Duminica, 16/28 iunie
Ziarele au mari articole de fond, care nu sunt ostile, dar sustin dinastia straina. Ora 10 la mica manastire, liturghie, predica. Plimbare cu trasura. Ora 11½ inapoi. Orele 1½-8 audiente, enorm de cald si obositor. Manu si Carp, fiecare cate o ora si jumatate la mine, sunt foarte iritati si aproape deloc deschisi. Declara ca Nando, care a pierdut din popularitate, are de ales intre tron si casatorie. Ora 8 cinat. Aratat lui Nando pericolul de a refuza. Elisabeta isi iese din fire. E.V. incearca sa-si stapaneasca nelinistea. Noapte proasta.
Luni, 17/29 iunie
Innorat, foarte cald. Nu ma simt bine. Elisabeta foarte afectata. Ora 8½ discutat cu ea si cu E.V., care declara ca renunta, Nando trebuie sa se casatoreasca curand. Ora 10½ L. Catargiu, care e deplin linistit, discutam deschis problema, considera ca ceilalti politicieni sunt prea agitati. Ora 11½ Isvoreanu. La lunch, Elisabeta revine asupra posibilitatii casatoriei. Eu combat ideea. Ora 2 Florescu la mine. Considera ca Vacarescu trebuie sa ajunga repede la familia ei. Pozat lui Hegel. Dupa-amiaza scris. Agitatia este mare in toate cercurile, pozitia partidelor este unanima, trebuie sa-i spun lui Nando. La Camera nici o interpelare, se voteaza tarifele. Caldura insuportabila. Orele 6½-7½ cu Nando la Cotroceni, pare deprimat. Seara cinat a quatre, discutat calm. Romanul are un articol in care pledeaza pentru casatorie, care ne irita foarte tare. Eu incerc sa procedez cu atentie, din cauza Elisabetei si a lui Nando.
Marti, 18/30 iunie
Noapte foarte proasta, caldura enorma. Nando foarte deprimat. Ora 10½ Teodorescu, mai tarziu Vernescu, nu e atinsa problema. Dupa-amiaza audiente. Vorbit cu Vacarescu, pentru a-i arata dificultatile. Ne temem si pentru Elisabeta. Scris lui Leopold, relatat despre agitatia de aici. Ziarele sunt unanime, o acuza in parte si pe Elisabeta. Orele 5-6 G. Cantacuzino, care e de asemenea iritat, spune ca asa o legatura nu trebuie sa aiba loc niciodata etc. E inteles cu ceilalti. Ora 6½ cu Nando la gara. La despartire e ca si distrus. Pe strazi multi oameni, la fel si pe peron. Florescu, Lahovary si Olanescu la gara. Toti sunt impresionati. Ramas-bun, Nando foarte tulburat. Plecarea la ora 6 si 40 de minute. Robescu si Paun il insotesc, Rein merge prin Arlberg. Orele 8-9½ D. Bratianu. Orele 9½-11 D. Sturdza la mine.
Miercuri, 1 iulie/19 iunie. Bucuresti – Sinaia
Enorm de cald. Elisabeta este destul de linistita, se duce la Z. Bengescu, care e pe moarte. Ora 10 Florescu la mine, ii spun sa se linisteasca. Ziarele inca agitate si afurisite. Ora 10? cu Elisabeta la gara. Doamnele au plecat inainte. La gara ministrii si doar doamna Vernescu, atmosfera deprimata. Ora 11 plecarea, dejunat in vagon. Ora 2 sosirea in Sinaia. Multa lume la gara, neplacut pentru Elisabeta, care abia poate vorbi. Batalionul 1 Vanatori, maiorul Maghiar. D. Ghica etc. Plecat cu trasura la biserica, foarte cald. Ora 2½ la castel, aici Basset, Steriadi, Stöhr. Vizitat holul, care e complet acoperit. Ora 4½ ceai. Seara pe terasa, enorm de cald.
CARTEA
Pozitia sa privilegiata, de centru al vietii politice in tara si nod al politicii internationale, precum si buna calitate a informatiilor pe care le obtinea fac din regele Carol I un fin observator si un martor valoros al lumii in care traieste. Tocmai acest lucru iese in evidenta in jurnal. Nu atat faptele in sine consemnate de rege – cunoscute astazi in marea lor majoritate, daca nu publicului larg, macar istoricilor –, cat selectarea si ordonarea, apoi interpretarea lor nuantata fac din jurnal un document de exceptie. Preocuparile, ingrijorarile, eforturile si negocierile legate de politica externa revin periodic si in acest al doilea volum al Jurnalului, evidentiind in special interesul acordat de suveran fortificatiilor de la Galati si Focsani pentru consolidarea liniei de aparare impotriva Imperiului Rus. Pe plan intern sunt surprinse faptele semnificative din punct de vedere politic, de la micile intrigi personale – de pilda, atitudinea regelui in legatura cu „afacerea Elena Vacarescu“ (1890-1891) si exilul reginei Elisabeta – pana la lupta dintre conservatorii aflati in opozitie si liberalii de la guvernare, o inclestare tot mai dura care a dus la caderea guvernului liberal condus de Ion C. Bratianu si inceputul „marii guvernari conservatoare“, in martie 1888.
AUTORUL
Carol I al Romaniei (1839-1914) a venit la conducerea Principatelor Romane dupa abdicarea fortata a lui Alexandru Ioan Cuza. In cei 48 de ani de domnie (1866-1914), Carol I a obtinut independenta tarii, a redresat economia si a pus bazele Romaniei moderne.