Nascut in urma cu ani de zile, discul Blu-ray promitea sa ia rapid locul DVD-ului, a carui capacitate de inmagazinare era/este limitata la nu mai mult de circa doua ore, in functie de gradul de comprimare la o calitate acceptabila a imaginii si a sunetului. Prin comparatie, Blu-ray se anunta ca o revolutie, data fiind capacitatea sa relativ imensa de stocare a informatiei. Numai ca, pana acum doua-trei luni, in competitia dintre cele doua suporturi digitale, ratiuni si interese comerciale au facut ca intre ele sa fie mentinuta o paritate artificiala, acelasi continut minim, un film/concert etc., fiind publicat si pe DVD, si in format Blu-ray. Numai ca ultimul era vandut la un pret substantial mai mare, intr-o masura justificat, deoarece calitatea, atat a imaginii, cat, mai ales, a sunetului pe Blu-ray, este sensibil mai buna decat pe DVD.
Pasul urmator l-a constituit productia unor concerte, pentru a ramane in lumea muzicii clasice, exclusiv pe Blu-ray, dublat de diverse oferte punctuale de a-i scadea pretul, pentru a-i atrage pe melomani. Intrarea in joc a unor companii cunoscute pentru preturile lor scazute, cum este Naxos, a fost si ea de natura sa stimuleze acest curent.
Acum, ceea ce era inevitabil s-a produs in sfarsit, iar compania Idéale Audience a inceput sa produca primele discuri Blu-ray de mare capacitate, pe care le vinde la un pret cu totul acceptabil. Seria se intituleaza Classic Archive (dupa numele mai vechii colectii de DVD-uri, aparute sub egida acum defunctei companii EMI). Cel dintai Blu-ray contine peste 17 ore de arhive filmate si este dedicat Marilor violonisti si violoncelisti ai secolului 20 (Collector edition – Strings). Inregistrarile video, provenind din arhivele BBC, INA, CNC, ii includ, in ordinea aparitiei pe disc, pe Ivry Gitlis, Henryk Szering, Isaac Stern, Nathan Milstein (in recital si in concert sub bagheta lui Sir Adrian Boult), Arthur Grumiaux, Leonid Kogan, Christian Ferras, Mstislav Rostropovici, Paul Tortelier si Pierre Fournier. O adevarata comoara de descoperit sau redescoperit!
Cel de-al doilea disc Blu-ray al colectiei, distribuit incepand din luna martie, se intituleaza Mari pianisti ai secolului 20 (Collector Edition – Piano), cu 15 ore de inregistrari, si este o compilatie de concerte si piese de recital, la care se adauga filmul omagiu al lui Bruno Monsaingeon, Alchimistul, dedicat lui Glenn Gould. Marii pianisti nu au nevoie de vreo prezentare speciala; numele lor spun totul: Arturo Benedetti Michelangeli, Georges Cziffra, Wilhelm Kempff, Aldo Ciccolini, Samson François, Claudio Arrau, Emil Gilels, Byron Janis si Alfred Brendel. 15 ore pentru absolut toate gusturile si sensibilitatile amatorilor de pian.
In sfarsit, al treilea Blu-ray al colectiei a aparut luna trecuta sub titlul Mari ansambluri ale secolului 20 (Collector’s Edition – Ensembles) si are pe el 14 ore de arhive video, in esenta cu muzica de camera. Protagonistii sunt, din nou in ordinea aparitiei pe disc, Mstislav Rostropovici cu Sviatoslav Richter, Trio-ul Istomin-Stern-Rose, Cvartetul Amadeus, David Oistrah alaturi de Yehudi Menuhin si Mstislav Rostropovici, celebrul duo Robert Casadesus cu Zino Francescatti la pian, David Oistrah (in Concertul pentru vioara si orchestra in la minor de Bach, cu English Chamber Orchestra condusa de Sir Collin Davis si in cel de Brahms cu BBC Symphony Orchestra/Rudolf Schwarz, plus piese de recital avandu-i ca parteneri, pe Igor Oistrach si, la pian, pe Lev Oborin si Frida Bauer) si Yehudi cu Hepzibah Menuhin, intr-un program compozit de arhive superbe, intre care apare si George Enescu, din pacate numai cu prima parte, Moderato malinconico, din Sonata pentru vioara si pian No. 3 in la minor, op. 25 „in stil popular romanesc“. Este vorba de o arhiva INA, fragment filmat la Paris la 28 octombrie 1972.
Ar mai fi de spus doar ca, pentru colectionari, cea mai mare parte a acestor arhive este deja cunoscuta gratie publicarii lor anterioare in format DVD, altfel toate constituind un fond inestimabil si la o calitate de varf a artei muzicale a secolului XX, astazi greu, daca nu imposibil, de depasit…