La Iasi am mai fost o data tot aici, la Ateneu, cind a plecat domnu’ director de la Centrul Cultural (Francez din Iasi, Benoit Vitse – n.r.), si pe urma am mai cintat odata la Sarbatoarea Muzicii Franceze, la Teatrul de Vara, acum vreo trei ani, impreuna cu o fanfara franceza.
In Zece Prajini trenul nu opreste, asa ca esti nevoit sa tragi semnalul de alarma sau sa sari din mers. De cite ori ati luat amenda de la CFR?
Ei, nu-nu. Noi mergem cu masinile! Avem! Copiii astia mai tineri... Inainte, pe timpul lui Ceausescu, faceam naveta Iasi- Roman sau Roman-Zece Prajini, pentru ca lucram toti si trageam semnalu’, saream si... Eu n-am primit amenda pentru ca lucram mult in Iasi, dar sint care au primit.
Am inteles ca pregatiti un album…
Pregatim, facem inregistrarea in Franta pentru ca avem un manager bun tare acolo, care are un studio. Le aranjam deci acolo.
Concerte, festivaluri?
Am avut festival la Sibiu, la Sighisoara, la Tirgu-Mures, sintem mai cautati in partea aceea. In Iasi, nu prea. Sint foarte multi muzicanti in Iasi si nu le da nimeni importanta; aduc din alta parte. Iasul trebuie sa arate mai intii ce are. Si sint atitea formatii… Insa niciodata nu le arata. Noi am venit datorita domnului Vitse, pentru ca altfel nu calcam. Francezii ne iubesc, strainii ne iubesc foarte mult. Am concertat si in Ungaria, si in Spania, si in Belgia, si in Olanda. Peste tot. Avem contracte.
Contracte grase? Cit m-ar costa sa va aduc la nunta mea?
E-heeee! Nu. O mie cinci sute-o mie sase sute de euro, depinde de programul pe care il cintam. Nu e o problema. Se cinta si mai putin, si mai mult. Depinde. Ca asa avem si spectacole in strainatate. Facem nunti. Am cintat si in strainatate la nunti.
Prin partea Moldovei muzicantii sint urcati in copac si, daca nu cinta satisfacator, nuntasii taie copacul…
Astea-s vorbe din batrini. Nu exista asa ceva. Sint bancuri. Ca si cu taranii care maninca o lamiie in fata ta si tu nu mai poti cinta. La noi sa iasa banii, sa cintam, sa ne cautam de muzica noastra, incolo… Nu. Tigania si cutare nu ma intereseaza.
Sinteti tigan sau roman?
Om! Daca te consideri om, poti sa fii tigan, poti sa fii ungur sau roman. Daca esti om, tot om traiesti. Pai, daca vii la mine, unde stau eu, o sa vezi ca sint cel mai respectat din bloc. Am copilul la conservator, facultate, am vila facuta cu douaspe camere, traiesc ca… mai bine nici ca se poate. Mai bine decit oricine. Foarte bine, normal, ca oricine. Dar am gasit in Franta romani tunsi zero, se dadeau nemti si furau de spargeau locul. Da’ la noi tot ce-i rau ii tigan. Asta se stie a spune. Da’ sa se uite ce fac tiganii… Unde ne-am dus noi imediat dupa Revolutie si am cintat, in Germania, in Elvetia, peste tot ne respecta si ne recunosc. Zic: „Ooooo! Fanfara-fanfara!”. Mai putin in Romania. La orice spectacol, dupa noi danseaza. Nu se poate sa nu danseze dupa muzica noastra. Cum am intrat pe scena ii facem sa danseze. E muzica placuta.
Care e piesa de rezistenta?
Majoritatea. Si muzica populara. Hore. Se danseaza peste tot. Si in Suedia, chiar am gasit acolo instructori cu program care invatau oamenii cum sa danseze hora romaneasca. Si am intrat noi si am dansat de am speriat (ride).
Cite zile pe an petreceti in Romania si cite in afara?
Majoritar stam decembrie, ianuarie, februarie, martie. Incolo, doua-trei luni plecam. Venim o saptamina, doua. Iar plecam. Dor, dor de casa, dar daca bani nu sint, ce sa faci? Sa traiesti cu dorul?
Sa zicem ca ar fi nunta dumneavoastra, pe cine ati chema sa cinte?
Tot o fanfara de pe la noi din Moldova, pentru ca sint fanfare bune si as chema, desigur, si un taraf. Noi nu cintam, daca e nunta noastra. Ne distram. Mai un solist vocal, o populara. Manele nu imi plac. Muzica lautareasca de aia veche. O romanta, un tangou. Sa sune bine la ureche. Imi plac Gabi Lunca, Maria Lataretu, Maria Tanase, Vicoveanca… Cam atit.