Sali pline, scari neincapatoare, camere digitale, sampanie, agitatie. Un student la design: Ce sa-ti fac daca ti-ai uitat aripile acasa? Stai la rind si vei afla. Pentru ca afisul vorbeste pe limba ta: „Setea de cunoastere se stinge cu o bere/ Nevoia de oameni se trateaza prin chat/ Imaginatia e wireless/ Iesi din tine/ Intra in muzeu”. Fara supradoze, merita evadarea.
De mult n-a mai vazut Timisoara atitia iubitori de arta autentica adunati intr-un muzeu. Ti-ai aminat concediul pentru a fi prezent. Inseamna mult pentru tine si pentru comunitatea ta. L-ai asteptat 30 de ani.
Inchis din 1976 pentru restaurari, Palatul Baroc a fost mult timp o paragina cu potential pentru majoritatea timisorenilor falosi, dar nemultumiti de lipsa de prestanta a cladirii care ar fi luat din charisma pretioasei Piete a Unirii. Odata cu deschiderea Muzeului de Arta, Palatul Baroc devine din nou o diva arhitectonica. S-au tinut discursuri si recitaluri, s-a baut sampanie, au fost impartite mape si carti postale. Dar cel mai important, a fost dezvelita o colectie Corneliu Baba care contine 90 de tablouri, piese si obiecte personale ale marelui pictor obtinute dupa indelungi negocieri cu detinatorii acestora. Ca peste tot insa, fara bani nu s-ar fi intimplat nimic. De aceea, numai dupa aprobarea tuturor rectificarilor din buget de catre consilierii judeteni s-au votat in unanimitate fondurile pentru finalizarea lucrarilor, iar rezultatul este un muzeu de arta la nivelul celor europene. Elegant, alternativ, impozant, demn de arhitectul Serban Sturdza, Muzeul de Arta din Timisoara poate gazdui acum opere importante de arta moderna, banateana, contemporana, arta decorativa, si piese donate din partea fondatorului muzeului Zsigmond Ormos. Muzeul nu este insa in totalitate finalizat, planul incluzind amenajarea unei cafenele si a unei sali de conferinte la subsolul cladirii, iar mansarda va adaposti o sala de pedagogie muzeala si colectii donate.
Vorba Directorului MART, Marcel Tolcea
„Ontologic, un muzeu nu reprezinta mai nimic pentru «miscari». Muzeul muzeifica. Dar, tot etimologic, el inspira, fiind «un hotel de muze». Pentru (ne)miscarea culturala timisoreana muzeul e o nostalgie cu rana inchisa, o frumoasa bijuterie de aratat turistilor, un medicament de vindecat complexe culturale, o pagina de Austrie arhitecturala, un indemn civic local, un viitor loc de pelerinaj la sala baroca sau cafenea. Si, pas cu pas, un fenomen mediatic. Avem urgenta nevoie de un spatiu al expozitiilor temporare unde sa gazduim contemporani, dar deocamdata sintem cam strimtorati. Planuim la finele lui martie o expozitie in colaborare cu Centrul Cultural Francez, „Collections sans Frontieres VI. Sublime Objects”. Il asteptam pe Ioan Nemtoi, avem in program un Tzipoia s.a.m.d. Pe masura ce crestem vom fi tot mai indrazneti.”
Pentru mai multe detalii, accesati site-ul Muzeului de Arta din Timisoara: www.muzeuldeartatm.ro.