Lucru care intr-un fel ma bucura, ca prea dadeam bani pe niste chimicale boite frumos, din dorinta de a simti din cand in cand gustul copilariei traite la tara, in ograda bunicilor, precum si a inevitabilelor efecte gastrointestinale produse de acesta. Da, stimati producatori, daca vreti sa va bucurati de aceasta eticheta si sa-mi beliti portofelul pe dinauntru, conformati-va.
As plati cu drag cinj’ de lei pe un kilogram de carnati de porc traditionali, dar sa stiu sigur ca sunt produsi ca la bunicul in pragul surii.
In primul rand, porcul sa provina din maturizarea unui godacel cumparat direct din gospodaria unei vadane credincioase si adus acasa intr-un sac de rafie, pe caruciorul pentru butelii. Vadana sa fie neaparat ortodoxa.
Cotetul in care creste porcul trebuie sa fie manufacturat din scanduri vechi, iar acesta sa fie situat la maxim doi metri de veceul traditional din fundul curtii, astfel incat animalul sa simta mirosurile si sa aiba tot timpul pofta de mancare. Este interzisa cu desavarsire betonarea stabilimentului, pentru ca in acest mod sobolanii nu ar mai putea patrunde de dedesubt si, pe cale de consecinta, godacul nu-si va putea dezvolta un sistem imunitar puternic specific luptei continue cu muscaturile de guzan. Fecalele se vor curata cel mult o data la doua saptamani, doar in stare de ebrietate, aplicandu-se animalului cate cinci lovituri cu coada lopetii, lovituri insotite de rostirea cu voce tare a expresiei „hoarta, belitule, biserica ma-tii !“.
Modul de sacrificare a porcului este extrem de important, putand face la randul sau diferenta dintre un carnat traditional si unul fals.
Este necesara alcatuirea unei comisii de sacrificare, formata din proprietar, un cumnat, un cumatru si doi vecini, care se vor intalni la ora sase dimineata, se vor imbata si vor adormi. Apoi, in jurul orelor zece, membrii comisiei vor tari porcul in afara cotetului si il vor imobiliza cu funie de canepa naturala, iar unul dintre ei (de obicei cumatrul) va infige in beregata dihaniei un cutit cu lama de minim 23 de centimetri.
Este musai ca porcul sa se zbata, sa se elibereze si sa alerge circa sapte minute cu cutitul in gat, fapt care va conferi carnii fragezime si gust dulceag.
Carnea se toaca si se amesteca cu slanina in parti egale. Se adauga sare mare, usturoi si cimbru, apoi se mai lasa in soare, circa trei ore, pentru a incorpora cat mai multe muste. Ele sunt cele care vor da sectiunii de carnat aspectul traditional de boabe de piper.