Daca pe Nastase il mai puteai ghici, Victor Ponta e greu de descifrat. Azi face o declaratie, maine o retracteaza si spune ca n-a vorbit premierul, ci deputatul. Zilele trecute a iesit la rampa si Ponta-tatal, cu acea afirmatie care a starnit probabil furie in randul comitetului de parinti din comuna Scobinti. Nu exista nici un copil de clasa intai sau a doua care sa nu aiba telefon conectat la internet, a zis premierul cel hatru, in prima zi de scoala. Ne si imaginam satele „bogate“ din Vaslui, Botosani, Olt sau Teleorman, unde micutii se duc la toaleta din fundul curtii, dar butoneaza de zor telefonul in pauza pentru a afla ultimele noutati despre competentii din guvern.
Victor Ponta e candidatul perfect pentru orice tip de alegeri. Daca il pui sa candideze la primarie, iti va vorbi fara nici o retinere, minute in sir, despre borduri, asfalt, parcuri si varuitul scolilor. Iar daca are in spate si armata mediatica care sa umble cu el prin cartiere, nici primarul New York-ului nu-i mai sta in cale.
La Palatul Victoria, Victor Ponta nu e doar premier, ci intruchipeaza o intreaga institutie. Este omul-orchestra. Habar n-avem cine-s ministrii sai, cu ce se ocupa ei, dar stim in fiecare secunda ca premierul se preocupa de tara, chiar daca in spatele declaratiilor lui lipsesc faptele. In jur ramane numai norul de fum.
Ce se va intampla totusi cu Romania daca Ponta ajunge la Cotroceni? Va reusi sa-i calareasca pe baroni sau, dimpotriva, va fi Omul Plastilina la cheremul stabilor din teritoriu? E o chestiune la care putini se gandesc acum, dar care va deveni subiect actual la cateva luni doar de la preluarea cheilor de la Cotroceni. Sa luam pe rand cateva teme:
1. Justitia. Victoria lui Ponta la prezidentiale ar fi cadoul perfect de Craciun pentru baronii PSD care au probleme mari cu coruptia. Este zona cea mai sensibila, pentru ca libertatea unora e mai importanta decat orice atentionare dinspre Bruxelles sau de la Ambasada Statelor Unite. Nici un sef social-democrat din teritoriu nu-si inchipuie ca va trage ca prostul in campanie, ca-l va urca pe tronul cel mare pe Victor Ponta, apoi va lua drumul DNA-ului, ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat. Punctele-cheie vor fi ocupate treptat, unul cate unul: Parchetul General, Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM, dar mai ales DNA-ul. Reteta e simpla. Nu vor fi schimbari peste noapte la aceste institutii, dar presiunea se va inteti. Cat timp vor rezista oamenii care acum ocupa aceste functii si cat sunt ei dispusi sa lupte e greu de spus, dar se pot gasi diverse metode pentru calmarea sistemului. Mesajul va fi clar: „Vedeti-va de treaba, acum suntem noi la putere“. Amintiti-va ce se intampla in vremea lui Nastase si cine erau coruptii anchetati de DNA (fostul PNA). Coana Europa va apasa si mai tare pedala MCV, dar credeti ca unor oameni ca Mazare sau Oprisan le va pasa prea mult?
2. Opozitia. Vedem ce se petrece zilele astea cu ordonanta care da liber la traseismul primarilor. Tupeul sefilor PSD din judete cu omul lor la Palatul Cotroceni va creste. Social-democratii vor avea in mana tot, iar setea de razbunare va fi mare. Partidele de opozitie vor fi decimate. Putini vor rezista tavalugului, fie ca vorbim de parlamentari, primari sau consilieri. In administratia locala va exista un singur partid, iar pentru reechilibrarea scenei politice la nivel judetean vor fi necesare macar doua cicluri electorale.
3. Media. Si in momentul de fata, lucrurile suna prost. TV-urile de stiri si ziarele cad ca spicele in zona de interese a partidului aflat la guvernare. Mai nou, sunt vizate si agentiile de presa. In teritoriu va fi si mai crunt. Politicul isi va baga coada peste tot. In unele cazuri, presiunile vor fi directe, in altele se va actiona indirect. Un simplu exemplu: un ziar are nevoie de distributie, iar aprobarile depind de primarii. Nu e doar atat, pentru ca inclusiv contractele de publicitate pot fi controlate sau dirijate.
4. Economia. Criza nu va trece prea curand. Presupunand totusi ca incepand din 2015 vom avea crestere de patru-cinci la suta (putin probabil), firmele nu vor prospera peste noapte. Va mai exista o perioada tampon, macar de doi-trei ani, in care oamenii de afaceri vor fi prudenti. Nimeni nu va mai risca sa investeasca fara a fi sigur ca va obtine profit. Iar cand banii nu se misca, economia nu are cum decola. Cine nu va tine aproape, nu va avea acces la licitatii si la contracte cu statul. Deja exista prietenii politico-financiare, prin care concurentii sunt eliminati sau li se pun bete in roate.
E posibil ca Victor Ponta, daca ajunge la Cotroceni, sa-si impuna punctul de vedere, iar toate lucrurile amintite mai sus sa nu se intample? Putin probabil. Victor Ponta va pleca din fruntea PSD, iar partidul isi va gasi liderul potrivit. Noul sef al statului va avea de ales: ori intra in coliziune cu partidul din care a plecat, ori va tolera noua stare de fapt. Vi-l imaginati pe Ponta sa dea de pamant cu vreun baron local al PSD? Da, dar numai la nivel de declaratii. Pentru ca va ceda pas cu pas, iar PSD va prelua controlul total fluturand lozinca „Noi te-am pus, noi te dam jos!“. Ponta nu e omul care sa reziste presiunii partidului. Va poza razand pe treptele Cotroceniului in aparatorul democratiei, dar in spate se va muta cinic, indiferent de consecinte.