8 zile, intre 5 si 12 octombrie, 24 de companii de stat si independente din 15 tari (Austria, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Olanda, SUA) vor evolua in cele doua sali ale teatrului, Palatul Culturii, Lacul Ciric, Carturesti, Palas. Vor fi prezentate genuri foarte variate, de la teatru educational, teatru coregrafic, teatru documentar, teatru-imagine, multimedia, teatru acustic, teatru pe apa, teatru-dans, teatru de obiecte, animatie, spectacole-lectura, dans, film, lansari de carte, conferinte, care vor readuce in atentie nume legate de inovatiile estetice ale ultimelor decade. Peste 300 de oameni de teatru implicati in eveniment vor afla cu acest prilej de Iasi, de Romania, de teatrul si cultura romana. Multe dintre aceste companii se vor afla pentru prima oara in tara noastra.
Printre exclusivitatile nationale ale editiei se numara spectacolul companiei franceze Philippe Genty, O corabie pe valuri: Odiseea. Personalitate iconica a teatrului mondial, creatorul francez a scris istorie in teatrul imagine si teatrul de obiecte ale trecutului recent. Spectacolul sau porneste de la Odiseea lui Homer, dar inseamna o lectura scenica foarte originala. Pentru a da viata spectacolului O corabie pe valuri: Odiseea, actorii sunt ghidati de acest mare navigator scenic care este Philippe Genty. Impreuna cu actorii, spectatorii pornesc cu panzele sus pentru a-i reintalni pe Ulise si ai lui intr-o calatorie in necunoscut.
Un alt punct spectaculos al programului il constituie prezenta trupei Divadlo Lisen Brno Cehia, cu Putin schiaza, dupa Jurnal rusesc al Annei Politkovska. Arta trebuie sa ramana in spiritul timpului sau, al realitatilor istorice si politice, iar acest spectacol este extrem de actual. Artistii cehi au imaginat un reportaj scenic despre felul in care Vladimir Putin a luat puterea in Rusia si a instaurat regimul totalitar. Spectacolul are la baza Jurnalul rusesc al jurnalistei Anna Politkovska, asasinata in 2006, chiar in ziua in care Putin isi sarbatorea ziua de nastere. Urmand structura cartii, spectacolul este un montaj care spune povestile de viata ale unor oameni simpli prinsi intr-un context politic care ii afecteaza. Sunt folosite si imagini de pe web site-urile catorva supravietuitori ai unor atacuri teroriste. Spectacolul se joaca intr-un cort militar, pentru ca publicul sa traiasca direct sentimentele celor care au avut sau au de suferit de pe urma regimurilor autocrate. La Iasi, cortul militar va fi instalat in holul Palatului Culturii.
Teatru acustic vor prezenta teatrele Spraakmakend Theatre Olanda si Nordland Visual Theatre Norvegia, in coproductia Domnul Molsk. Publicul, condus de onomatopee si muzica, face o minunata calatorie in care totul este concentrat in jurul sunetului. O oda muzicala inchinata imaginatiei!
Cu spectacole inedite vor veni la Iasi Dachtheatre Austria, Ad Spectatores Polonia, Teatrul Tineretului Karlsruhe, Roma Astra Balet, Babec Bitola, Teatrul Tineretului Sankt Petersburg, Teatrul Spalatorie Chisinau, Hand to Mouth Theatre Marea Britanie etc. Din Romania, in programul FITPT Iasi se afla Teatrul Odeon Bucuresti, Teatrul Nottara, Teatrul Act, Teatrul Luni, Teatrul Tandarica, Teatrul Gong Sibiu, Teatrul Gulliver Galati, Compania Art NoMore, Hopa Trop Bucuresti, Teatrul Sala Mica Cluj-Napoca, Teatrul Tineretului Piatra Neamt etc. FITPT Iasi 2014 se va incheia cu Mozart Steps, realizat de Gigi Caciuleanu cu Teatrul National „Radu Stanca“ Sibiu.
O premiera absoluta in deschiderea FITPT
FITPT 2014 debuteaza cu o premiera absoluta: Basmul Printesei Repede-Repede de Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu. Basmul Printesei Repede-Repede este „o poveste pentru adulti“ scrisa la patru maini, in versuri si proza. In versiunea scenica, devine o poveste pentru toate varstele. Transpunerea teatrala este fidela operei sursa, transland din literar in teatral peripetiile suitei de personaje neobisnuite. In Lentmania, unde totul se petrece la ralenti, Printesa Repede-Repede il asteapta pe Pitic Bun sa soseasca din Frantia, un tinut unde lucrurile decurg intr-un ritm normal. Scrisoretele trimise il atrag pe Pitic Bun in dificila incercare de a afla secretul care o condamna inca din copilarie pe Printesa. Pe drum, Pitic Bun se intilneste cu Ciupercuta Verde, O Eleva, Sapte capete, Cateloiul, Povestucii W si BB, Smeagolita care il vor ajuta sa descopere misteriosul secret. Si sa ajunga la inima Printesei, pentru ca acesta este un basm despre dragoste. Regia Ion Ciubotaru, scenografia Alina Herescu, videodesign Andrei Cozlac, beatbox Vlad Rotaru.
FITPT mai include conferinte, un moment special dedicat implinirii a 120 de ani de la nasterea lui Camil Petrescu, lansari de carte si reviste, expozitii, proiectii de film, intalniri informale. Festivalul organizat de Teatrul Luceafarul Iasi se bucura de o lista lunga si consistenta de sprijinitori (Consiliul Judetean Iasi, UNITER, ICR, Primaria Iasi, Directia Judeteana pentru Cultura, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Centrul Cultural German Iasi, autoritatile landului Baden Wurttemberg, Centrul Ceh, Institutul Danez de Film, British Council, Ambasada Olandei, CopyRo, Palas, Carturesti, Sandra Trading Iasi).