In PSD e doar o liniste aparenta, dar sunt cativa pretendenti la fotoliul nr. 1 al partidului care dau semne de nerabdare. Paradoxal, infrangerea lui Ponta la prezidentiale simplifica lucrurile, pentru ca pe termen scurt, Victor Viorel ramane si la guvern, dar si la sefia partidului. Ca baronii PSD vor da mai tarziu semnale de rascoala e aproape o certitudine, pentru ca unii dintre ei nu ar mai rezista alti cinci ani fara sa aiba cea mai importanta functie in stat.
In aceasta varianta, Ponta ar ramane la conducerea PSD doar cat timp si-ar securiza postul de premier. In cazul in care Ponta pierde functia de la Palatul Victoria, in secunda doi, liderii din teritoriu vor presa pentru organizarea unui congres extraordinar al partidului. Situatie in care Victor Ponta va pierde aproape sigur sefia PSD, la fel cum s-a intamplat cu Adrian Nastase si Mircea Geoana.
O infrangere a social-democratilor la prezidentiale ar fi un dezastru pentru partid. Se vor redeschide ranile mai vechi, taberele se vor regrupa mult mai vizibil, iar batalia ar putea aduce PSD la 20-25% in preajma alegerilor generale din 2016. Iar asta ar conduce la pierderea guvernarii dupa alegerile parlamentare de peste doi ani.
Daca Ponta va castiga prezidentialele de luna viitoare, linistea din PSD depinde de modul cum va fi jucata cartea premierului. Aducerea lui George Maior in functia de prim-ministru ar da apa la moara adversarilor lui Ponta din partid. Posibil ca solutia Maior sa fie impusa si la sefia PSD, insa va exista cu siguranta un murmur al baronilor grupati in jurul lui Liviu Dragnea.
Desi riscanta, aducerea unui om din exteriorul PSD la Palatul Victoria ar putea tempera totusi elanul aripilor din marele partid de stanga. Altfel, e greu de crezut ca Dragnea va accepta sa-i vada pe lupii tineri la conducerea partidului. Cum probabil nici Ponta nu va accepta sa piarda partidul, lasandu-l pe mana lui Dragnea.
Nici in tabara ACL lucrurile nu sunt mai simple. Se va face fuziunea PNL-PDL, indiferent de soarta prezidentialelor? Greu de estimat. Mai degraba nu. Daca Iohannis castiga, marele partid de dreapta probabil se va face. Dar in jurul cui? Va prelua Buldogul PNL-ul? Vor accepta liberalii sa fie calariti de democrat-liberali? Complicat raspuns. Posibil sa fie o negociere, dar e greu de crezut ca PDL va avea si premierul, si conducerea noului partid.
Daca Iohannis pierde, incertitudinea e si mai mare. Posibil sa rabufneasca frustrarile in tabara portocalie, iar fuziunea sa nu se mai faca. Ar fi cea mai mare greseala, pentru ca un PSD care va avea totul in mana va avea nevoie de o opozitie zdravana, care sa amendeze derapajele stangii.
Nu doar fuziunea e in pericol, dar nu e sigur nici macar ca PNL si PDL vor ramane intregi. Calin Popescu Tariceanu va forta preluarea liberalilor sau atragerea acestora in proiectul PLR, partid care este posibil sa intre la guvernare din ianuarie incolo. Nici PSD nu va sta cu mainile in san, ci va incepe destructurarea in forta in special a PNL inca din prima zi a mandatului lui Ponta la Cotroceni. E de asteptat ca, pentru PNL, prima parte a anului 2015 sa fie cea mai grea perioada din ultimii 10 ani in cazul esecului lui Iohannis.
Mai trebuie tinut cont si de sosirea marinarului pe tapsanul opozitiei. In cazul unei infrangeri a lui Iohannis (unii spun ca PMP-ului i-ar conveni de minune!), Traian Basescu va incerca sa preia fraiele dreptei. Daca de PNL se vor ocupa probabil PSD si Tariceanu, PDL va fi usor de inghitit de catre partidul lui Traian Basescu.
Cert este ca nici unul dintre actorii politici actuali nu va intra intr-o vacanta prelungita dupa Revelion. Posibil chiar ca in 2015 sa asistam la cea mai interesanta si neasteptata evolutie politica din ultimii 20 de ani.
P.S.: Acuzatii fara precedent facute ieri la Iasi de liberalul Cristian Adomnitei la adresa vicepremierului Liviu Dragnea. Secretarul general al PSD ar fi venit in secret la Iasi, la doar patru zile dupa ce a fost la nunta fiicei lui Nichita, pentru racolarea de primari din zona opozitiei. Discutiile s-au purtat intr-un restaurant, iar primarilor ACL li s-ar fi spus verde in fata: „Primiti bani doar daca semnati adeziunea la PSD“. E dovada cea mai clara ca PSD este disperat si ca ataca zonele cu densitatea cea mai mare de edili ACL. Iasul e un judet-cheie, nu doar pentru ca are cei mai multi alegatori, ci si pentru ca ACL numara 60 de edili. Daca Ponta ar avea intr-adevar 57% in turul al doilea, asa cum arata sondajele de casa ale PSD, ce rost ar mai avea enervarea electoratului instruit din mediul urban?