De altfel, joi la pranz, cu aproape 24 de ore inainte de scoaterea moastelor din Mitropolie, o batrana din judetul Neamt, inarmata cu un scaunel, se asezase deja la rand pentru a fi sigura ca va trece prima pe la racla. Am avut curiozitatea s-o intreb de unde atata rabdare si de ce a ales sa stea o noapte sub cerul liber pentru a ajunge la moaste. Raspunsul a fost unul tulburator: „E singurul lucru in care mai cred. Vin in fiecare an sa ma rog si de fiecare data m-a ajutat“.
Dincolo de trairile si sperantele oamenilor, pentru prima data, hramul de la Iasi pica taman in miez de campanie. Prilej numai bun pentru candidatii la presedintie sa mearga tantos printre oameni si sa-si etaleze evlavia. La ora la care scriu aceste randuri nu e clar cati prezidentiabili vor sosi in capitala Moldovei. Fara indoiala, nu va fi anul exceptiei, mai ales ca in Moldova voturile se iau mai usor decat in Transilvania, Banat sau Bucuresti.
Primarul PSD al Iasiului a anuntat deja ca Victor Ponta va fi prezent la Sfanta Liturghie de marti, 14 octombrie, eveniment considerat punctul culminant al Sarbatorilor Iasiului. Aproape sigur, Ponta nu va fi singur pe scena instalata in centrul orasului, pentru ca nu da bine sa lipsesti de la un moment religios important la care participa puhoi de lume.
Ma intreb cati dintre politicienii zilei chiar simt nevoia sa vina la Sfanta? Cati vin din convingere? Probabil foarte putini, daca nu chiar nici unul. Anul trecut le-am analizat chipurile in timpul Sfintei Liturghii, slujba care dureaza cel putin trei ore. Unii nici n-au ajuns de la inceputul momentului religios, stiind ca vor ramane tintuiti atata timp in scaun, altii au sosit pe la mijlocul slujbei cu cohorta de forte de ordine si ciraci locali dupa ei.
Un chin pentru acesti oameni sa stea ore in sir la slujba. De ce o mai fac atunci? Simplu: pentru voturi. Esti alaturi de oameni, le impartasesti suferinta, stai cu ei. Arati ca ai frica de Dumnezeu, ceea ce in ochii unui enorias poate fi certificatul de politician care merita votat. Chiar daca sunt trei ore de plictiseala, efortul merita.
Acum cativa ani, cand slujba se desfasura in curtea Catedralei, zeci de politicieni au stat cuminti pe scena alaturi de preoti, iar la finalul momentului religios, au dat navala la pupat moastele, bagandu-se in fata ca niste copii care nu inteleg regulile. Nu conta ca la rand inca se aflau zeci de mii de credinciosi sau ca unii ramasesera peste noapte in frig. Conta doar ca ei sa fie vazuti si filmati, apoi sa fie aratati intregii tari pe canalele TV mult prea prietenoase in astfel de momente.
De ce nu vin politicienii la Mitropolia din Iasi pentru a se inchina la moaste in restul anului? Sau macar la inceputul lunii octombrie, inaintea scoaterii moastelor din Catedrala? As vrea sa vad un om politic care face asta si care in acelasi timp isi recunoaste fatarnicia din anii trecuti, cand se afisa in multime doar cu gandul la voturi.
Daca tot vorbim de Sarbatorile Iasiului, e de comentat si gestul primariei lui Gheorghe Nichita de a dubla bugetul manifestarilor din acest an fata 2013. De ce a facut-o? Motivul invocat: Sarbatorile Iasiului trebuie sa reprezinte pilonul principal pentru candidatura orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Ciudata alegere, daca intr-adevar asta e motivul real al alocarii sumei de trei milioane de lei pentru Zilele Iasiului. Cu asta ii vom impresiona pe cei de la Bruxelles atunci cand vor lua decizia? Ma tem ca nu vom avea castig de cauza, pentru ca targul de vinuri sau de blanuri nu mai impresioneaza pe nimeni.
Daca primaria ieseana s-ar fi preocupat spre exemplu ca, in loc de 250.000 de pelerini cati au venit anul trecut la Iasi, sa aduca anul acesta 400.000, atunci largirea pungii ar fi avut o explicatie. Insa daca ne uitam in programul Zilelor Iasului, singura modificare majora o reprezinta faptul ca nu vom avea o singura cantare in Piata Palatului, ci vor fi cinci concerte. Poporul trebuie multumit, satisfacut, iar orasul trebuie aproape obligat sa participe la sarbatoare. Iar daca poporul nu vine la nici o manifestare, pentru ca unii mai si muncesc in perioada asta, atunci sa piarda timp in trafic si sa-si toace nervii daca au drum prin centrul orasului.
Una peste alta, Sarbatorile Iasiului nu difera cu nimic in acest an fata de cele petrecute in anii trecuti. Pana si politicienii sunt aceiasi. Poate ca autoritatile ar trebui sa mediteze daca nu cumva ar trebui sa renunte la balci si sa-i lase pe oameni sa se roage in liniste pentru durerile, suferintele si sperantele lor. Nu de alta, dar batranica din Neamt n-a venit la Iasi pentru Loredana Groza sau pentru targul de blanuri. N-a venit nici macar sa-l vada pe Ponta. Pentru ea, politicienii nu mai au ce sa ofere. Nici macar speranta.