Teatrul coregrafic, teatrul educational, teatrul documentar, teatrul imagine, teatrul multimedia, teatrul acustic, teatrul pe apa, teatrul dans, teatrul de obiecte, teatrul animatie, filmele si lansarile de carte, pe Lacul Ciric, la Palatul Culturii, la Palas, la Carturesti, la American Corner, la British Council, la Colegiul National „Mihai Eminescu“ au tinut plina, in 2014, agenda celor 8 zile ale festivalului.
„A saptea editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar a fost o editie foarte plina, mai plina decat precedentele, a avut si un numar mai mare de zile, au fost 8, de regula aveam 5, si o tema provocatoare. Inca de cand am gandit programul, am vrut sa oferim fiecarui potential spectator macar un punct in program care sa i se potriveasca, care sa il atraga spre festivalul nostru. Au fost spectacole foarte variate, tipuri de evenimente foarte variate, de toate genurile, de cat mai multe tipuri de noi formule de artele spectacolului“, sintetizeaza criticul de teatru Oltita Cintec, directorul artistic al Teatrului „Luceafarul“, organizatorul Festivalului International pentru Publicul Tanar (FITPT).
Situat in 2014 intr-un context socio-cultural care a imbinat comercialul si consumerismul, incurajate de Sarbatorile Iasiului, cu interactiunea dintre diversele segmente ale vietii culturale propusa de Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar incearca sa inradacineze cat mai adanc obiceiul de a oferi experiente artistice in premiera spectatorilor.
Printre productiile semnificative pentru noile realitati teatrale de la nivel international, incluse in programul din acest an, se numara spectacolul trupei din Cehia, Putin schiaza, jucat intr-un cort militar, un reportaj scenic despre felul in care Vladimir Putin a luat puterea in Rusia si a instalat sistemul autoritar, Iona, productie a Teatrului Sala Mica din Cluj-Napoca, o reinterpretare a textului lui Marin Sorescu intr-o maniera inedita, pe o pluta pe apa, Basmul Printesei Repede-Repede, dupa Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu, o poveste in versuri si proza care face din insasi imagine o printesa extrem de curtata, spectacolul de teatru coregrafic gandit de Gigi Caciuleanu, Mozart Steps, o reinterpretare a lumii mozartiene care imbina muzica europeanului Mozart cu ritmuri din Egipt.
Diversitatea punerilor in scena din cadrul FITPT nu s-a evidentiat numai la nivel de structura a spectacolului si a spatiului de desfasurare, ci si la nivel tematic. Lumea copilariei animata de papusi si papusari si complexitatea sa, contextul politic international, formele de singuratate in care se imbraca omul modern si angoasele sale sunt doar cateva dintre sursele de inspiratie pe care regizorii si companiile teatrale prezente la Iasi le-au exploatat. Conceptul vizual elaborat, amestecul de tehnici multimedia venite in sprijinul corpului aflat in miscare libera pe scena si-au pus, de asemenea, amprenta pe multe dintre reprezentatiile din festival.
Teatrul si spectatorii
Cu dimineti gandite pentru copii si seri pentru adulti, evenimentul organizat de Teatrul „Luceafarul“ si Consiliul Judetean Iasi a avut sali pline, dar si sali pe jumatate goale. O explicatie ar putea fi cea legata de Sarbatorile Iasiului si de tentatiile sale, iar o alta duce la o discutie despre necesitatea gratuitatii sau, dimpotriva, a cumpararii unui bilet de intrare la un festival de acest gen.
Legat de nemultumirile starnite de aceasta editie si de obiceiurile pe care publicul ar trebui sa fie ajutat sa si le cultive, Oltita Cintec marturiseste: „Ca organizator de evenimente, ca teatrolog care merge prin atatea locuri, nu cred ca este bine sa se creeze aceasta obisnuinta a spectatorului cu gratuitatea. Spectatorul trebuie obisnuit ca un act de cultura presupune un efort, presupune niste cheltuieli materiale si ca plata biletului inseamna o forma de respect, de valorizare a actului cultural la care participa“.
Ca spectator prezent in sala la multe dintre reprezentatiile din cadrul FITPT, am remarcat si o mulare perfecta a unor puneri in scena pe asteptarile publicului, dar si nedumerire si inadecvare, copii care au nimerit la spectacole pentru adulti dintr-o incapatanare a parintilor, oameni care au atins de multa vreme maturitatea, inca stanjeniti de ipostaza lor de spectatori, ceea ce demonstreaza ca experimentul teatral cere un gust cultivat pentru o astfel de abordare sau macar o sinceritate fata de propriile limite cand vine vorba de acceptare si intelegere. Insa celor care au facut selectia pentru programul festivalului nu li se poate reprosa lipsa de curaj in incercarea de a lua prin surprindere publicul si de a-l pune fata in fata cu noile realitati ale artelor spectacolului.
Spectacole ca American Dream, Habemus bebe, Contra iubirii, Copii rai, Iluzii se folosesc de toate mijloacele pe care aceste realitati teatrale le pun la dispozitie pentru a dinamiza maniera de spunere a unei povesti, fie ea desprinsa din realitate, fie din fictiune si demonstreaza ca un spectator care vrea sa comunice permanent cu spatiul scenic are, cumva, obligatia fata de sine de a nu rata nici o etapa din evolutia limbajului teatral spre multiinteles si forma incarcata de fond.
Bani putini pentru un festival mare
Insa, dincolo de aspectele care tin de structura programului unui festival international, latura financiara este una de care depind buna sa desfasurare si continuitatea in timp. Asa cum recunoaste Oltita Cintec, omul implicat atat emotional, cat si rational in acest proiect gandit ca unul de cursa lunga, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar isi doreste sa contribuie la cresterea sanselor Iasiului de a castiga cursa pentru Capitala Culturala Europeana, insa sprijinul material nu este unul pe masura: „Fundatia Iasi Capitala Culturala, care se ocupa de cursa Iasiului pentru Capitala Culturala, nu a finantat absolut deloc evenimentul nostru, desi noi am solicitat inca din luna februarie, dupa toate mecanismele cunoscute. Eu sunt implicata subiectiv in acest eveniment, dar ma intreb sincer, daca acest eveniment care are deja un renume, care a adunat atatea spectacole din atatea tari nu a gasit sprijin, care sunt prioritatile pe care le are. Primaria Iasi ne-a sprijinit cu 30.000 de RON, ceea ce este foarte putin pentru un eveniment de o asemenea anvergura. Nu se pot face evenimente importante in acest oras fara sprijinul autoritatilor“.
Cu plusurile si minusurile sale, beneficiind de sustinerea unor parteneri ca ICR-ul, UNITER-ul, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar a reusit si in 2014 sa alimenteze gustul pentru neconventional, pentru multiculturalism, pentru exercitiul meditatiei prin intermediul textului dramatic.