1984 a fost unul dintre acei ani bogati in filme considerate astazi clasice. Terminator este unul dintre ele. Cu trei decenii in urma insa, nimeni nu il astepta. Intr-un an dominat de succese uriase precum Beverly Hills Cop, Indiana Jones 2 sau Ghostbusters, nimeni nu dadea importanta unui marunt thriller SF, pregatit de un regizor de care nu se auzise. Era atat de neinsemnat incat nici „Starlog“, revista dedicata filmului SF, abia a publicat un material despre el. Cat de mult s-au inselat…
Terminator s-a nascut in mintea lui James Cameron in 1981. Pe atunci, viitorul rege al Oscarurilor era un necunoscut care incerca, fara prea mult noroc, sa isi faca un nume in lumea filmului. Lucrase efecte speciale pentru productiile ieftine ale lui Roger Corman si pentru Evadare din New York. In 1981 tocmai fusese concediat din prima slujba ca regizor al unui horror de doi bani, Piranha 2.
„Eram intr-o camera de hotel din Roma, eram bolnav, aveam febra. Stateam pe pat si ma gandeam cand am avut o viziune bizara“, povesteste James Cameron. Viitorul regizor a avut viziunea unui schelet sinistru din metal, iesind din foc si avansand inexorabil spre victima sa. A realizat imediat cateva desene, iar acestea au fost semintele din care avea sa se iveasca viitorul Terminator.
Intors la Los Angeles, Cameron i-a aratat desenele lui Gale Anne Hurd, tanara asistenta a lui Roger Corman. Hurd a fost cucerita de ideile lui Cameron si a sfarsit prin a deveni, rand pe rand, partenera lui, producatoarea, sotia si fosta sotie. Impreuna, cei doi au produs foarte repede un scenariu pentru acest thriller SF, pe care au reusit sa-l vanda studiourilor Orion.
Nu toti au fost fericiti. Mai ales Harlan Ellison, unul dintre cei mai mari autori de science fiction, care are si reputatia unui tip foarte certaret si agresiv. El a aflat imediat ca James Cameron se inspirase cam prea mult din doua episoade pe care Ellison le scrisese in anii ’60 pentru serialul Zona Crepusculara. „Mi-a placut teribil Terminator, m-a dat pe spate. Cand am iesit de la cinema, mi-am sunat avocatul“, a povestit Ellison mai tarziu. In cele din urma, aprigului scriitor i-a fost oferita o suma consistenta si i s-au recunoscut meritele pe genericul final, iar acest episod a intrat si el in legenda.
Alt personaj care nu a fost deloc fericit a fost Arthur Krim, presedintele studiourilor Orion. Cand, in vara lui 1984, Cameron i-a prezentat un prim montaj al filmului, Krim i-a spus: „Ai facut exact ce m-am asteptat ca ai sa faci, un film in genul lui Roger Corman!“. Sefii de la Orion erau suparati, n-aveau deloc incredere in potentialul filmului. Atitudinea lor este oarecum de inteles: cu doar cateva saptamani inainte, ei lansasera faimosul Amadeus, un film de Oscar. Alaturi de el, Terminatorul facea figura de paria.
Si, cu toate acestea, povestea robotului-asasin venit din viitor avea sa se dovedeasca surpriza anului. Lansat pe 26 octombrie, acum 30 de ani, Terminator a dat lovitura la incasari (a scos in acel an 38 de milioane de dolari, la un buget de numai 6,4 milioane). Revista „Time“ l-a pus pe lista celor mai bune 10 filme ale anului, iar in anul urmator s-a clasat al doilea in topul filmelor celor mai inchiriate filme pe videocaseta.
Terminatorul se gandeste sa traiasca in continuare
Cei implicati in film au trecut de la statutul de anonimi la cel de vedete. Cameron si Hurd au batut imediat palma cu Twentieth Century Fox pentru Aliens, Arnold a inceput sa isi construiasca o cariera fulminanta de actor, Stan Winston, realizatorul efectelor speciale, a devenit si el „magicianu-sef“ al Hollywood-ului.
Mai mult, Terminator a pus bazele unei francize de mare succes. A avut parte si el (la fel ca Razboiul stelelor sau Mad Max) de multimea de imitatori inepti, dar a inspirat si productii de calitate (de exemplu, Matrix). In 1992, Terminator 2 a fost succesul imens pe care il stiti. Dupa acest moment, si Cameron, si Arnold nu au mai fost atat de dornici sa joace in serie. Dar cum drepturile asupra Terminatorului nu au apartinut „Regelui lumii“, ele au trecut din mana in mana, pana cand producatorii au gasit alte modalitati de a „stoarce“ franciza.
Adevarul este ca, lipsit de Cameron, Terminator nu a dus-o foarte bine. Marele merit al lui Terminator 3, un film destul de reusit, dar mediocru, a fost Kristanna Loken, in rol de robot-asasin. Terminator 4, care a incercat sa resusciteze seria, nu a prea convins, in ciuda lui Christian Bale in rolul principal. Pe micul ecran, serialul The Terminator Chronicles a demarat cu audiente foarte bune si a fost oprit dupa un al doilea sezon din cauza dezinteresului tot mai mare al publicului si, probabil, al producatorilor.
La 30 de ani de la premiera, cu un rol bine stabilit in istoria filmului SF (in special, dar si in istoria filmului in general), Terminatorul isi pune problema sa traiasca in continuare. Se pregateste, de fapt, de o noua viata, sub forma unei trilogii al carei prim capitol, numit Terminator Genyisis, va trebui sa convinga alte generatii de fani. Arnold s-a implicat in aceasta aventura ¨C la aproape 70 de ani, cu o cariera in care nu prea mai convinge la batranete, fostul Guvernator are din nou nevoie de rolul sau cel mai important. Jim Cameron insa nu se intoarce, fiind prea prins de cele trei Avataruri la care lucreaza concomitent.