Dan Perjovschi, artist vizual: „Din pacate, poporul roman pare ca vrea sa fie facut din vorbe“
1. Klaus Iohannis are sanse mari sa recupereze diferenta fata de Victor Ponta daca lumea iese la vot si se rezolva dezastrul din diaspora. MAE a reusit performanta ca in toate marile capitale si orase ale Europei sa faca mult mai mult rau imaginii Romaniei decat 10 ani de cersetorie si furat din buzunare si sa umileasca cetatenii romani cum nu au reusit nici macar tabloidele britanice.
2. Habar n-am ce impact au avut cele doua medii in stabilirea ierarhiei electorale din primul tur. Cred ca marele impact l-au reprezentat Biserica Ortodoxa, pomenile electorale si aprobarea migratiei primarilor. Si mizeriile gen Firea fara de copii. Din pacate, poporul roman pare ca vrea sa fie facut din vorbe. Pare ca ne plac smecheria si rasul gros. Pare ca faptele nu conteaza. Pare ca lumea este hipnotizata de telenovele si saracie. Pare ca suntem dispusi sa credem orice tampenie si pare ca pupam talpa care ne striveste fruntea… Pare.
3. Nu comentez rezultatele primului tur din aceasta perspectiva in nici un fel. Exista prosti cu doctorate si oameni cu scaun la cap fara scoala generala.
4. Klaus Iohannis va fi un presedinte serios. Ponta nu va fi presedinte.
P.S: Eu, ca sibian, sunt in situatia de win-win. Daca castiga, il am pe Klaus presedinte, daca nu, primar.
Tatiana Niculescu Bran, scriitoare: „Victor Ponta – o sansa pentru nehotarati“
Cu un contracandidat care incalca in mod flagrant, in calitate de sef al guvernului, dreptul la vot al romanilor din strainatate, care, atunci cand scapa de sub supravegherea consilierului sau american de imagine, se afunda in smarcurile unei campanii de sorginte bolsevico-legionara (o combinatie maiastra pentru care are cu adevarat vocatie), care apeleaza la lozincile ostenite ale lui Ion Iliescu de la inceputul anilor ’90 (noi nu ne vindem tara) in timp ce economia se afla in colaps declarat, care anunta ca e om (!) pe scara evolutiei, in sfarsit, cu un adversar politic care reface defunctul PDSR si, din rosu, il coloreaza cu culorile ideologice ale unei drepte reactionare si morbide, dar care, pe de alta parte, e gata ca, in schimbul voturilor maghiarimii, sa ofere UDMR trei judete pe tava, cu un astfel de contracandidat, Klaus Iohannis nu ar putea decat sa castige alegerile prezidentiale.
Va fi asa daca un numar suficient de mare de alegatori nehotarati sau indiferenti la primul tur vor constata ca nu mai rezista moral si psihic unei asemenea agresari a spatiului public, a bunului-simt, a politicii ca profesiune cat de cat onorabila si chiar a sanatatii mintale a populatiei. Acesti oameni satui de minciuni politicianiste vor vedea atunci, in Iohannis, un om decent si cu scaun la cap, un pai intins unei lumi care se scufunda. Nehotaratilor li se vor adauga alegatorii dreptei atomizate care, dupa ce s-au agitat bovaric in spatiul virtual al internetului ca sa creeze profilul unui candidat nepatat, exemplar, eroic, se vor fi trezit, dupa primul tur, in fata realitatii noului PDSR, cu Vadim Tudor si Teodor Melescanu proptiti in geam ca un avertisment sinistru al istoriei si ca o invitatie la realism pragmatic. Asadar, in turul al doilea, unii il vor vota pe Iohannis de frica fantomei PDSR, altii din dezgust fata de contracandidat, altii din revolta fata de poluarea fara precendent a discursului public cu instigari la anarhie si la dezlantuirea tuturor instinctelor primare. Cand s-a numit pe sine om, Victor Ponta a spus un lucru profund, caci existau deja unele dubii in aceasta privinta. Dubii valabile si pentru calitatea sa de adevarat roman.
Vor fi nehotaratii si internautii prezenti la vot in turul al doilea oameni cu studii superioare, cu studii medii, fara prea multe studii? Vor fi oameni informati la televizor? Pe internet? Greu de stiut. S-au facut tot felul de interpretari legate de prezenta la vot, in primul tur, a unui mare procent de alegatori cu studii superioare (71,4%). Cum rezultatul lui Victor Ponta a fost mai bun, s-a dedus ca si stanga politica isi are intelectualii (sic!) ei, nu numai dreapta, asa cum unii ar fi insinuat. Mai curand insa, oamenii cu studii superioare care l-au votat pe Ponta au votat Biserica, familia si natiunea din discursul PSD-ist, adica valori de dreapta, decat vreun program socialist. In aceste alegeri, nu exista, de fapt, asa cum s-a mai spus, de altfel, nici un proiect de inspiratie socialista europeana.
Lectia primului tur arata si ca, dupa o perioada de ezitari, profilul politic al lui Iohannis incepe sa se desprinda de partidele care-l sustin (un PDL bine organizat si un PNL in deriva) si sa se contureze prin propria credibilitate si autenticitate de prezidentiabil in fata alegatorilor. In zgomotul de fond creat de toate contorsionismele politice posibile si imposibile ale lui Victor Ponta, Iohannis ramane singurul reper politic valabil si singura sansa la supravietuire a statului de drept si a justitiei din Romania.
Cristina Hermeziu, jurnalista si doctor in Filologie: „Popcorn electoral pe Facebook“
Trec peste galetile de voturi pe care si le varsa unii altora prezidentiabilii, dupa primul tur, desi bunul-simt spune ca o sa toarne mult si pe-afara, pe de laturi, tot transvazand(u-ne) pana la turul al doilea…
Trec peste stupoarea parizienilor in fata puhoaielor de romani la coada la vot, in fata Ambasadei si a Consulatului lor, du jamais-vu…, jamais compris…
Trec peste speculatiile confirmate de frustratii orei 21, „istericii“ aceia care n-au incaput sa voteze la capatul a patru ore de asteptare, speculatii intarite si de primele zeci de buletine de vot scoase din urne, la Paris – aproape in exclusivitate erau pentru Iohannis si Macovei: alegatorii lui Iohannis si Macovei au venit sa voteze la Paris preponderent dupa-amiaza si multi n-au mai apucat sau au renuntat descurajati de asteptare…
Ma opresc putin in gradina raiului care e Facebook-ul, in toata istoria cu alegerile. Ce a lipsit probabil la TV, dezbateri pe teme economice si confruntari psihologice intre candidati, la fel de relelevante in jocul politic, a fost compensat pe FB de focurile de artificii ale butadelor, de spumoasele poante in doi peri, despre candidati si antagonismele dintre ei.
Si daca la urma de tot, din artificii nu ramane decat un praf (fie el si stelar), iar efervescenta bulelor (bancurilor cu Bula?) se fasaie fara rest? Care e eficienta electorala a prafului stelar si a gazului mistocar?
Facebook, distribuitor de carti de alegator stampilate
Fara doar si poate, am hohotit cu like-uri pe masura citind, pe Facebook, „Un arheolog sustine ca muntii Carpati au fost ridicati de daci acum trei mii de ani ca sa-i apere de PSD“. Si mai vezi si harta inrosita la est si la sud de Carpati… Am like-uit pe cel care-a zis „Eu cred ca Ion Iliescu a votat si de data asta tot cu el“. Am ras albastru la fotografia ceausista pe care scria ceva de genul „Duminica nu se lucreaza, duminica e lasata de la Dumnezeu. Deci, Duminica nu ponta!“ (cu accent pe a final).
Numai ca stiti ce se-ntampla? Facebook-ul e o superba masina de facut popcorn. Fie ca primesti/dai 10 like-uri, fie ca primesti/dai 10.000 de „j’aime“, se cheama ca n-ai convins decat pe cei care erau deja convinsi, se cheama ca iti confima si confirmi parerea celor cu care erai deja de acord. Ca spatiu de dezbatere si de lupta electorala, FB e o masina de facut cocosei, dar care invarte de fapt, ca sa sara, aceleasi graunte. Infiltratele, grauntele care nu se fac eventual floricele, sunt scuipate repede din masinarie…
FB e un foarte bun organizator de umori civice si un foarte bun distribuitor de carti de alegator, stampilate deja! Cred ca FB iti poate radicaliza alegerea, dar nu cred ca FB poate schimba, converti un vot.
Truism mare cat urna: viata e in alta parte, nu pe FB, nu-i asa? Si inca un truism, pare-mi-se de la Marshall McLuhan citire: pestele nu stie ca inoata pana nu esueaza la mal. „Coalitia anti-Ponta traieste doar pe Facebook. Coalitia anti-Iohannis e vie si bine mersi“ pune verdictul un analist de FB.
Acestea fiind zise, duminica, pe 16 noiembrie, ma voi trezi, in viata reala, cu noaptea in cap. Pe 16 noiembrie, diaspora se trezeste de dimineata. Cine-mi pregateste o cafea pe FB, va rog?
Cristina Hermeziu s-a stabilit la Paris din 2004.
Vasile Ernu, scriitor: „Intelectualii de vita veche s-au compromis definitiv“
1. E o diferenta destul de mare. Inca nu stim foarte clar cum va juca Basescu in aceasta ecuatie. Calin Popescu-Tariceanu este vioara a treia, el poate inclina balanta. Nu putem fi insa naivi si crede ca votantii lui vor merge organizat in directia ordonata de CPT. Dar e un element important. Basescu e si el important. Are posibilitatea sa taca sau sa vorbeasca: tacerea il va ajuta pe Iohannis, iar orice discurs angajat al sau il va ajuta pe Ponta. Cu siguranta insa votantii Monicai Macovei se vor duce in corpore spre Iohannis. Sunt curios daca ei vor fi la fel de vocali ca si in cazul Macovei. Nu sunt sigur ca tipul de discurs Macovei il ajuta neaparat pe Iohannis. Iarasi nu stim, e in premiera, in ce masura va conta faptul ca Iohannis e de alta nationalitate si religie decat majoritatea cetatenilor acestei tari. Sunt noutati care pot face diferenta de 1-2%. Vor conta ele? Nu dispunem de prea multe studii pentru a putea analiza.
2. Televiziunile la noi au un impact important, insa el devine tot mai slab si mult mai mic decat credem noi, privind cu putina superioritate dinspre centrele urbane spre zona rurala sau periferica. Presa a pierdut mult din credibilitatea anilor ’90: oamenii au inceput sa inteleaga foarte bine ca marea parte a breslei apartine nucleului dur al puterii, isi fac jocurile. Iar intelectualii de vita veche s-au compromis definitiv. Internetul, asa cum am vazut in cazul campaniei Monicai Macovei, are un impact destul de limitat. E o jucarie pentru o clasa mijlocie subtire, dar vocala si pe alocuri ceva mai isterica decat votantii lui Dan Diaconescu, pe care-i dispretuieste. El are un impact pe 2-3 strazi din centrele urbane mari si e asa, ca ploaia de vara: vine repede, trece iute.
3. Legat de datele statistice de care dispunem, lucrul cel mai important e ca se distrug cateva mituri. De exemplu, mitul ca PSD este votat de „batrani si prosti“. Hai sa aruncam o privire pe date.
Cifrele ne arata: „a. Cei cu studii elementare au participat intr-o proportie mult mai mica (33,5%) fata de cei cu studii medii sau superioare (peste 70%). b. Cei varstnici au fost cei care au participat in cea mai mica proportie la vot (44%), mult sub tineri (51%)“. Daca ne uitam cati votanti cu studii superioare au avut candidatii, vedem urmatoarele cifre (calcule Sorin Cucerai): Klaus Iohannis – 812.000, Victor Ponta – 565.500, Monica Macovei – 195.990, Calin Popescu-Tariceanu – 181.440, Elena Udrea – 125.840. Deci pica multe mituri. Trebuie sa intelegem ca principalii candidati au votanti in toate paturile sociale, ca peste tot in lume.
4. Esecul proiectului politic al lui Traian Basescu e evident: el se reduce la scorul Udrea-Macovei. De ce a esuat, e o alta intrebare. Eu sustin de ceva vreme, si asta a observat mai multa lume, ca ne indreptam usor, dar sigur spre un soi de „blat politic“ PSD-ACL. Adica spre un joc bipartid in care nu vom avea diferente majore nici ideologice, nici structurale. In acest caz, important devine un soi de echilibru si joc democratic de fatada in care cele doua structuri politice majore vor functiona pe principiul vaselor comunicante: se vor intelege perfect in zona business – privilegii, redistribuire a resurselor –, adica zona care conteaza. Micii competitori de pe scena politica vor fi impinsi afara.
Liviu Antonesei, scriitor: „Scoala nu te face obligatoriu si intelept politic“
1. Are aceleasi sanse ca si Victor Ponta. Poate un pic mai mari. Cel din urma a declarat, imediat dupa incheierea primului tur, ca al doilea incepe de la 0 – 0, iar eu, poate prima oara in viata, sunt de acord cu el. Se va vota in alte conditii – au disparut candidatii supranumerari si o parte a voturilor de acolo se vor reorienta, prezenta va fi mai mare, si cred ca asta nu in favoarea lui Ponta. Ma refer la cei care n-au fost la vot in turul intai… Cat priveste recomandarile facute de candidatii iesiti din cursa, efectul lor e nul sau de sens contrar. Vadim are deja rebeliune in partid, iar UDMR tocmai a anuntat ca lasa votul la dispozitia electoratului. Era si comic sa-i vezi pe Vadim si Hunor chemati la tochitura nationala de ghinararul de izmene!
2. Cred ca televiziunile sunt in cadere libera. La cata televiziune a papat Ponta in campanie si la cat de putina a degustat Iohannis, ar fi trebuit ca diferenta sa fie fost macar dubla! Cred insa ca new media au fost importante, mai ales pentru Iohannis, dar si pentru Monica Macovei, acestia bucurandu-se de echipe si de sustinatori mai inteligenti. De altfel, toata campania PSD pare mai proasta, mai primitiva decat in anii ’90…
3. Scurt spus, scoala nu te face obligatoriu si intelept politic! Daca ar exista o relatie de cauzalitate stricta, scorul ar fi fost invers. Dar cum votul e universal, ma opresc aici.
4. Ponta va fi un presedinte obtinut prin miciurinizarea lui Iliescu si Basescu, cu o anumita dimensiune venind si dinspre Nastase, Ilie Sirbu, Hrebenciuc… Nu cred ca e nevoie de un portret mai amanuntit. Pe scurt, va fi un presedinte nasol si nu prea bun de aratat in lume. Iohannis ar fi cumva opus. Nu-l va bate pe Imparatul Japoniei pe umar ca Iliescu, nu va vorbi in public – nici in privat – ca intr-o taverna portuara, cum i se intampla mai toata ziua lui Basescu, nu va urca beat la volan, iar daca il va apuca cumva vreun drag de femei – ceea ce nu cred –, va avea gusturi mult mai bune decat un marinar dupa o cursa lunga pe mare. O victorie a lui Iohannis ar fi o nota buna – nu doar pentru el, ci si pentru noi, am dovedi ca ne-am saturat de vorbaria goala si am arata lumii ca nu suntem atat de sovini pe cat se spune, fiind capabili sa alegem un presedinte pentru calitatile sale, nu dupa originea etnica. Vom fi in stare? Eu cred ca da!
Claudiu Craciun, lector SNSPA: „Trebuie sa iesim din tiparele mentale impuse in discursul politic“
Exista sanse, dar sunt reduse de configuratia politica a dreptei si de capacitatea de mobilizare interna. Doi candidati de dreapta, Elena Udrea si Monica Macovei, descendentele lui Traian Basescu, nu au nici un interes ca Iohannis sa castige alegerile. In plus, unele organizatii ACL-PNL nu au performat conform asteptarilor. Iohannis a devenit presedintele PNL si candidatul ACL, dar a existat un pret: desprinderea aripii Tariceanu si non-combatul lui Crin Antonescu, singurul aliat cu adevarat redutabil pe care l-ar fi avut in lupta cu Ponta. Dar este posibil sa recupereze daca va convinge cetatenii neafiliati, iar sistemul de aliante creat de Ponta va da gres. Vom vedea daca este de ajuns.
Televiziunile au avut si vor avea cea mai mare greutate. Si-au creat in timp audiente captive. Internetul a jucat rol de suport si mai mult pentru mobilizarea efectiva. In timp, rolul internetului va creste, dar nu e clar pana la ce nivel. Internetul nu poate sa suplineasca ceea ce societatea nu are, comunitati sociale bazate pe valori si practici comune si in interiorul carora exista comunicare si incredere. De aceea, cred ca offline-ul conteaza cel mai mult.
Trebuie sa iesim din tiparele mentale impuse in discursul politic. Cred ca alegerile prezidentiale au ajuns sa faca mai mult rau decat bine, polarizand si antagonizand societatea. O diferentiere este sanatoasa, dar s-a ajuns prea departe. Turul al doilea arata fata hidoasa a acestei competitii. Devenim prea usor „noi“, cei „buni“, impotriva „celorlalti“ si „rai“. Noi, cei „educati“, impotriva celor „ne-educati“, noi, cei „tineri“, impotriva celor „batrani“. Rezultatele arata ca prezenta configuratie politica nu respecta liniile de diviziune simbolica din societate. Este semnul ca trebuie sa abandonam categoriile cu care ne-am obisnuit si sa cautam explicatia votului in alte lucruri decat varsta, rezidenta sau educatia.
Ambii sunt previzibili pentru ca reprezinta poli politici majori care vor protejarea status quo-ului. In politicile socio-economice, programele si deciziile se aseamana. Exista o inertie guvernamentala si institutionala care previne atat derapajele, cat si reformele majore. Niciunul dintre presedinti nu are un proiect de societate si, chiar daca il are, nu pare ca a strans si o masa critica – in interiorul coalitiilor care il sustin si in afara lor, in sprijinul acestor proiecte. Regimul politic va fi insa sensibil diferit. Iohannis va fi un presedinte care va lua distanta fata de chestiunile complicate ale guvernarii, delegand executivului responsabilitati depline, asemanandu-se cu al doilea mandat Iliescu. Victor Ponta nu pare dispus sa renunte la puterea politica din partid si executiv si va incerca sa iti subordoneze guvernul. Din acest punct de vedere, se va asemana cu al doilea mandat al lui Traian Basescu. Va fi un presedinte jucator. Cu mentiunea ca, daca George Maior va deveni premier in locul lui, si exista sanse mari sa o faca, Romania va suferi o deriva autoritara evidenta.
Caricatura realizata de Ion Barbu