Corigent la capitolul organizare a fost guvernul PSD, in capul caruia, pe buna dreptate, s-au spart toate oalele. Iar urarile de bine la adresa candidatului mandru ca e roman curg necontenit.
Partea proasta pentru prezidentiabilul PSD e ca unii romani din strainatate au ramas cu sentimentul ca puternicii zilei de la Bucuresti le-au dat un sut in fund exact cand ei isi intorsesera fata catre tara. E ciudat sentimentul asta al izolarii, iar din acest motiv si dorinta de razbunare e mare. Spune-i unui copil „n-ai voie acolo“, ca taman acolo se va duce, macar din curiozitate. Iar efectul tinerii departe de urne il vom vedea pe 16 noiembrie, cand probabil vor fi cozi in strainatate pe tot parcursul zilei. Va fi un vot de protest, nu neaparat unul in favoarea oponentului lui Ponta.
Am auzit oameni care promit ca in turul al doilea isi vor servi cafeaua la 6 dimineata in fata ambasadelor si consulatelor, pentru a prinde pana la inchiderea urnelor una din cele trei stampile puse la dispozitie cu atata zgarcenie de organizatorii alegerilor.
E greu de spus daca pe 16 noiembrie in diaspora vor veni la vot 250.000 de romani sau mai multi, dar mai important decat numarul e mesajul transmis catre alegatorul pasiv din Romania.
Cand vezi ca semenii tai rup usile sectiilor de votare din strainatate si stau in ploaie cinci ore la Londra, iar tu stai pironit in fotoliu la televizor, n-ai cum sa nu-ti pui totusi intrebari. Oamenii aia care muncesc pe branci afara ar putea sta la randul lor in casa si sa nu alerge la ambasada. In mod sigur, ceea ce s-a petrecut duminica trecuta in diaspora va avea urmari si in plan intern. N-ai cum sa ramai pasiv. Sau poti, dar inseamna ca nu-ti pasa.
Frica pare sa-l fi cuprins pe Victor Ponta. PSD simte ca ii fuge diaspora de sub picioare, dar nu face mare lucru pentru impacarea cu romanii furiosi. In loc sa-l demita rapid pe ministrul de Externe Titus Corlatean, Victoras a turnat gaz peste foc, spunand ca romanii au fost purtati cu autobuzele pe la ambasade. Riscanta abordare! De parca Viena, Londra sau Parisul ar fi Teleormanul lui Dragnea sau Vrancea lui Mazare.
Pot sa pariez ca tot frica l-a indemnat pe Victor Ponta sa se alieze si cu Vadim, cel care in urma cu o luna si jumatate aproape il injura pe actualul premier. Asistam la cea mai mare gafa a tanarului Ponta din ultimul an si jumatate. Victoras pare sa repete greseala lui Nastase din 2004, care incheia peste noapte un targ cu UDMR intre cele doua tururi, fara sa-si dea seama ca astfel pierde zdravan puncte in Ardeal.
In 2014 Ponta vrea ca in turul al doilea sa fie sprijinit si de CV Vadim, si de Kelemen Hunor, dar mai degraba dezamageste ambele electorate (PRM si UDMR). Cu alte cuvinte, s-ar putea alege cu praful de pe toba, pentru ca ungurii voteaza de regula dreapta, iar alegatorii lui Vadim nu-i suporta pe etnicii maghiari la guvernare. De altfel, Kelemen Hunor a si anuntat joi ca lasa libertatea alegatorilor maghiari in turul al doilea, taxand insa dur aparitia intempestiva a lui Vadim alaturi de candidatul PSD. Alianta Ponta-Vadim ar putea reprezenta semnalul trezirii unei bune parti a romanilor care nu s-au dus pe 2 noiembrie la vot. Un fel de Geoana la Vantu. Ceea ce i-ar fi fatal prezidentiabilului PSD.
Pentru Ponta, turul al doilea pare sa insemne matematica pura. Dar voturile nu se aduna in camionul lui Dragnea precum cartofii. Daca nu tii cont de realitate, atunci 40 plus 5 plus 4 plus 4 ar putea sa nu dea 53, ci doar 49,5. Alegatorii lui Tariceanu, spre exemplu, nu-s niste scolari incolonati in spatele dirigintei. Nu toti vor avea acces la functii intr-o eventuala guvernare PSD, deci nu-i poti controla sau obliga sa stampileze cu sete Ponta.
In orice caz, se anunta o batalie pe muchie. Teama multora e ca PSD nu mai are nimic de pierdut si ca turistii vor invada Oltul, Teleormanul sau Calarasiul. Daca Romania va fi treaza, vigilenta si motivata, atunci vom face noi, ceilalti, turism pe bune in urmatorii cinci ani.