Revenind la perioada scursa din 2004 incoace, n-au fost 10 ani linistiti. Am avut doua suspendari ale presedintelui Traian Basescu, ambele esuate, insa deceniul a fost marcat de imprevizibilul locatar al Cotroceniului. Traian Basescu a dominat clar agenda, iar daca nu ar fi fost episodul din 2010 cu taierea lefurilor cu 25 la suta, probabil ca marinarul ar fi avut si azi cuvantul decisiv in alegerea succesorului sau. Au fost zece ani cu multe rasturnari si momente tensionate. Am plecat cu Alianta DA (PNL-PD) si un PSD plin de baroni, iar 2014 ne gaseste cam in aceeasi logica: din nou o alianta PNL-PDL (cu alte personaje la varf) si cu un PSD mult mai inrait si mai mare, dar plin de aceiasi baroni.
Basescu si Tariceanu au disparut intre timp din constructia dreptei. Primul s-a dus la Cotroceni, iar al doilea a incasat scatoalcele prezidentiale, sfarsind in final in bratele stangii. Mai mult, Traian Basescu si-a facut intre timp propriul partid (PMP), care nu a reusit mare lucru, in timp ce Tariceanu si-a croit rapid PLR-ul, formatiune care n-a primit botezul juridic, dar nici pe cel al alegatorilor.
Dreapta este mai divizata ca in 2004. Atunci aveam un singur bloc, in prezent avem firimituri si iepurasi care joaca la doua capete.
De partea cealalta, Adrian Nastase a disparut din prim-plan (intre timp a intrat si la racoare), dar a venit garnitura tinerelului Victor Ponta. PSD a incercat sa ocupe centrul politicii romanesti, ba chiar a avut si tentative de deplasare catre dreapta. Uitati-va la evolutia lui Victor Ponta. Ii pare rau dupa USL si dupa liberali, l-a imbratisat la un moment dat pe Crin Antonescu incat era sa-l sufoce, acum e indragostit de Tariceanu. Stanga n-a avut niciodata in ultimii 14 ani jumatate de electorat, iar PSD a cautat mereu cele 10-12 procente salvatoare.
PSD-ul de azi si-a perfectionat metodele de lucru fata de acum 10 ani, profitand, e drept, si de ghiotura de tradatori ai dreptei, pentru care ciolanul e mai important decat doctrina.
In ultimii 10 ani, politica romaneasca a involuat. Pe fondul manipularilor tot mai evidente, actorii politici ne-au mintit in fata, ne-au prostit si au profitat de naivitatea unui segment de populatie saracit, care s-a agatat naiv de promisiuni de tot felul. Altfel, nu ne putem explica explozia PPDD din 2012, cand partidul OTV era cat pe ce sa ajunga a doua forta politica a tarii, dupa USL.
La multi „Suplimentului de cultura“ si cititorilor sai mult mai inteligenti decat ii cred politicienii!