In realitate, candidatul PSD castiga primul tur, dar in aceeasi zi pierduse de fapt Cotroceniul. Cozile din diaspora au iritat o tara intreaga.
I-au iritat si pe altii din strainatate care probabil n-aveau nici un chef sa voteze in turul doi, dar au fost adusi aproape cu forta de inabilitatea lui Ponta de a-i tine departe de urne. Cand ma opresti sa votez, vin peste tine. Nu conteaza cat de tare e contracandidatul, nici cine e. Vin si te pedepsesc. Lucru care s-a si intamplat.
PSD n-a invatat nimic din ceea ce s-a petrecut in primul tur. Atat Ponta, cat si cei care l-au consiliat au gandit ca smecheria le va merge si pe 16 noiembrie. Ceva de genul: tara va fi calma, TV-urile fidele isi vor face datoria, mai vanturam putin pericolul Basescu si tinem situatia sub control. Calculul PSD arata astfel: in primul tur venisera la vot in strainatate 160.000 de oameni. Cam un procent si jumatate din totalul votantilor. Dublarea numarului sectiilor de votare insemna, matematic vorbind, aducerea la urne a unui numar mult mai mare de votanti. Riscant, pentru ca trei sau cinci la suta in plus inseamna altceva, mai ales daca in tara totul se joaca la diferenta mica. Ii pacalim noi si de data asta, si-au zis marii strategi ai PSD. A fost demis Titus Corlatean de la Externe. A fost prima gresala majora a PSD intre cele doua tururi, pentru ca gestul retragerii lui Corlatean a insemnat ca inclusiv social-democratii au recunoscut ca s-a gresit grav pe 2 noiembrie. Daca gestul era insotit si de cresterea numarului sectiilor de votare din diaspora, poate ca altul era rezultatul turului doi, iar presiunea asupra prezidentiabilului PSD era mult redusa. Efectul nu s-ar fi masurat in noua puncte diferenta, ci probabil alegerile s-ar fi jucat la mustata.
Au fost doua weekend-uri devastatoare pentru candidatul Ponta, cu proteste masive de strada. 10-15.000 de oameni la Cluj, vreo 7-8.000 la Timisoara, alte cateva mii la Bucuresti. N-au fost actiuni regizate, oamenii au iesit in strada de furie.
N-au mai suportat minciuna, demagogia si manipularea.
Intre timp, marturiile din diaspora se inmulteau. In loc sa rezolve problema, PSD l-a scos la inaintare pe Melescanu. A carui prestatie a fost la fel de lamentabila. De fapt, fostul sef SIE nu venise sa caute solutii pentru un vot liber al romanilor de afara, ci avea mandat sa potoleasca diaspora infierbantata fara sa faca insa nici o sectie de votare in plus. Valul s-a tot marit, iar ziua de sambata, cea de dinaintea alegerilor, a fost una fara precedent in istoria scrutinelor din Romania.
Pe parcursul intregii zile, Partidul Facebook (asa l-a numit inteleptul Sebi Ghita!) s-a radicalizat, iar noaptea de 15 spre 16 noiembrie s-a transformat intr-un revelion anti-Ponta. Dupa miezul noptii au inceput sa curga informatii, poze si filmulete cu romani din Londra, Paris si Torino care se asezasera deja la coada pentru a fi siguri ca nimic nu-i va impiedica sa se razbune pe candidatul PSD.
Ceea ce a urmat duminica stim deja. S-au format cozi uriase in strainatate inca de la ora sapte dimineata, iar furia s-a mutat rapid si in tara. Cand in judete din Ardeal vin la vot 70 la suta din alegatori, iar Moldova, Suceava si Iasul se razbuna pe Ponta, in mod sigur ceva s-a intamplat intre 2 si 16 noiembrie. A fost furie amestecata cu ura pe care nu le-au anticipat nici sondajele si nici consultantii lui Ponta.
Cert este ca PSD a pierdut din nou alegerile prezidentiale. A treia oara la rand. Cumplit moment. Geoana s-a dus la Vantu, iar Ponta s-a pus in usa sectiilor de votare din Paris, München, Torino, Bruxelles si Londra.
Singurul lucru care il mai tine in viata, politic vorbind, pe seful actual al PSD este guvernarea. Daca pleaca de la Palatul Victoria, Ponta stie ca va fi scos in suturi si din sediul PSD.
In orice caz, se anunta luni dificile pentru fostul prezidentiabil social-democrat. Urmeaza bugetul plus o iarna complicata din care orice executiv iese sifonat. In plus, PSD s-a angajat in tot felul de promisiuni in campanie, care mai de care mai fanteziste. 2015 va fi anul cel mai greu pentru Victor Ponta. Cu un presedinte popular la Cotroceni, cu un PNL care va transfera din popularitatea lui Iohannis si un Basescu tropaind in opozitie, guvernul PSD are sanse mici sa supravietuiasca.
Vom avea asadar un an politic interesant, cu un guvern in mare suferinta si un PSD preocupat sa se agate cu orice pret de ferestrele Palatului Victoria.
Daca vrea sa se bata cu sanse in alegerile din 2016, PSD ar trebui sa se ceara singur in opozitie. Nu vom avea o astfel de mutare din partea lui Ponta. In plus, stiti povestea cu plecatul cainelui de la macelarie. Daca nu, baronii PSD o stiu sigur!