In 2014 tematica Festivalului SoNoRo, „Bridges“, a fost inspirata de unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii, iar repertoriul abordat divers, de la muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johannes Brahms, Edward Elgar, Claude Debussy sau César Franck, la muzica experimentala a lui John Cage, la armoniile sacre din compozitiile lui Monteverdi sau Gesualdo, la ritmurile contemplative ale lui Olivier Messiaen si la lirismul lui Dimitri Sostakovici.
De asemenea, in 2014 au fost incluse in program si muzica de jazz inspirata de filmele lui Andrei Tarkovsky, in interpretarea Cvartetului Tarkovsky, cu participarea lui Andrei Tarkovsky Jr., care a asigurat componenta video a serii, dar si o seara pasionala, intitulata „Over the Danube“, cu muzica tiganeasca a legendarului Roby Lakatos si a ansamblului sau.
Inainte de inceperea festivalului, Razvan Popovici, directorul acestuia, declara: „A IX-a editie SoNoRo nu este doar un liant muzical intre unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii – Pont Neuf din Paris, Westminster Bridge din Londra, Podul Alexander Nevski din St. Petersburg, Brooklyn Bridge din New York sau Podul Radetzky din Viena –, ci si o vitala punte catre editia viitoare, poate cea mai importanta de pana acum, cea in care pasarea SoNoRo va implini zece ani de existenta. Tin sa multumesc sincer tuturor celor care sunt alaturi de noi, indeosebi cercului prietenilor Festivalului SoNoRo, care au facut posibila o editie fascinanta si consistenta a festivalului si in acest an. Ne bucuram sa va oferim din nou un Festival SoNoRo plin de muzica buna, culoare si farmec si asteptam sa simtim, de pe scena, deschiderea, incantarea si gratia dumneavostra“.
La editia a IX-a a Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo au fost prezenti la Bucuresti, Cluj sau Iasi peste 35 de artisti internationali cu renume, printre care se numara violonistii Boris Brovtsyn, Vilde Frang, Alexander Sitkovetsky, Hugo Ticciati, Daniel Rowland, violistii Vladimir Mendelssohn sau Razvan Popovici, violoncelistii Anja Lechner, Valentin Radutiu sau Nicolas Altstaedt, pianistii François Couturier si Henri Sigfridsson, clarinetistul Thorsten Johanns, fagotistul Bram van Sambeek sau Cvartetul Schumann.
Pentru prima data in istoria festivalului, anul acesta SoNoRo s-a extins si in afara Romaniei, printr-un concert organizat pe 22 octombrie, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, in renumita sala Mozart din Konzerthaus, Viena, unde mezzosoprana Ruxandra Donose si Ansamblul Raro au interpretat creatii de Gabriel Fauré si George Enescu.
SoNoRo si Iasiul
La Iasi, SoNoRo a ajuns pe 17 noiembrie, in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri“, incepand cu ora 19.00. La intrare, in foier, lume buna, lume dornica de a asculta muzica de calitate, albume de prezentare a festivalului sa ajunga la toata lumea, sticle de apa si pahare de sampanie pentru pauza. Pe scena au fost prezenti Razvan Popovici, Valentin Radutiu si Cvartetul Schumann. Dupa un discurs de deschidere si de buna regasire tinut pe o tonalitate prietenoasa de catre Razvan Popovici, directorul festivalului, discurs care a subliniat faptul ca festivalul se vrea a fi unul pentru toate varstele, in sala s-au auzit acordurile Trio-ului pentru coarde in mi bemol major, op. 3 de Ludwig van Beethoven, ale Sextet-ului de coarde in sol major, op. 36 de Johannes Brahms si ale Cvintet-ului de coarde in do major, op. 163, D 956 de Franz Schubert.
Ca un rezumat la aceasta seara de toamna cu muzica de trio, cvartet, cvintet sau sextet de la Iasi, Oana Dobre, de la Departamentul de PR&Presa al festivalului, declara: „Concertul SoNoRo de la Iasi, care a incheiat si festivalul, a fost unul de succes, cu o sala plina si un public entuziast. Anul acesta, asteptarile noastre in ceea ce priveste publicul au fost depasite, iar salile au fost pline, atat la concertele din Bucuresti, cat si la cele din Cluj-Napoca si Iasi. Sala Teatrului National «Vasile Alecsandri» are 750 de locuri, dintre care foarte putine au ramas neocupate, si numai la balcon. A fost o editie de festival reusita si speram ca la anul, cand vom implini 10 ani de SoNoRo, sa putem sarbatori impreuna, si la Iasi, cum am obisnuit, deja, publicul din 2009 incoace“.
O simpla privire aruncata in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri“ Iasi in seara concertului din cadrul Festivalului SoNoRo confirma prezenta multor tineri, ceea ce contureaza o imagine a unui eveniment la moda, un eveniment care atrage prin forma de prezentare, un eveniment menit sa amestece genurile muzicale si sa creeze in salile in care se desfasoara o atmosfera prietenoasa.
FOTO: Serban Mestecaneanu