Profesoara Serinella Zara a marturisit ca membrii Clubului „Logos“ nu rateaza nici o ocazie sa-l vada pe Marius Chivu, intrucat si datorita acestuia s-a format Clubul de Comunicare Culturala, in urma unei intalniri cu acesta si Luiza Vasiliu de la revista „Dilema veche“, intalnire desfasurata in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi 2013. „Astazi Marius Chivu se afla in fata voastra in calitate de scriitor de proza scurta, gen pe care il iubeste si pe care il promoveaza si l-as intreba de ce“, a spus profesoara, deschizand discutia.
„De mic citeam povestiri si basme“, i-a raspuns autorul, amintind de colectia „Povesti nemuritoare“, „si de-atunci am ramas cu o mare dragoste fata de povesti, pe care ulterior le-am schimbat cu povestiri, cu proza scurta. Nu mai citeam despre feti frumosi si tot felul de fete de imparati, am schimbat subiectul cu povestile din viata, cu oameni normali, ca mine, ca voi.“ Acesta a mai recunoscut in gluma si ca este o fire lenesa si citeste mai degraba cateva povestiri decat un roman intreg. Scriitorul Florin Lazarescu a intervenit spunand ca simte in Marius Chivu un mare aparator al prozei scurte, mai ales ca in Romania multa lume spune ca proza scurta nu se vinde si nu intereseaza pe nimeni, lucru pentru care nu a reusit sa gaseasca o explicatie. „Dar am o banuiala. Multi ani la rand dupa Revolutie, scriitorii cunoscuti, dar epuizati si-au tot cules povestiri din reviste alandala si le-au publicat. In anii ’90 mari scriitori au cam tras teapa cititorilor de proza scurta“, si-a expus acesta teoria, adaugand ca, pe de alta parte, lipsa de interes pentru proza scurta este si un fenomen european. Florin Lazarescu a spus ca, asa cum este un iubitor al scurtmetrajelor, este si un iubitor al povestirilor, „pentru care iti trebuie un alt gen de talent si chiar un alt fel de a scrie“.
Marius Chivu: „Am scris exact cum mi-ar placea mie sa citesc“
Florin Lazarescu a mai povestit ca, desi scriitorii accepta cu greu pe cineva ca fiind unul de-al lor, dupa ce a citit Sfarsit de sezon a lui Marius Chivu i-a scris lui Lucian Dan Teodorovici si i-a spus „gata, asta-i scriitor“. „Ma asteptam la o carte foarte inteligenta“, a spus acesta, argumentand ca Marius Chivu e si critic literar, deci cunoaste know how-ul si ce nu se face in proza scurta. Despre carte a spus ca este plina de emotie si „nu face cu ochiul“, dar si ca e autentica si nu poate fi incadrata intr-un anumit gen. „Prima intrebare mereu e «Despre ce e cartea?». Complicat, ar trebui sa vorbesc vreo zece minute“, a explicat Florin Lazarescu. In opinia sa, chiar daca, in calitate de critic literar, Marius Chivu stie cum se face o carte si a studiat tot felul de teorii, pentru a fi scriitor este nevoie de ceva mai mult, de „lucruri cu care te nasti, iar el le are“. „Ce scrie Marius acolo nu sunt subiecte alese ca sa placa unui anumit public, ci ala-i el, aia il macina, fie ca e vorba de o intoarcere in satul copilariei sau un sfarsit de sezon pe malul marii“, le-a spus scriitorul iesean celor prezenti in sala.
Marius Chivu a vorbit despre promovarea cartii si cum a incercat sa ajunga si la cei care in mod normal n-ar fi citit-o. „In general, cititorii obisnuiti stiu ce se publica, au citit anumiti autori, citesc reviste literare, nu e foarte greu sa stie ca a aparut o carte de Chivu, sa zicem“, a explicat acesta. S-a gandit astfel sa apeleze la cunostintele si prietenii din alte domenii care n-au legatura cu literatura, film, moda, televiziune, si i-a rugat ca, dupa ce citesc cartea, sa aleaga o pagina pe care sa o citeasca in timp ce sunt filmati, iar filmuletele sa fie urcate apoi pe contul de YouTube al volumului.
„Fiind si critic literar, citind alte carti, nu ai aceeasi senzatie ca mine, ca deja continutul unor carti e afectat? Ca multi scriu pentru a atrage un anumit public“, l-a intrebat Florin Lazarescu pe Marius Chivu. „S-ar putea sa functioneze la nivel subconstient“, i-a raspuns acesta. „Cand te apuci sa scrii, fireste ca iti doresti sa fii citit, sa fii vandut foarte bine, sa iei si premii.“ El a adaugat ca nu exista insa o reteta si nu poti sti de la inceput ce ar trebui facut pentru a obtine aceste lucruri. Marius Chivu a spus ca, desi unii scriitori ar putea fi tentati sa faca asta, el a preferat sa se retraga intr-o casa izolata si sa lucreze la carte. „Am scris exact cum mi-ar placea mie sa citesc“, a explicat autorul. „Nu ma gandesc niciodata cine ma va citi, daca ma va citi, ce-ar trebui sa scriu ca sa ma citeasca si asa mai departe.“
Vorbind despre cum a lucrat la volum, Marius Chivu a marturisit ca avea cele 11 povestiri in minte si, pe masura ce le termina, una dupa alta, capata tot mai multa incredere. Iar dupa ce a terminat cartea a lasat-o cateva luni, „sa uit si sa ies din starea aia“, dupa care a recitit-o. „Si cand am recitit-o fireste ca nu mai era atat de buna pe cat imi aminteam eu, dar putea fi imbunatatita. Si atunci am revenit asupra textelor si am mai lucrat si, incet-incet, le-am adus la un nivel la care m-am oprit, pentru ca nu mai stiam cum sa le fac si mi-am dat seama ca aia e forma lor finala“, a povestit autorul. Cel mai mult a muncit la una dintre povestirile de dragoste, „mi-a luat cred ca jumatate de an“ in care a citit, a recitit si a scris si pe care era aproape sa nu o mai includa in volum. „La dragoste intr-un fel sau altul nu ne pricepem“, a spus Marius Chivu, si de-asta le place oamenilor sa citeasca astfel de povesti, pentru ca vor sa inteleaga mai mult.
FOTO: Ionuta Necula