Adelina Meilie
Din echipa formata din unsprezece oameni fac parte Violeta Gorgos, regizor artistic la TVR Iasi, Cristian Sbingu, director de imagine, si Octavian Ticu, doctor in Istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi (UAIC), care dezvaluie ca acest proiect are trei parti: o echipa va realiza filmul, altii vor face un documentar despre istoria prizonierilor de razboi romani, iar restul vor realiza o documentare ampla si vor publica o carte despre comunitatea moldoveneasca din Kazahstan.
Timp de 12 zile, in perioada 12-23 noiembrie, cei unsprezece membri ai echipei au parcurs 10.000 km prin stepa Kazahstan-ului pentru a realiza „un film al expeditiei, despre oamenii care au fost implicati in acest proiect, despre parerilor lor, cum vad ei lumea de acolo si mai ales despre drumul cautarilor acestor rude ale deportatilor din Kazahstan si intalnirea cu comunitatea cazaca, care a primit basarabenii si romanii deportati“, a declarat Violeta Gorgos.
Dumitru Lesnic, masterand la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi, s-a ocupat de listele prizonierilor deportati acolo si a descoperit ca „este vorba despre 11.000 de oameni care sunt vazuti de localnicii din Kazahstan diferit de noi“. „Acestia au inteles partea umana a proiectului nostru, pentru ca ii vedeau pe cei deportati ca fiind parintii cuiva, fiii cuiva si credeau ca familiile lor au tot dreptul sa afle care a fost soarta lor“, a declarat Dumitru Lesnic.
„Expeditiile memoriei“ este un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei si se afla in 2014 la cea de-a doua etapa de implementare, prima parte fiind desfasurata anul trecut. Cele peste 14 ore de filmare vor fi montate sub forma unor reportaje-documentar care vor fi difuzate din luna ianuarie 2015.