Caravana sau omnibusul de film romanesc Istorii de inima neagra te duce intr-o calatorie care se contureaza in jurul mortii. Asta pentru ca toate cele patru scurtmetraje independente, realizate de case de productie diferite, sunt legate din punct de vedere tematic, vorbesc despre viata si mai ales despre moarte, pe care o abordeaza in diferite feluri si din diferite unghiuri, de la tragic la comic, de la dureros la ilar.
O lume noua (produs de Toma Peiu, Luiza Parvu si Adriana Racasan, regia Luiza Parvu; selectie oficiala Festival de Brest 2014) spune o poveste cu emigranti romani in Pennsylvania anului 1908, inspirata de fapte reale. Ana calatoreste pana in Statele Unite ale Americii, unde locuiesc sotul ei si varul acestuia, cizmarul Petru, insa fata este intampinata de un loc rece si o veste care-i va da viata peste cap, iar Lumea Noua, taramul promis care avea sa le aduca prosperitate si o viata mai buna, se transforma intr-un loc al mortii. „Este prima oara cand sunt in Iasi si prima oara cand un film de-al meu se proiecteaza in Iasi si ma bucur foarte tare“, a spus Luiza Parvu, regizorul scurtmetrajului. „E foarte important pentru noi ca filmul sa fie vazut si sa se vorbeasca despre el si o sa va incurajez sa vorbiti despre el daca va place“, a completat Toma Peiu, producator si scenarist.
Povestea din Trece si prin perete (produs de Ada Solomon si Radu Jude, regia Radu Jude; mentiune speciala „Quinzaine des realisateurs“ – Cannes 2014), o adaptare libera dupa povestirea „In magazie“ de A.P. Cehov, este construita cu ajutorul micutei Sofia, care a fost lasata de catre parinti sa petreaca noaptea la bunicul ei, dar nu poate sa adoarma din cauza zgomotelor care se aud din vecini, plansete si tipete de la priveghiul unui tanar care s-a sinucis. Cumva moartea de dupa perete este contrabalansata de Sofia, ghidusa si plina de viata, si de umorul de limbaj din dialogul bunicului cu doi vecini, parteneri de table, in special personajul orb, care-i spune Sofiei „ma bucur ca te-am vazut“.
Kowalski (produs de Andrei Cretulescu si Claudiu Mitcu, regia Andrei Cretulescu; „Cel mai bun scurtmetraj“ – Zagreb Film Festival 2014), un plan-secventa de 17 minute, pleaca de la premisa clasica in care trei barbati se intalnesc seara intr-un bar, insa pe masura ce povestea avanseaza devine tot mai clar ca nu toti se vor ridica de la masa. Personajul tacut (Dorian Boguta), care doar sta, priveste, mananca din mancarea prietenului sau si din cand in cand mai face cate o remarca in rusa (netradusa), este axul central al scurtmetrajului si face ca totul sa fie cu atat mai comic. Interventiile sale seci si nevinovate, dar mai ales tacerea si indiferenta sa la situatia tot mai tensionata fac din Kowalski, alaturi de dialogul impecabil dintre Andi Vasluianu si Serban Pavlu, un film scurt si savuros despre inevitabila moarte dupa o viata de inselatorii.
Sa mori de dragoste ranita (produs de Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta, regia Iulia Rugina; „Cel mai bun scurtmetraj romanesc“ – TIFF 2014) are in centru melodia cu acelasi nume a Angelei Similea si este povestea suprarealista a doi tineri care s-au iubit si acum sufera din dragoste pana la impulsul de a se sinucide. Populat de personaje cand dubioase, cand amuzante, scurtmetrajul este la linia intre credibil si neverosimil, un joc intre cele doua. „Sa mori de dragoste ranita este un proiect foarte drag mie si speram sa va placa.
L-am vazut de foarte multe ori si de fiecare data e altfel si de fiecare data ma emotioneaza“, le-a spus actrita Adina Stetcu celor din public. „Sper ca o sa dati vestea mai departe daca v-a placut si-o sa indemnati lumea sa mearga la filme romanesti“, le-a transmis Paul Radu celor din sala.
Traseul Omnibusului este si el interesant. Daca primul scurtmetraj priveste moartea in cel mai tragic mod cu putinta, accentuata de tacerea lunga dintre replicile abia rostite ale lui Petru, in peliculele de dupa apar umorul, ironia si, la final, chiar speranta, intrucat in Sa mori de dragoste ranita o moarte duce in final la salvarea a alte doua destine.
Doar cateva minute pentru discutia cu invitatii
Din cauza faptului ca Cinema City are un program asa strict, in momentul in care ultimul dintre filme s-a terminat n-au mai ramas decat cateva minute disponibile pentru discutia cu publicul. Cei patru invitati au discutat si cu tinerii de la Asociatia Studentilor Jurnalisti, parteneri de promovare ai Omnibusului Scurt/4 la Iasi, povestindu-le despre proiect si indemnandu-i sa promoveze filmul romanesc in continuare. Actorul iesean Emil Coseru, prezent si el in sala, a venit la sfarsit sa-i felicite pe cei patru, subliniind cat de greu se face film in Romania.
FOTO: Daniel Popovici