Scriitorul italian Antonio Tabucchi, considerat "cel mai european dintre autorii italieni", care a privilegiat adeseori in romanele sale povestilor unor anti-eroi, a murit duminica, la Lisabona, la varsta de 68 de ani. Tabucchi a acordat revistei noastre un interviu in exclusivitate in anul 2008.

Cum a inceput dragostea […]

Succesul de public pe care l-a avut in acest an Festivalul de film documentar pentru drepturile omului One World Romania, ajuns la a cincea editie, l-a mirat probabil si pe directorul sau, Alexandru Solomon. Publicul, in mare majoritate tinar, a umplut salile si a taxat filmele care nu i-au placut, plecind, din pacate, si de la filme […]
Deplasarea spre rosu este un roman epistolar, format dintr-o lunga scrisoare pe care naratorul o adreseaza fiului sau, aflat acum in Germania impreuna cu mama lui, fosta sotie a interlocutorului nostru. In interiorul acestei elaborate si, asa cum insusi expeditorul ei o recunoaste, “literaturizate” misive, ni se dezvaluie, […]
Este o placere sa-l citesti pe Livius Ciorcarlie in Paradisul derizoriu, De la Sancho Panza la Cavalerul Tristei Figuri, ...pe mine sa nu contati, Viata in paranteza, Batrinete si moarte in mileniul trei sau, mai nou, “la foc marunt”, publicat recent de Cartea Romaneasca.

Ultima carte semnata de Livius Ciocarlie […]

Unul dintre cei mai mari artisti vizuali francezi, legenda vie a benzilor desenate Jean “Moebius” Giraud, a incetat din viata, lasind in urma o opera uriasa ce a influentat generatii de artisti, de la Hollywood si pina in Japonia.

L-am fi crezut nemuritor – intr-atit opera sa, prin calitatile si intelesurile ei […]

Bietul Charles de Batz de Castelmore d’Artagnan! Probabil ca nici in cele mai nebunesti vise de marire nu si-ar fi imaginat ca, pina si la peste patru secole de la moartea sa, va fi erou de legenda si de film.

D’Artagnan este unul dintre cei mai mari eroi de fictiune, dar a existat in realitate, a fost capitan al […]