In paradisul editorial de la Paris, unde apar peste 400 de romane noi la fiecare „rentrée littéraire“, citesc, cu sete sporita si infinita voluptate, noua proza din Romania, care-mi parvine via Festival du Premier Roman de Chambéry, pentru care coordonez un club de lectura romanesc, pe malurile Senei.

Astfel, anul […]

„Suplimentul de cultura“ publica in avanpremiera un fragment din volumul Cintul lui Ahile, de Madeline Miller, care va aparea in curind la Editura Polirom, in colectia „Biblioteca Polirom. Seria «Actual»“, in traducerea din limba engleza a Ioanei Filat. Volumul va fi disponibil si in editie digitala.

Orice scriitoare, oricit de talentata ar fi, oricit de mult succes ar avea, nu se poate sa nu se gindeasca la un moment dat cum ar fi sa devina mama si in ce fel s-ar reflecta noua conditie asupra intregii ei vieti ulterioare. Si scriitorii se gindesc la asta, dar pentru un barbat lucrurile nu sint atit de complicate.

Sa […]

Primul lucru care-ti sare in ochi cind citesti poezia lui Liviu Ioan Stoiciu e efortul (admirabil, de altfel) pe care-l depune ca sa nu placa. Nu e nici un clenci aici – te poti declara interesat de aceasta poezie, ii poti urmari evolutia in timp, de la un volum la altul, te poti lansa in suprainterpretari si exercitii de hermeneutica, […]
In poezia Mama de George Cosbuc, autorul isi prezinta mama. Primele versuri plaseaza actiunea in spatiu prin specificarea adresei ei de domiciliu: de pe malul apei o iei pe carare inspre moara, iar la un moment dat dai de o cascioara.

Autorul isi compara mama cu o pisica, asa cum reiese din text: tu torci. […]

Comentariile postate de utilizatori pe site-ul Amazon, favorabile sau nu, influenteaza tot mai mult deciziile publicului, afirma „Le Figaro“. Dar cite dintre acestea sint sincere? Cunoscutul ziar francez citeaza cazul autorului american Randall Sullivan, care era sigur ca a produs un potential bestseller.

Sullivan, fost […]

Zilele acestea, site-ul „Abebooks“ a scos la vinzare, pentru uriasa suma de 20.000 de dolari, un exemplar foarte rar al celebrului roman al lui Ray Bradbury, Fahrenheit 451. Ce justifica acest pret? Faptul ca exemplarul ar rezista unei vizite din partea eroilor romanului, pompierii statului dictatorial ce au ca misiune arderea […]