Despre John Williams am auzit cu toții odată cu Stoner. Un editor cu intuiție a readus în atenție acest roman la câteva decenii de la prima apariție și a dat lovitura, acest titlu devenind bestseller internațional. Dar și celelalte romane ale acestui scriitor sunt cel puțin la fel de puternice.
Sunt deja […]
Numarul 745
Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, dar și voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sunt aduse și cititorilor români în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom“.
Cititorii pot găsi deja în librării (și pe librăriile online) Consimțământul de […]
„Suplimentul de cultură“ vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Monarhia Habsburgică (1848-1918), volumul III, Problema națională, care va apărea în curând în colecția „Historia“ a Editurii Polirom.
– Fragment –
Odată […]
Abia lansată în cinematografele europene după lansarea de la Festivalul de la Veneția, adaptarea romanului Dune al lui Frank Herbert a avut parte de o primire care îi face optimiști pe realizatori și producători cu privire la viitorul unei eventuale serii.
Regizat de canadianul Denis Villeneuve (Sicario, […]
Brâncuși nu pleacă în Rusia
Sculptura Sărutul a lui Constantin Brâncuși a fost clasată drept monument istoric și nu va părăsi cimitirul Montparnasse, unde se află în prezent. Este o decizie care pune capăt unui proces ce durează de foarte mulți ani prin care, sculptura, ce împodobește […]
Cu 30 de ani în urmă era lansat Nevermind, cel de al doilea album al unei formații foarte puțin cunoscută, de baștină din Seattle, Nirvana. O apariție care, astăzi, este echivalată cu o schimbare seismică în cultura populară globală a tinerilor, dând la o parte hard rockul aflat la putere pentru a face […]
Jurnalul nostru se apropie de sfârșit. Dar nu o să se întâmple chiar astăzi.
Luni, 20 septembrie
Parcă îi și văd pe bulgari privind cu scârbă vlahii: niște plebei, joacă golf.
Singurul golf care îmi place și mie e golful din poemul Neliniște al lui Dimov: e timp […]
Cică Racine i s-ar fi lăudat cândva lui Boileau, după succesul uneia din primele lui piese, că scrie cu o ușurință fantastică. Boileau i-ar fi răspuns, foarte bine, e timpul să te învăț să scrii cu dificultate.
Nu e discutată aici influența lui Boileau asupra lui Racine, măsurată didactic, adică nu în […]
De-acum, că toamna bate la ușă, ba chiar a vârât capul în casă, vremea se răcește, temperaturile scad, iar numărul cazurilor noi de coronavirus crește voinicește, îmi vine să mă refugiez în amintiri. În casă, fiindcă n-am încotro, în amintiri, fiindcă mai alină frustrarea. Și, din pricina asta, mai înainte […]
Nu-mi amintesc să fi avut vreodată un congres atât de zbuciumat cum este cel de la PNL. 5.000 de delegați din toată țara vin sâmbătă în Capitală pentru a-și alege noul lider. Au mai fost congrese, au mai existat alegeri interne cu miză mare, însă tensiunea întrece de data asta orice limită.
În joc nu e doar […]