N-am făcut parte niciodată din clubul celor cu bilete răspândite peste tot, pe post de „Nu uita!“, sau, mai rău, „Trebuie făcut!“. Listele cu cărți de citit în vacanță n-au existat pe biroul personal, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că am citit întotdeauna haotic, după bunul-plac și fără […]
Numarul 857
Interviu cu scriitoarea Guzel Iahina: „Dincolo de deslușirea traumei războiului, rolul literaturii este acela de a expune valorile umane“
Guzel Iahina este una dintre cele mai cunoscute scriitoare de limbă rusă, cu un stil inconfundabil și o abordare duioasă, plină de compasiune, atât a marii istorii, cât și a istoriilor personale. S-a născut în 1977, la Kazan, și după ce a cunoscut lumea și și-a definit universul său de copil de trei ani […]
Multă vreme nu mi-au plăcut musicalurile, mi se păreau un gen neinteresant prin plasarea între teatru și operă. Încet-încet, le-am dat de gust, mai ales pe partea de provocare muzicală pentru vocile actorilor și pe cea scenografică.
În prezent, dacă vrei să participi la o asemenea […]
„Suplimentul de cultură“ vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul De două ori în același râu. Războiul lui Putin împotriva femeilor de Sofi Oksanen, traducere de Andreea Niță, în curs de apariție la Editura Polirom.
— […]
Continuăm Jurnalul.
Luni, 1 iulie
Marcel de la Buzău, eminența cenușie de la vlahii, a gândit-o: dacă nu faci nici liceul nu-ți mai plagiezi nici doctoratul.
Sfârșitul lumii chiar a venit în anul 2000, atât că atunci nu s-au oprit toate computerele, […]
Cred că sunt trei albanezi care să fie cunoscuți de toată lumea, foarte diferiți între ei – și de săptămâna ce s-a încheiat nici unul dintre ei nu mai este în viață.
Primul este uriașul Skanderbeg, castriotul care i-a unit pe albanezi în secolul al XV-lea împotriva turcilor, […]
S-au încheiat Europenele la fotbal, iar tricolorii au revenit acasă. Frenezia s-a stins, e cazul să revenim cu picioarele pe pământ și să analizăm cum stăm. Adică să vedem unde suntem și încotro mergem.
Intrarea României în optimi e fără îndoială o performanță uriașă. Nimeni […]
Mi-am propus de ceva timp să ajung la muzeul recent redeschis dedicat lui Nicolae Gane. Momentul potrivit a venit cu ocazia unei vizite de lucru pe care viitorul curator al Bienalei Art Encounters din Timișoara a efectuat-o în Iași.
Pe lângă întâlnirile cu artiști, galeriști și curatori, […]
În numai o săptămână și ceva, cuplul vesel Nicu&Marcel a devenit trist. Din Stan&Bran s-au metamorfozat în Tristan și Isolda. Întrebarea care se pune este dacă această sfadă, cu acuzații despre „onoarea de pe panouri“ și onoarea din realitate sau replici acide ale unor liberali la adresa lui […]
După succesul romanului Ultima vară în oraș, scriitorului italian Gianfranco Calligarich i-a fost tradus de către Cerasela Barbone, la Editura Polirom, un alt roman – Abisuri personale, publicat în limba italiană în 2011. De curând, a apărut și Plimbări cu câinii, […]