Marți, 7 mai, ora 19.00, la Librăria Cărturești Verona (demisol, Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15, București), va avea loc lansarea volumului 365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor, de Teodor Baconschi, recent apărut la Editura Polirom.
Vor vorbi:
Theodor Paleologu
Teodor Baconschi
Laurențiu-Ciprian Tudor
Va modera: George Onofrei
Lansarea va fi urmată de o ședință de autografe.
Această carte cuprinde un inedit dialog zilnic, anume desfășurat pe durata Anului Centenar 2018. Cronică implicită a unui rar moment de istorie, volumul atacă simultan temele permanente (legate de identitate, devenire, religie, cultură și valori), prilejuind comentarii neconvenționale, la confluența dintre inteligența tradiției și intuiția viitorului. Cititorul ei va descoperi deopotrivă frenezia detectivă a celui care întreabă și portretul secret al celui care răspunde: doi scriitori români ai veacului nostru complicat, care continuă să crediteze fecunditatea gândirii libere, virtutea exprimării limpezi și darul comuniunii spirituale.
„Teodor Baconschi se află la confluența a două tărâmuri. Ca intelectual, el vine din Lumea Veche, a adevărurilor dăltuite în bronzul tradiției, cu mândrie și umilință. Ca scriitor, stilistic, e un avangardist al ideii și un retorician al exprimării seducătoare, învăluită în catifea și mătase. Citindu-l, înțelegi de ce exercițiul spiritual înnobilează în chip spontan și ireversibil. Scrisul său atrage ca un magnet și te ține în prizonieratul amețitor al culturii înalte, care instruiește, neliniștește, intrigă și provoacă în egală măsură.“ (Mircea Mihăieș)
Teodor Baconschi (n. 1963, București) este doctor în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbona (1995). În 1997 a intrat in diplomație, reprezentând succesiv România la Vatican, Lisabona și Paris, iar între 2009 și 2012 a fost ministru de Externe al României. Dintre volumele publicate: Insula Cetății. Jurnal parizian (2005), 111 incursiuni în cotidianul românesc (2009), Facebook. Fabrica de narcisism (2015), Cetatea sub asediu. Însemnări despre credință, rațiune și terorism (2017). La Editura Polirom a mai publicat Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut) (2018).
Laurențiu-Ciprian Tudor (n. 1973, la Brașov) este poet, eseist și jurnalist cultural. Este licențiat în sociologie, are un master în consiliere psihoeducațională și experiență ca formator și trainer. Din anul 2014 este membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. A inițiat și coordonează, împreună cu poetul Adrian Munteanu, Grupul de litere-sunete-și-culori „Caii verzi de pe pereți“ din Brașov, care organizează, din 2007, evenimente culturale. A debutat publicistic și editorial în 2003, iar până acum a publicat șase cărți de poezie și un volum de convorbiri. Este secretar de redacție la revista literară „Libris“ și colaborator al revistelor „Astra“ și „Tribuna“. Cea mai recentă carte a sa, Licantropia poftei – poemele vârstei de mijloc, a primit premiul Cartea Anului 2017 din partea Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.